"Acı" hobisini marka yaptı

Acıya düşkünlüğüyle bilinen ÖZEL Türk Koleji Genel Müdürü Oğuz Tatış, farklı karışımlarla elde ettiği lezzetlerle "Cızz Yakar" markasını yarattı.

Haberin Devamı

Öyle ki, Tatış, bu merakı nedeniyle evinin bahçesinde Edirne ve Balkanlar’dan getirttiği tohumlarla acı biber yetiştirmiş. Dostlarına sunduğu biberlerin çok beğenilmesi üzerine, amatörce başladığı bu kulvardaki tecrübesini, profesyonel anlamda sofralara aktarmayı kendisine hedef seçmiş. Oğuz Tatış’ın hayal dünyasına ve mutfağına sığmayan bu hobisi uzun arayışlardan sonra farklı karışımlarla elde ettiği lezzetlerle “Cızz Yakar” markasını doğurmuş. Tatış, “Şimdilik çok fazla ticari beklentim yok. Kaliteden taviz vermeden iyi bir marka yaratmak, sonrasında büyütmek istiyorum” diyor. Aynı zamanda iyi bir koleksiyoner olan Oğuz Tatış’ın, sayıları 4 bin 800’e ulaşan para, 700-800 parçayı bulan Osmanlı süs eşyası var. Amacını, İTK’yı İzmir ve Ege’de geliştirip yaygınlaştırmak olarak açıklayan Tatış, 30 yıl yaptığı sanayicilik için ise, “Hala içimde bir ukde” diyor.

Haberin Devamı


HOBİ
Para koleksiyonum var

· En büyük hobim koleksiyon. İki tane var. Biri, 28 yıldır biriktirdiğim Orhan Gazi’den günümüze para koleksiyonu. Sayıları 4 bin 800’e ulaştı. Uşakizade Latife Hanım Köşkü’ne hediye ettim. Benden sonra da devam etsin istiyorum. Diğeri, Osmanlı süs eşyaları. Gümüş kemerler, tokalar, muskalıklar, tepelikler, başlıklardan yaklaşık 700-800 parça var.
· 2-2.5 yıldır fotoğrafçılığa merak saldım. Doğayı ve torunlarımı görüntülemekten büyük mutluluk duyuyorum.
· Bir başka hobim de acı biber. Evimin bahçesinde kendi tüketimimiz için yetiştirdiğim biberlerim kısa sürede ünlendi. 100 metrekarelik alanda başlayan bu serüvenim bugün Urla’da 100 dönüme ulaştı. Ayrıca, Salihli ve Turgutlu’da sözleşmeli ektiriyorum. Ufak bir de fabrika kurdum, “Cızz Yakar” markasıyla piyasaya da verdim. Formülü bana ait tozbiber, pulbiber, acı zeytinyağı ve acı sos olmak üzere 4 çeşit ürünümüz var. Hardal için de çalışmalarımız sürüyor. Şimdilik çok fazla ticari beklentim yok. Kaliteden taviz vermeden iyi bir marka yaratmak, sonrasında büyütmek istiyorum.
· Türkiye’yi Yamaha müzik aletleriyle tanıştıran insan olarak bir müzik aleti çalamıyor olmak içimde bir ukdedir.

 

Haberin Devamı


SPOR
2. Lig’de basketbol oynadım

· Gençliğimde, 2. Lig düzeyinde çeşitli kulüplerde basketbol oynadım.
· Bıraktıktan sonra da kopamadım. Önce sanayiciliğimde Sanyospor’u kurdum, amatörden 2. Lig’e kadar çıkardım. Ancak bir gün çok fazla profesyonelleştiğini hissettim ve kulübü kapattım. Şimdi bu sevdamı Özel Türk Koleji’nde sürdürüyorum. Okulda voleybola da önem veriyorum.
· Bir dönem atletizmle de uğraştım. 800 metrede Antalya’da ikinciliğim, Michigan’da üçüncülüğüm var.
· Şu an aktif sporla ilgim yürüyüşle sınırlı. Haftada 4-5 gün 40-60 dakika arasında yürüyorum. Kafamı dinleme açısından da iyi geliyor.
· Koyu bir Fenerbahçeliyim.

 


BESLENME
Pasaportla sokuyorlar

Haberin Devamı

· Kiloma dikkat ediyorum, perhiz listem var ona göre besleniyorum.
· Bu nedenle sabahları kahvaltımı yapıyorum. Öğlen zeytinyağlı yiyorum. Akşamları da et, balık ya da tavuk tüketiyorum. Öğle öncesi ve sonrası da ara öğün olarak meyvem var.
· Yemek benim için keyif, hiçbir lezzeti seçmem. Ama etçi bir yapım var. Pilava, salataya bayılırım. Sebzeleri ayırmamakla birlikte bezelye ve barbunyaya daha düşkünüm. Kereviz, kabak, ıspanaktan daha az hoşlanırım.
· Türk, İtalyan ve Tayvan mutfaklarını beğenirim.
· Mutfağa girmekten de keyif alırım. Ancak ben çıktıktan sonra düzeltilip temizlenmesi yarım gün aldığı için artık pasaportla sokuyorlar.

 

KARİYER
Sanayicilik içimde ukde

Haberin Devamı

· ODTÜ’de 1 yıl idari bilimler okudum. Anarşi nedeniyle babam devam etmemi istemedi. Belli ki beni İTK’ya hazırlamak istiyordu. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi İngiliz Filolojisi’ne devam ettim.
· 1971’de iş hayatına atıldım. 9 ay İTK’da müdür muavinliği yaptım. Aile sanayiye (elektronik) geçme kararı aldı. Bunun üzerine onun başına geçtim. 30 sene yönettim. Daha sonra yine ailenin kararıyla sanayiden çıktık, okula döndüm. 3-4 yıl daha burada olacağım, sonra çocuklarıma devredeceğim. Amacım, İTK’yı İzmir ve Ege’de geliştirip yaygınlaştırmak.
· Aile olarak bir de otelciliğimiz var. Bodrum Bardakçı Koyu’nda 400 yatak kapasiteli Mavi Otel bizim. Daha da geliştirmek istiyoruz.
· Sanayicilik hala içimde bir ukde. Atatürk OSB’deki 25 bin metrekare kapalı alana sahip toplam 90 dönüm arazimizi ileride yeniden sanayiye dönebiliriz düşüncesiyle elimizde tutmaya devam ediyoruz.

 

Haberin Devamı

OTOMOBİL
İlk ATV’yi ben getirdim

· İlk arabam 1986 model, dizel, sıfır kilometre kırmızı bir Mercedes’ti. Şu an yine Mercedes’im (320) var.
· Otomobil kullanmaktan keyif alıyorum ama gün içinde otopark sıkıntısı ve zaman fakiri olduğumdan şoförüm var.
· Eskiden vahşi bir sürücüydüm, öyle ki Ankara’dan İzmir’e 3.5 saatte gelmişliğim var. Şimdi mülayimim. Kurallara uyuyorum.
· Bir araç alırken şoförle kullanılabilir olmasına, rengine ve  motor gücüne dikkat ederim.
· Bir dönem motosiklet ve ATV de kullandım. Yamaha Motosikletleri’nin Türkiye mümessiliydim. Türkiye’ye ilk ATV’yi ben getirdim. Kimsenin bilmediği bir araçtı, gümrükte büyük sıkıntı yaşadık, sonunda traktör diye ithalatını gerçekleştirebildik.
· Çok sevdiğim bir başka araç da tekne. İyi bir kıyı kaptanıyım.


MEKAN
Kazıklandığımı hissetmemeliyim

· İzmir’de; Sipari, La Cigale, Equinox, Yengeç, Cevat’ın Yeri.
· İstanbul’da; Günaydın, Nusret.
· Yurtdışında; gitmeden önce araştırırım. Rezervasyonumu yaptırırım. Hangi şehirdeysem en iyi mekanını tercih ederim. Birkaç gün kalacaksam yeni yerler keşfetmeye bayılırım.
· Bir mekanda sırasıyla ortama (masa düzeni, garsonların kıyafeti, gelen konukların kalitesi, servis), yemeklere (lezzet, kalite, çeşitlilik) ve fiyat-kalite dengesine (abartılmamış olmalı, kazıklandığımı hissetmemeliyim) bakarım.


SOSYAL MEDYA
Bu konuda biraz çekingenim

· Sosyal medyada yokum. Bu konuda biraz çekingenim. Çok fazla zaman ayırabileceğime de inanmıyorum.
· Çok fazla telefonla konuşmasını seven bir insan değilim. Ancak, elektronik postalarıma da bakabildiğim için elim ayağım oldu.

 

GÜNE BAŞLANGIÇ
Bazen iki kez tıraş olurum

· 24.00 gibi yatarım, 06.30-07.00 arası kalkarım. Hafta sonları yatış saatim 01.00’i bulur, dolayısıyla kalkışım da 09.00 olur. Hafta içi 08.45-09.00 gibi evden çıkarım.
· Aradaki sürede televizyon seyreder, gazete okur, maillerime bakar, 15-20 dakika günümü planlarım. Her gün mutlaka duşumu alır, bazen iki kere olmak kaydıyla tıraşımı olurum.


MODA
1 saatte alışverişim biter

· Moda konusunda tikleri olan bir insanım. İki markaya merakım var. Kalıpları üzerime oturduğu için hep onları tercih ederim. İkisi de Beymen’de olduğu için gider, bir saatte tüm ihtiyaçlarımı alıp çıkarım.
· Hafta içi kravatlı giyinirim. Ya spor ceket ya tek ceket pantolon veya takım elbise tercih ederim. Hafta sonları olabildiğince spor giyinirim.
· Klasikte kahverengi, lacivert, gri; sporda siyah, kahverengi, yeşil severim.

 

TATİL
Yılda bir mutlaka Amerika

· Hayatım hep çalışmayla geçti, tatile pek fırsat olmadı. Ama son 10 senedir düzenli olarak yapıyorum. Yılda bir kez mutlaka Amerika’ya gidiyorum. 10 gün kadar kalıyorum.
· Ayrıca, eşimle gemi turuna çıkıyoruz. 3-4 kez de Avrupa yapıyoruz. Türkiye’de Manisa ve Kastamonu hariç gidip gezmediğimiz yer kalmadı.
· Yazın Çeşme’deyim. Hafta içi bir gün kalıyorum. Cuma, cumartesi ve pazarları da orada geçiriyorum. Sosyal yaşamın gereği gidiyorum. Yoksa İzmir’de bahçeli bir evim var, çok da aramıyorum.


HAYAT FELSEFESİ
Çalışmak ve başarmak. Bu konuda hiçbir engel tanımam. Mücadeleyi severim.

Yazarın Tüm Yazıları