Akıllı telefonlar şirketinizi nasıl aptallaştırır

GEÇEN akşam iş arkadaşlarımla bir yemekteydim. Benim nispeten basit bir cep telefonum var.

Haberin Devamı

Bu durumumu anlayınca bana uzun, uzun “akıllı telefon”larının (Smartphone) ne kadar faydalı olduğunu anlattılar. Anlatmakla kalmadılar, gösteri de yaptılar. Hangi uçağın Yeşilköy’e ne zaman indiğine baktık, ikinci köprünün açık olduğunu gördük, sesli tercüme yaptık daha neler, neler? Bu Smartphone, akıllı telefon değil seyyar bir bilgisayar. Cihazın telefon olma niteliği adeta önemsizleşmiş. Bildiğimiz en gelişmiş cep telefonlarının hem her işlevini yapıyor, hem de sahibini sanki bir ofiste bilgisayarının başındaymış gibi dünya âlemle temas halinde tutuyor. Akıllı telefonu anlayım derken yemeği soğutmuşum.

BİR MAKALE OKUDUM HAYATIM DEĞİŞTİ

Ertesi gün Pennsylvania Üniversitesi İşletme Fakültesi olan Wharton’un aylık dergisinin yeni gelen son sayısını karıştırmaya başladım. A, bir de ne göreyim? David Shedd adında bir mezun “Akıllı telefonlar, işinizi 7 şekilde öldürüyor olabilir” diye bir makale yazmamış mı? Hemen makaleyi iyi hazmedeyim diye yavaş, yavaş çiğneyerek okumaya başladım. Her satırı üç defa okuyup ve sondan başa doğru birkaç kez gidip gelerek özümlemeyi bitirdim.

SADECE ŞERDEN HAYIR DEĞİL, HAYIRDAN DA ŞER ÇIKAR


Akıllı telefonların, mucitlerini milyarder yapması, üreticilerini ve satıcılarını zenginleştirmesi yanında, kullananlara da faydası olduğu kesindir. Bu telefonlar, yöneticileri ve şirket çalışanlarını, sürekli olarak ve gerçek zamanda a) Ofisiyle, b) İnternetle ve c) Bulutla irtibatta tutuyormuş.
“Bulut” firmanın tüm bilgilerin istiflendiği, merkezi bir veri deposuna verilen admış. Bunu da daha bir ay önce öğrendim; arz ederim. Bu kadar hayırlı bir cihazın nasıl oluyor da şirketi öldürebilecek kadar bir “yönetim şerrine” sebep olduğunu bilmiyordum. Ama bu cihazların da her etkili ilaç gibi, hastaya dert açan bir yan etkisi olduğundan emindim.

BADİ KARA DEĞİL YEDİ BELA GELİYOR

Araştırmacı yazarımız David Shedd,  yöneticilerin ve çalışanların Smarphone’larını sürekli açık tutmalarının ve iki elleri kanda olsa bile tek göz ve tek kulakla bunlarla bağlantıyı kesmemelerinin yan etkilerini şu başlıklar altında toparlamış.

1- Karar süreçlerinde, acele önemlinin yerini almaktadır.

2- Üst yöneticiler her şeyden haberdar olabildikleri için en küçük vakalara bile karışarak makro bakıştan “mikro yönetime” kaymaktalar.

3- Alt yöneticiler en basit konuları bile üstlerinin onayına sunarak sorumluluk almaktan kaçabilmekteler.

4- Akıllı telefonlar, kötü bilgisayarlardır. Bilgisayarda yapılması gereken işleri Smartphone ile halletmek, işlemlerde kaliteyi düşürmekte zamanı uzatmaktadır.

5- Astın, üstle; üstün astlarıyla ve eş düzey yöneticilerin birbirleriyle irtibatlı olması, kişilerin kendi zamanlarını yönetmesine engel olmaktadır.

6- Bu telefonlar, yöneticileri işyerlerine gitmeden iş yöneten kaytarıcılar haline getirmekle kalmayıp, onları, bu kaytarmalarını örtmek için zalim ve kaba davranmaya itmektedir.

7- Akıllı telefonunu sürekli kullanan yönetici, astlarına ve uzmanlara kötü örnek olmakta ve onları belli bir göreve odaklanıp derin düşünmesi gereken konularda
bile, daldan dala atlayan maymun iştahlı insanlara dönüştürmektedir.

Son Söz: Her değişim, gelişim değildir. 

Yazarın Tüm Yazıları