Sürücü kusurlu da olsa ölüm tazminatı ödensin

YARGITAY Hukuk Genel Kurulu (YHGK) sürücü kusurlu olsa da sigorta şirketinin sözleşmedeki miktar yerine Trafik Sigorta Yasası’nda 100 bin lira olarak belirlenen ölüm tazminatının ailesine ödemesine vize verdi.

Sigorta riske maruz kalan herkesi kapsamalı
YHGK, mahkemenin, “Sabah evinden sağlıklı çıkan bir insan kusurlu veya kusursuz olarak kendisini bir kazanın içinde bulabilmektedir. Sigorta, bu riske maruz kalan herkesi kapsamalıdır” kararını yerinde buldu ve onadı. Kurul’un kararına konu olan ve İstanbul’dan Ankara’ya Yargıtay’a kadar uzanan ilginç karar bakın şöyle alındı:
Yolcu koltuğunda otururken öldü
Özel sigorta şirketine sigortalattığı araçla yola çıkan Bekir A. direksiyonu yanındaki İbrahim A.’ya verdi. Yolcu koltuğunda otururken geçirdiği kazada İbrahim A. yaşamını yitirdi.
Sürücü kusurlu, sigorta kapsamında değil
Karısı ve çocuğu sigorta şirketinden tazminat talep etti. Ancak, şirket, sözleşmedeki, aracı kullanan yardımcıların kusurlarından sürücünün kendi kusuru gibi sorumlu olacağı maddesine atıf yaptı. Şirket, aileye “Eşiniz kusurlu. Tazminat ödeyemeyiz” yanıtı verdi.
Mahkeme: Tazminat ödensin
Aile, bunun üzerine sigorta şirketine Kadıköy 3. Asliye Ticaret Mahkemesi’nde dava açtı. Mahkeme, “kusurlu” dahi olsa şirketin sürücünün ailesine tazminat ödemesine hükmetti. Şirket sözleşmesindeki ölüm halinde 60 bin lira tazminat ödeneceği hükmünü de mahkeme kabul etmedi. Karayolları Trafik Sigortası Yasası’nda ölüm tazminatının 100 bin lira olarak belirlendiğine vurgu yapan mahkeme, davacı aileye de 100 bin lira ödenmesine karar verdi. Temyizde, Yargıtay 17. Hukuk Dairesi, şirket sözleşmesine dayanarak bu kararı bozdu.
Mahkeme direndi: Kusur tazminat ödememek için geçerli olmaz
Yerel mahkeme bozma üzerine davaya yeniden baktı. Mahkeme, davalı şirketin “Kusurlular, tazminat ödemeyiz” itirazının tazminat ödememek için geçerli olmayacağını savundu. Direnme kararı da özetle şöyle:
Riske maruz kalan herkes yararlanır
“Çağımızda özel ve toplu ulaşım araçlarının gelişmiş olması insan hayatını kolaylaştırmış olmakla birlikte, insan hayatı ve beden bütünlüğü için önemli bir risk de yaratmıştır. Çok sık yaşanan trafik kazalarında önemli sayıda insan ölmekte veya yaralanmaktadır. Sabah evinden sağlam ve sağlıklı çıkan bir insan kusurlu veya kusursuz olarak kendisini bir trafik kazasının içinde bulabilmektedir. Yapılan basit bir hatanın sonuçları insan hayatına mal olabilmektedir. İşte tüm insanlar için var olan bu riskin muhtemel zararlarının bir nebze de olsa giderilebilmesi için trafik sigortası yaptırma zorunluluğu getirilmiştir. Bu riskin işleten ve sürücü yakınları için de var olduğu tartışmasızdır. Bu riske maruz kalan herkesin sigortadan yararlanabilmesi gerekmektedir. Günümüzde herkes işleten veya sürücü olarak trafik kazası yapıp hayatını kaybedebilir. O halde, ölenin eşi ve çocukları da bu sigortanın koruması altında olmalıdır.”
Örnek olacak
Mahkemenin direnmesi üzerine dava YHGK’ya taşındı. Kurul, mahkeme kararını yerinde buldu ve değişik gerekçe ile onadı. Son bir not.
Kararın gerekçesi yazılıyor. Bu gerekçeli karar, trafik kazalarındaki sigorta tazminatları ile ilgili esaslar için belirleyici örnek olacak.
Yazarın Tüm Yazıları