Rembrandt tabloları üç parti halinde getirildi pakette bir gün dinlendi

SABANCI Hoding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, 2.5 yıl önce bazı iş görüşmeleri için Amsterdam’a gitti. Oradaki görüşmeleri tamamlanmadan Sakı Sabancı Müzesi Müdürü Dr. Nazan Ölçer aradı:

Haberin Devamı

- Güler Hanım, SSM’nin 10’uncu kuruluş yıldönümü için ses getirecek bir iş çıkarmamızı istiyordunuz...
- Evet...
- Vaktiniz varsa orada kalın. Biz de Sevil Hanım’la (Sabancı) birlikte gelelim. Rijkmuseum’un yetkilileriyle görüşelim. Rembrandt’ın tablolarını SSM’de 10’uncu yılımızı kutlayacağımız 2012’de sergilemeyi teklif edelim.
SSM’nin 10’uncu yıl kutlamalarıyla ilgili komitenin başında bulunan Sevil Sabancı ile Nazan Ölçer, Rijkmuseum’dan randevuyu alıp Amsterdam’a uçtu. Güler Sabancı’yla birlikte Rijkmuseum yönetimini ziyaret ettiler:
- Müzeniz bakımda olacak. Bu dönemde Rembrandt ve çağdaşlarının eserlerini SSM’de sergilemek istiyoruz. 2012, SSM’nin 10’uncu yılı. Böyle bir yılda önemli bir sergiye imza atmamıza destek verir misiniz?
Rijkmuseum yönetimi görüşme sırasında şu ayrıntıyı farketti:
- 2012, Türkiye-Hollanda ilişkilerinin 400’üncü yılına denk geliyor. Hollanda Dışişleri Bakanlığı bize bu konuda bir yazı göndermişti.
Güler Sabancı, salı akşamı Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, eşi Hayrünnisa Gül, AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ve Hollanda Dışişleri Bakanı Uri Rosenthal’e sergiyi gezdirirken 2.5 yıl öncesine uzanan öyküyü de anlattı.
Ardından Rijkmuseum’un eserleri nasıl titizlikle koruduğuna örnek verdi:
- Sergide 110 parça eser var. Bunlar üç ayrı kargo trafiği ile geldi. Yani, hepsinin birarada gönderilmemesine özen gösterdiler. Ayrıca, tablolar SSM’ye ulaştıktan sonra ambalajında birer gün bekletildi.
- Neden?
- SSM’deki ortamın sıcaklığı Rijkmuseum uzmanlarının istediği noktaya getirildi. SSM Müdürümüz Nazan Ölçer, hepsini tek tek inceleyerek teslim aldı.
Güler Sabancı, serginin ana sponsorluğunu kendileriyle birlikte Hollanda merkezli ING Bank’ın üstlendiğini vurguladı.
Hollanda Dışişleri Bakanı Rosenthal de diğer sponsorları sıraladı:
- Shell, Philips, Unilever ve KLM de bu sergiye destek verdi.
Güler Sabancı’ya Taksim’deki Atatürk Kültür Merkezi’nin (AKM) onarımına verdikleri desteği anımsattım:
- Önce AKM’nin onarımına 30 milyon liralık desteğe imza attınız. Arkasından Rembrandt ve Çağdaşları Sergisi’ne imza attınız. Böyle mi planlamıştınız?
- Tümüyle tesadüf oldu. Rembrandt ve Çağdaşları Sergisi için ilk girişim 2.5 yıl önceye uzanıyor. AKM işi son anda gelişen bir konu...
Sabancı Grubu böylelikle Türkiye’nin kültür-sanat gündemine damgasını vurmuş oldu...

Haberin Devamı

Türkiye’nin 8 doğrusunun yanında 2 eksiği olabilir, bunu normal görmek gerek

Haberin Devamı

SAKIP Sabancı Müzesi’ne Rembrandt ve Çağdaşları Sergisi için gittiğimde girişte kapıda Sabancı Holding’in önde gelen ikinci kuşak isimlerinden Erol Sabancı, Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı Dinçer ve Sabancı Holding Perakende Grubu Başkanı Haluk Dinçer, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ü bekliyordu.
Erol Sabancı’ya piyasaları nasıl gördüğünü sordum:
- Dünya borsaları genelde iyi gidiyor. Bu yılın ilk 50 gününde Frankfurt, Paris, Londra ve New York Borsası’nda ortalama yüzde 8’ler düzeyinde kazançlar söz konusu oldu. Kimi ülkelerde faizlerin sıfıra yakın olduğu bir ortamda yüzde 8 kazanç çok iyi.
- Türkiye’yi nasıl görüyorsunuz?
- Türkiyemiz çok çok iyi. 8 doğrusu varsa, ancak 2 eksiği vardır... 2 eksiği de normal karşılamak lazım. Eksikler yoksa, yanlış yapılmıyorsa, o zaman hiç risk alınmıyor demektir.
O sırada kapıdan Türk Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Üyesi Cansen Başaran Symes girdi:
- Erol Bey, artık sizi fazla göremiyoruz.
Kızı Suzan Sabancı Dinçer’i işaret etti:
- Artık işi gençlere bıraktık. Ben bol bol tatil yapıyorum...

Haberin Devamı

Demek ki AKM’yi yıkma gibi niyetleri yokmuş

KONUYU AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış konuşması sırasında açtı:
- Buraya gelirken Kültür ve Turizm Bakanımız Ertuğrul Günay’la konuştum. Sabancı Grubu’nun AKM’nin onarımına verdiği katkı için bir kez daha teşekkür etmemi rica etti. Sayın Başbakanımız başta olmak üzere hükümetimiz adına Sabancı Grubu’na teşekkür ediyorum.
Rembrandt ve Çağdaşları Sergisi’ni gezerken Güler Sabancı’ya sordum:
- AKM’ye verdiğiniz 30 milyon liralık destek konusunda gelen yorumlar nasıl?
- Bizim açımızdan çok önemli bir adım atmış olduk. Ayrıca, “Bunlar AKM’yi yıkarlar” şeklinde düşünenlerden, “Demek ki yıkma niyetleri yokmuş” şeklinde yorumlar aldık.

Haberin Devamı

Ertan Abi’yi de uğurladık

TÜRKİYE Gazeteciler Cemiyeti’nden (TGC) pazartesi günü mesaj geldi:
- Üyemiz Ertan Gökalp’i kaybettik.
O an 1980’li yıllara döndüm. Ertan Abi’nin Anadolu Ajansı adına sıkıyönetim duruşmalarını izlediği günleri anımsadım. Ertan Abi’yle kısa da olsa bir dönem Tercüman Gazetesi istihbarat servisinde birlikte çalışmıştık.
Hemen o dönemde istihbarat şefimiz olan Bekir Aydın’ı aradım:
- Ertan’ı en son aradığımda, “Bekir, kanserim, konuşmakta zorlanıyorum” deyip, telefonu eşine uzatmıştı.
Ertan Gökalp, mesleğimizin gürültülü, çekişmeli, gergin ortamında sakin ve beyefendi kalabilen bir gazeteciydi.
Ertan Abi’yi salı günü toprağa verdik...
Mekanı cennet olsun...

Yazarın Tüm Yazıları