Süre bitti, ne ses var ne de nefes...

DÜN yani 14 Şubat çok önemli bir gündü...

Öncelikle “Sevgililer Günü” idi...
Futboldaki “şike” iddiaları ile ilgili duruşmanın başladığı gündü.
Bir de “Yeni Türk Ticaret Kanunu” ile ilgili “İkincil mevzuat” denilen; tüzük ve yönetmeliklerin yayınlanacağı son gündü..
Süre dün bitti.
Ne ses var ne de nefes!

TÜZÜKLER YAYINLANMAYACAK

14 Ağustos 2011’e kadar “Ticaret Sicili Tüzüğü”, 14 Şubat 2012’ye kadar da “Denetleme Tüzüğü” ve “Elektronik Ortamda Genel Kurul Tüzüğü” olmak üzere, üç tüzük yayınlanması gerekiyordu (6103 sayılı Kanun Md. 42).
Üçü de yayınlanmadı.
Pazartesi günü kısaca duyurduğumuz gibi, Yeni TTK ile ilgili üç tüzüğün gelecek aylarda örneğin haziranda da yayınlanması söz konusu değil!
Niye mi?
Niye olacak, Danıştay Birinci Dairesi tüzük taslaklarını iade etti de onun için!
Anayasa’nın 115’inci maddesine göre; Bakanlar Kurulu, Danıştay’ın incelemesinden geçirilmek şartıyla tüzükler çıkarabilir.
Danıştay Kanunu’nun 48’inci maddesine göre de; tüzük tasarıları ile ilgili görüşlerin, geliş tarihinden itibaren “iki ay içinde” sonuçlandırılması gerekiyor.
Danıştay, Yeni Türk Ticaret Kanunu henüz yürürlüğe girmediği için “yürürlükte olmayan bir yasaya göre hazırlanan tüzük tasarıları ile ilgili görüş bildiremeyeceğini” belirterek, tüzük tasarılarını iade etti.
Buna göre, Yeni TTK (ertelenmediği takdirde), 1 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe gireceği için hazırlanan üç tüzük de yayınlanamayacak.
Danıştay’ın yürürlükte olmayan bir yasa ile ilgili tüzükler hakkında görüş bildirmeyeceği bilindiği halde, yasada tüzüklerin 14 Şubat 2012 tarihine kadar yayımlanacağının belirtilmesi de ilginç! Yasa tasarısını hazırlayanlar ve yasayı çıkartanların tamamı, bu “ince noktayı” atlamışlar!

YÖNETMELİKLER

Yeni TTK’nın uygulama esaslarını belirleyen ikincil mevzuatlardan biri de 14 Şubat 2012 tarihine kadar yayınlanması gereken “Yönetmelikler” de süre geçtiği halde henüz yayınlanmadı!
Bağımsız denetleme, Kobiler, internet sitesi, elektronik ortamda genel kurul, hükümet temsilcisi, yıllık faaliyet raporunun zorunlu asgari içeriği vs. hakkındaki yönetmelikler de ortada yok!

TEBLİĞLER

Kâr avansı, defterlerin onayı, birikimli oy, uygulama tebliği, şirketler topluluğu, kayıtlı sermaye, finansal tabloların ilanı, izin alacak anonim şirketler, genel kurulların çalışma esasları gibi konularda yayınlanacak tebliğlerin de hiç biri ortada yok.
Peki, ne olacak?
Yüzbinlerce şirket ne yapacak?
İşin ilginç yönü bir açıklama da yok!
Tüzükler yok, yönetmelikler yok. Tebliğler de yok.
Kanunda ise hatalar çok!..
Bu kanun önce değiştirilmeli. Sonra, değişen şekline göre de süresi geçtiği halde yayınlanmayan ikincil mevzuatlar (tüzük, yönetmelik ve tebliğler) hazırlanmalı.
Bütün bunlar için de Yeni TTK’nın yürürlüğe gireceği tarih ertelenmeli...
Yazarın Tüm Yazıları