Bel kalınlaştıkça beyin küçülüyor

Araştırmalar, bel (orta vücut) kalınlaştıkça, beyin hacminin azaldığını gösteriyor. Çünkü buradaki yağlanma, beyin hücrelerinin enerjisiz kalmasına yol açıyor. Bu hücreler öldükçe, beyin küçülüyor. Başta bunama olmak üzere birçok beyin hastalığını hızlandırıyor

Haberin Devamı

Bel kalınlığı güzellik, estetik ve orantı göstergesi olmaktan ibaret değil. Çok ciddi sağlık sorunlarının habercisi aynı zamanda. 2010’da yayınlanan bir araştırmada, ortalama 60 yaşında 733 gönüllü sağlıklı bireyin vücut kitle indeksi (BMI), bel çevresi, bel-kalça çevresi, cilt altı ve iç organ yağ (abdominal) birikimi ölçüldü. Aynı bireylerin aralıklarla dört kez beyin MR’ları çekildi ve hacim ölçümleri yapıldı. Bakıldı ki beyin küçülmesiyle tüm vücut ölçümleri arasında anlamlı düzeyde bir ilişki var. Anadolu Sağlık Merkezi Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Türker Şahiner, “Bu verileri orta vücut bölgeleri yağlandıkça, beyin hacmi azalıyor şeklinde yorumlamak mümkün” diyor.

Son yıllarda giderek artan sayıda araştırmadan elde edilen sonuçlara göre Alzheimer hastalığıyla şeker (diyabet) metabolizması arasında yakın ilişki var. Benzer ilişki halk arasında ‘gizli şeker’ olarak bilinen insülin direncinde de var. Alzheimer hastalığının temel nedeni, amiloid beta protein birikimi. Beyin hücreleri glukozu içeriye insülin direnci nedeniyle alamadığında amiloid beta birikimi hızla artıyor. Prof. Dr. Şahiner bu olayı evde elektrik kesintisine benzetiyor. İlk saatlerde büyük bir kriz yaşanmaz ama zaman geçtikçe evin içinde çöpler, artıklar birikir. Stres artacaktır ve daha da uzarsa ev terk edilir. Enerjisi kesilen nöronlar ölür, dolasıyla beyin de hacimce küçülür.

Haberin Devamı

ÇARESİ EGZERSİZ

İnsülin direnci gelişen hastalarda bel bölgesi yağlanması ve kolayca kilo alma görülüyor. Prof. Dr. Şahiner, “Bugüne değin gizli şekerin sadece diyabetin (şeker hastalığı) habercisi olduğunu kabul ediyorduk. Oysa kilo alımıyla beraber şeker ve kalp hastalıklarının yanı sıra başka çok önemli bir riski daha beraberinde getiriyor. Bu risk de Alzheimer hastalığı yani bunama. İnsülin metabolizması beyin için çok önemli. Bu metabolizma bozulduğunda beyin, tek enerji kaynağı olan şekeri kullanamaz ve giderek hacimsel olarak küçülür. Aynı anda bu şeker, bel bölgesinde yağa dönüşüyor” diyor. Ayrıca başka nöro dejeneratif hastalıklar, Parkinson ve vasküler demans gibi hastalıkların da daha hızlı ilerlemesine yol açıyor. Prof. Dr. Şahiner, egzersiz yapılmasını öneriyor. Çünkü egzersiz insülin metabolizmasını düzenliyor, dolasıyla beyni koruyor.

Haberin Devamı

Bıçaksız katarakt ameliyatı

Katarakt ameliyatları da lazerle yapılmaya başlandı. Kullanılan fako yönteminde ses dalgasıyla parçalanan katarakt, Femto Second Lazer denilen yeni teknolojiyle ameliyat 10 dakika sürüyor

Dünya Göz Hastaneler Grubu’nun Medikal Direktörü Prof. Dr. Kazım Devranoğlu, Femto Second Lazer’in kataraktla birlikte hastanın yakın veya uzak gözlükten kurtulmasına da olanak verdiğini söylüyor. Yeni yöntemin katarakt ameliyatlarında bıçak kullanılması dönemini bitirdiğini söyleyen Prof. Dr. Devranoğlu, yöntemi şöyle anlatıyor:

“Yeni teknolojide hastanın gözü mikron biriminde çok hassas bir şekilde ölçülüyor. Lazer ışınlarıyla merceğin ön zarı açılıyor ve kataraktı alınıyor. Fako yöntemindeyse bu zarın korneanın neresinden ve hangi çapta açılacağı hekim deneyimine bağlı olarak, mekanik aletlerle yapılıyor. Bu zar hekimin istediği çapta ve düzgünlükte olmamışsa özellikli mercek kullanımının başarısını azaltıyor. Bazen göz dokusuna zarar verilebiliyor. Yeni teknolojiyle hastanın göz merceğinin, istenilen çapta lazerle açılan ön zarı kolaylıkla alınıyor. Sonra da hekimin yerleştireceği özellikli göz merceğiyle katarakt ameliyatı tamamlanmış oluyor.”

 

Haberin Devamı

UZUN LAFIN KISASI

YANLIŞ
İş beklemez, hasta da olsa çalışırım. Dikkat edersem kimseye bulaştırmam.

DOĞRU
Hastayken işe gitmeyin. Maske takmadığınız sürece arkadaşlarınıza hastalığınızı kolayca bulaştırabilirsiniz.

SAĞLIĞIM İÇİN MUTLAKA YAPARIM

Dilara Koçak (Diyetisyen)

2.5 litre su içerim. Her gün mutlaka tam buğday ekmeği, sebze ve meyveyle yoğurt yemeye özen gösteririm, protein olarak yağsız kırmızı et ve balık tercih ederim. Beş-altı öğün yerim ve canımın istediği her şeyin tadına mutlaka bakarım.

ASLA YAPMAM

Asla makyajla uyumam, uykusuzluğa dayanamam ve sekiz saatten az uyumamaya çalışırım. Sigara içmem ve içilen ortamlarda durmam. Yoğun yağ içeren kaymak, krema, mayonez gibi yiyecekleri yemem. 

Haberin Devamı

MUTLAKA YAPACAĞIM

Pilates ve kardio egzersizlerini çok seviyorum. Yogaya başlayacağım. Felsefe kulübüne katılmayı da planlıyorum.

ŞİFA KÜTÜPHANESİ

Çinli ve Batılı anne
Amerika’da yaşayan Çinli anne Amy Chua’nın çocuk yetiştirme üzerine yazdığı, çok tartışılan kitabı Kaplan Anne’nin Zafer Marşı Türkçeye çevrildi. Sistem yayıncılık, 16 lira.


TAMAMLAYICI TIP

Melisa çayı yatıştırır

Melisa bitkisinin sinir sistemi üzerinde yatıştırıcı etkisi var. Kışın daha depresif, uykulu, sıkıntılıysanız melisadan destek alabilirsiniz. Bu arada daha ucuz olduğu için, melisa adıyla limonotu yaprakları satılıyor.

 

Yazarın Tüm Yazıları