Demir kafes yıkılıyor

BÜYÜKŞEHİR Belediyesi’nin metrodan sonra en çok eleştirildiği yapı olan Eskişehir Yolu’ndaki “demir kafes”le ilgili pek çok şey yazıldı.

Haberin Devamı

İktidar partisine mensup olanların da muhalefetin de çok konuştuğu “demir kafes”le ilgili en çok merak edilen konu da kuşkusuz akıbetinin ne olacağı.
Geçtiğimiz aylarda Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek yanıtladığı soru önergesinde, “Demir kafesin kısmı kabulünün yapıldığı, tamamlama işleri projesi kapsamından çıkarıldığı” bilgisini vermişti.
Gökçek’in bu yanıtı, “bitirilmeden satılacağı” yorumunu beraberinde getirmişti.
Geçtiğimiz günlerde Büyükşehir Belediyesi yönetiminden üst düzey bir isimle sohbetimizde, demir kafesin satılması için yoğun çaba gösterdiklerini söyledi.
Üst düzey bürokrat üç firmanın “demir kafes”le ilgilendiğini belirtirken, isim vermek istemedi ancak özellikle bir firmayla anlaşma noktasında olduklarını da sözlerine ekledi.
Demir kafes için teklif edilen para ise 180 milyon TL. Eğer taraflar anlaşırsa, kent ucubesine dönen demir kafes yıkılacak. Yola sıfır yapı 20 metre kadar geri çekildikten sonra “yeni sahipleri” iş kulesi olarak değerlendirecek.
Demir kafes yüzünden Eskişehir Yolu’na bağlanamayan Çukurambar yolu da böylelikle açılmış ve oradaki trafik keşmekeşi son bulmuş olacak. Başkent Fısıltıları’nda geçtiğimiz hafta “Gökkuşağı için son bir şans” başlığıyla Milli Kütüphane’nin arkasındaki atıl rekreasyon alanının bu ay ortasında yeniden açılacağını yazmıştık.
Bu yıl içerisinde “demir kafes”le ilgili de kent açısından sevindirici bir haber gelebilir. Hadi hayırlısı.

Haberin Devamı

Yerel seçim startı verildi

2014 yerel seçimlerine 30 ay varken neyin startı diyebilirsiniz. Şimdiden genel siyasetin yönünün yerele dönmeye başladığı görülmüyorsa, tabi ki, “30 ay varken neyin startı” denebilir.
Aslında bir kaç aydır hem Başbakan Erdoğan hem de CHP Lideri Kılıçdaroğlu, diğer partilerin yerel yönetimlerine göndermelerde bulunuyordu.
Hakkari’deki hain saldırılardan bir kaç gün önce Başbakan Erdoğan, Çankaya eski Belediye Başkanı Muzaffer Eryılmaz’ın, bir döneme damgasını vuran ses kaydındaki “Yamyamları doyuramıyorum” sözlerine atıfta bulunup, Kılıçdaroğlu’na yüklenmişti.
Tüm yurdu yasa boğan 25 şehidin hemen ardından yaşanan Van depremi, olası “belediye” polemiğinin önüne geçmişti.
Beklendiği gibi Kılıçdaroğlu, Erdoğan’ın eleştirisine önceki gün yanıt verdi. CHP Lideri Erdoğan’a yazdığı mektupta, o dönem kendi belediyeleriyle ilgili savcılığa gittiklerini belirterek, Kayseri ve Elazığ’daki yerel yönetimlerin yolsuzlukla ilgili belgelerini açıkladığı halde, bunların sümenaltı edildiğini iddia etti.
İktidar ve ana muhalefet partisinin belediyeler üzerinden siyaseti devam edecek ve belki de siyasi tarihin en erken propaganda dönemi 2014 seçimleri öncesi başlayacak.

Haberin Devamı

İktidar rahat muhalefet sıkıntılı

LİDERLER şimdiden belediyeler üzerinden birbirini eleştirirken, Ankara’da durum nedir diye bakalım. Yerel seçime 30 ay varken Türkiye’de en çok merak edilen konulardan biri Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in akıbeti. Gökçek, “Adayım” dedi. Kimilerine göre, aday gösterilmesi zor, bir iddiaya göre parti içi Gökçek muhalifleri şimdiden aleyhte çalışmaya başladı.
2004 seçimlerinde de 2009 seçimlerinde de, “Aday gösterilmeyecek”, “Yeniden imkansız” sözlerini hatırlayacak olursak, kesin yargılardan kaçınılması gerektiğini söylemek yanlış olmaz.
CHP’de ise işler “arap saçı.” İki hafta önce Başkent Fısıltıları’nda Büyükşehir Belediye Meclisi CHP Grubu’nda yaşanan çatlağı yazmıştım. CHP İl Başkanı Zeki Alçın’ın grupta yaptığı iddia edilen “Hastalıklı yapı” benzetmesi çok konuşulmuştu. Sonrasında Alçın bunu inkar etse de, CHP Grup Başkan Vekili Fazıl Güleken meclis üyeleriyle bir araya gelmesinin ardından yaptığı açıklamada Alçın’ın bu benzetmeyi yaptığını belirtip eleştirilerde bulunmuştu. Bu tartışma bile 2014 için karamsar bir tablo çizmeye yetiyor. Henüz iki yılı aşkın bir süre olması ise CHP’nin iç barışı sağlayabil-mesi için tek umut ışığı gibi.
2009’daki seçimin “beklenmeyen” sonucunu alan MHP’de ise “sessizlik” sürüyor. Büyükşehir yarışına ilk kez Mansur Yavaş’la dahil olan MHP’nin seçim sonrası en büyük başarısı Yavaş’ı unutturma konusunda oldu.
Ankara’da iktidar bugün itibariyle daha rahat, muhalefet parti içi sorunlarla meşgul. İki yıl muhalefetin yeniden Ankara’da iddialı olabilmesi için yeterli olacak mı, zaman gösterecek.

Yazarın Tüm Yazıları