Yetiş Ayşe

Haberin Devamı

0-3 YAŞ KIZ ÇOCUKLARINA KIYAFET YARDIMI
Ayşe Hanım merhaba;
Köşe yazılarınızı ilk gününüzden beri takip ediyorum ve sizi gerçekten çok seviyorum, tüm yazılarınızı yüreğinizi açarak yazıyorsunuz ve bunu bizlere de fazlasıyla hissettiriyorsunuz. Doğallığınız ve içtenliğiniz için teşekkürler.
“Yetiş Ayşe” yazılarınızla ilgili ben de ufak bir yardımda bulunmak isterim. 0-3 yaş kız çocukları için elimde fazlaca yazlık-kışlık kıyafet var. İhtiyaç sahiplerine göndermek isterim. Varsa uygun kişiler bana irtibat bilgilerini gönderebilirseniz çok sevinirim. Bu arada benim çocuğum yok uğraşıyorum bir süredir, çok zor aşamalardan geçiyoruz eşimle. Allah kimseyi çocuksuz bırakmasın.
(İsmimi yazmazsanız çok sevinirim)
Sevgiler.
CEVAP: Benim isimsiz melek okur dostum, inşallah en kısa zamanda sen de bebişine kavuşursun. Allah isteyen herkese bu güzel duyguyu tatmayı nasip etsin. Öpüyorum seni.
………….
KUVEZDEKİ BEBEĞE YARDIM
Sevgili Ayşe,
Kader Hanım’ın göndermiş olduğu bebek kıyafetleri elime ulaştı. Kendisine buradan da bir kez daha teşekkür ediyorum.
Dün akşam aileye teslim ettik. Açıkça söylemek gerekirse ilk zamanlar aileye nasıl söylesem acaba kırılırlar mı, ayıp mı olur diye düşünüyordum. Kabul ederler mi diye düşünürken dünkü anneyi görünce içim yandı.
Köyden gelmiş bir aile ve kirada, tek maaş (650 TL ) ile geçim derdi. Kadının hamileliği boyunca sıkıntıdan vücudu yara olmuş. Hem anlattı, hem ağladı.
Çarşamba günü doğum yapmış. Sezaryen yasak diye zorla normal doğum ve doğum sonucu çocuğun kafasında oluşan rahatsızlık. Çocuk kuvözde, anne evde... Neyse hem ağladı, hem anlattı.
Zekât ve ramazan paketimizi onlara verdik. Durumuna çok üzüldüm, içim şişti, neden elimden daha fazlası gelmiyor diye. Düşündüm de zekâtlarını vermeyenler varsa onlara verirler mi? Lütfen, acaba babaya daha iyi bir iş bulunamaz mı?
Oğlumuz için dua edin olur mu? Bir an önce sağ ve sağlıklı hastaneden çıksınlar.
CEVAP: Bildiğim kadarıyla artık devlet sigortası olmasa bile 18 yaşına kadar çocukların sağlık harcamalarını karşılıyor. Ancak tabi ki yeni doğmuş bebeğin başka ihtiyaçları da olacaktır; Bezdi, mamaydı vs. Bayram öncesi okur dostlarımdan kuvözdeki bu bebeğe yardım etmek isteyenler olacaktır eminim. İnşallah bir an önce sağlığına kavuşur.
………………

Haberin Devamı

AŞÇI OLMAM İÇİN BURSA İHTİYACIM VAR
Merhaba,
Öncelikle mesajıma vermiş olduğunuz cevap nedeniyle teşekkür etmeyi kendime borç bilirim,
Size kendimi tanıtayım, ismim Erol, 22 yaşında Orhangazi/Bursa doğumluyum.
Şu an özel güvenlik görevlisi olarak, özel bir firmanın bünyesinde çalışmaktayım. Gebze-Tuzla arasında bulunan Şekerpınar ….. konutlarında 8 kişi ile 4 odalı bir dairede 1 aydır yaşamaktayım.
Koca Bursa’da iş bulamadım kalktım buraya geldim. Bugünkü Kelebek köşe yazınızda plastik cerrah Franco’dan bahsettiniz, yazıyı ve Franco için yaptıklarınızı okuyunca, “acaba bana neden yardımcı olmasın?” diye düşündüm ve bir mail atma kararı verdim.
Ben 13 yaşından askere gidene kadar lokanta-aşçılık işleri ile uğraşan biriydim, yeterli mutfak deneyimine ve bilgisine sahibim. Liseyi T.M. dalını okuyarak bitirdiğim için önümde fazla bir üniversite gitme seçeneği yoktu ve severek yaptığım iş için de bir üniversite yoktu. Bu yüzden ÖSS sınavına girmeye gerek bile duymadım. İnternet üzerinde aşçılık eğitimi veren ve bunu belgeleyen akademik kurslar aramaya başladım. Nitekim bir kurs buldum. Bu kurs dünya çapında aşçılık belgesi (T.C. Milli Eğitim Bakanlığı onaylı) veren bir yer idi.
Babam ile bu kurs için Bursa’dan İstanbul’a görüşmeye geldik. Görüşmeler gayet olumlu gelişti; tek bir konu dışında. Kurs bizden 8 aylık (4 ay eğitim, 4 ay eğitim+ staj ) profesyonel aşçılık eğitiminin masrafı olarak 15 bin TLlık bir rakam söyledi.
Bir de kurs yerinin Etiler semtinde olması cabası. Babam işçi emeklisi ve emeklilik maaşı ile bir ev aldı. Babam bu miktarı karşılayamazdı. Nitekim görüşmede biz masrafları karşılayamayacağımızdan görüşme yarıda kaldı. Hayallerini kurduğum mesleği profesyonel biçimde yapamayacak olmanın üzüntüsü ile başım öne eğik bir biçimde Bursa’ya döndük. Kursa giderim umudu ile ben askerliğimi önceden tecil ettirmiştim. Ailem halimi gördüğünde üzülmekten başka ellerinden gelebilecek bir şeyleri yoktu, ben de bunun bilinci içindeydim ve bir şey söyleyemiyordum aileme. O gece hem ağlayıp hem düşünüp aniden tecilimi bozup askere gitmeye karar verdim. Sabahında gidip tecilimi iptal ettirdim ve 3 ay sonra askere alındım.
Askerde sürekli ileride ne olacağım, benden ne olur diye diye kendi kendime düşünerek, kendimi yiyip bitirerek 15 aylık askerliğimin nasıl bittiğini anlamadım bile. Sanki hiç askere gitmedim. Hâlbuki Bingöl’de komando olarak askerlik yaptım. Ocak 27 2011’de terhis oldum.
1 hafta önce Akademinin internet sitesine girip acaba kurs hakkında bir gelişme, bir değişme var mı diyerekten bir tıkladım, tıklamam ile yüzümde gülücükler açması bir oldu o an dünyanın en mutlu insanı sanki bendim. Kurs ücretini banka ile işbirliği yaparak eğitime destek vermesi için geri ödemeli kredi imkânı sunmuş. Yani krediyi eğitim süreci bitip iş hayatına atıldığında ödemeye başlıyorsun. Ayrıca 12 ay boyunca sadece 215 TL ödüyorsun. (Yaklaşık 13-14 bin TL kredi çekiliyor)
Şimdi benim sorunum artık kurs parası değil, İstanbul Maslak Ayazağa’da bulunan kursa yakın bir yerde ikamet etmek ve gidiş geliş problemi. Benim bir şekilde Avrupa yakasında eğitim süresi boyunca kursa yakın bir bölgede oturmak ve geçimimi sağlamak. Hem çalışıp hem kursa gitme şansım yok gibi bir şey. (Haftada 4 gün günde 4 saat 10.00 ile 14.00 arası)
Benim sizden ricam ve sorunum,  eğitim amaçlı geçimimi sağlamak için burs verebilecek, bulunduğunuz konum itibari ile geniş çevreniz olduğundan bana yardımcı olabilecek tanıdıklarınızın olabileceğidir.
Bu burs aynı şekilde bankaya ödeyeceğim geri ödemeli gibi bir burs da olabilir, bursu verecek olan ile bir protokol, senet vs. bir sözleşme de imzalayabilirim ve iş hayatına başladığımda bu bursu ödemeye başlayacağım.
Somali halkına yapılan milyonlarca dolarlık hayır yardımlarını bu genç kardeşinizden esirgemeyecek tanıdıklarınızın olduğunu düşünüyorum ve lütfen size yalvararak rica ediyorum; benim sesime bir şekilde cevap verin veya cevap verebilecek birileri ile tanıştırın görüştürün.
Benim Somalili halktan bir farkım olmadığını düşünüyorum.  Size şükranlarımı sunarak olumlu veya olumsuz cevabınızı bekliyorum.  Bu yazıya ayırdığınız ve geri dönüşümü olmayan zamanınızı bana ayırdığınız için size binlerce kez teşekkürlerimi sunmayı kendime borç bilirim.
EROL
CEVAP: Sevgili Erol, epostanı yayınlıyorum, bakarsın benim okur dostlarımdan sana yardım eden ya da en azından bir yol gösteren bulunur. Başarı ve kolaylıklar dilerim.

Haberin Devamı

……………….
ABLA NE OLUR YETİŞ
Merhaba Ayşe Abla, bu yazıyı sana büyük bir çaresizlik içinde yazıyorum. Ben Malatya’da yaşıyorum. Benim kalp rahatsızlığım var. Doktor kalbinde delik var diyor ve doğumdan dolayı kalp kapakçığımda sarkma var.
Sigortamız yok, eşim benimle ilgilenmiyor. Umurunda bile değil benim gece yatakta çektiğim acılar, korkular. Kimsem yok abla, ne olur bana yardım elini uzat, 2 tane kızım var onların başı için.
Bu maili sana yollamak içinde evden kaçıp geldim, büyük kızıma internet kafede yazdırıyorum. Kendimden korkum yok, 30 yaşıma kadar yaşadım zaten ama 2 kızım için uğraşıyorum. Tansiyonumun yükselmemesi lazım, panik atak başladı, çok çabuk heyecanlanıyorum, bu da tansiyonumu yükseltmeye yetiyor, burnum kanamaya başlıyor.
Sigorta olmadığı için devlet hastanesine de gidemiyorum abla, özel hastanenin kapısından bile geçmiyorum. Ablacım çok çaresizim, ne olur bana da elini uzat çocuklarım için.
Telefon numaramı bırakıyorum, belki görüp ararsın beni, Allah bana da güler belki: 05…
Abla telefon numaramı yayınlama ne olur. İnşallah Allah yar ve yardımcın olur, benim gibi daha nicelerine yardım edersin. Allah’a emanet ol abla.
CEVAP: Okur dostlarımdan inşallah tedavine destek olmak isteyenler çıkacaktır. Geçmiş olsun şimdiden, öpüyorum.
……………
ÇOK PİŞMANIM
Merhabalar, size bu maili hayatını kendi yaptığı hatalar yüzünden karartmış, şimdi çok pişman ama çaresiz biri olarak yazıyorum. Sıkılmadan sonuna kadar okursanız sevinirim.
Ben 33 yaşında bir öğretmenim. Bundan 3 yıl önce severek ve âşık olarak evlendim. Eşim de beni çok seviyordu ama şimdi yaptığım hatalar yüzünden onu kaybetmek üzereyim.

Haberin Devamı

Evlendiğimiz zaman her evlenen gibi bazı maddi sorunlarımız olmuştu. Bunlarla uğraşırken hayatımın en büyük hatasını yaptım. Şans oyunlarından medet umdum. Çeşitli şans oyunları oynamaya başlamıştım.
… denen bahis oyunu ve at yarışı denen oyundan oynamaya başlamıştım. Zaman zaman kazanıyordum ama bir süre sonra kaybetmeye başladım. Kaybettikçe de aklımı yitirmiş gibi daha fazla oynuyordum. Bir süre sonra kredi kartlarına yüklenmeye başladım. Tabi zamanı gelince bunları ödeyemedim. Ödeyemeyince de bankadan kredi çektim ve kapattım.

Bu süre zarfında eşime hep bir daha oynamayacağıma dair söz verdim ama bir süre sonra yine oynamaya başladım. Yeniden kredi kartları çıkarmıştım. Hep günün birinde bu durumdan çıkacağımı, kazanacağımı hayal ediyordum. Aklımı yitirmiş gibiydim. Eşime ve kendi aileme sürekli yalanlar söylemeye başlamıştım.
Bu süre zarfında çocuk da istiyorduk ama bir süre çocuğumuz olmadı, ta ki 4 ay öncesine kadar.

Haberin Devamı

Eşimin 4 ay önce hamile olduğunu öğrendiğimizde sevinçten havalara uçtu eşim. Yıllardır hep bir çocuk hayalimiz vardı. Ama ben sevinemiyordum tam, çünkü borç batağına saplanmıştım. Eşimden sürekli saklıyordum bu durumu ama bir gün gelecek bunu öğrenecek diye hep korkuyordum. Yine de vazgeçemedim hep kurtulacağım umudu ile kendimi kandırdım.

Ta ki geçen haftaya kadar...  Eşim bütün borçları öğrendi. O zamana kadar kendime bile itiraf edemediğim, hep kendimi avuttuğum gerçekle yüzleşmiştim. Bankalara kredi borcu ve çeşitli bankalara kredi kartı borcu olarak şu anda tam 78.000 TL borcum var.
Eşim bu duruma daha fazla dayanamadı. Ailesine anlattı, benim aileme anlattı. Haklı olarak herkes çok kızdı bana. Ailesi onu alıp götürdü. Bir haftadır 2 kez telefonla görüştük.
Bir arkadaşımın tavsiyesi ile psikologa gittim ve kumar bağımlısı olduğum gerçeği ile yüzleştim. Evet, ben bir bağımlıyım ve bunun tedavisini görmem gerekiyordu.
Çok geç olmasına rağmen sonunda gerçeği kabullendim. Şu anda ilaç tedavisi ve psikolojik destek görüyorum. Eşim evden gideli beri bu kumar denen pisliğe elimi sürmedim. Artık öleceğimi bilsem de sürmem.
Ama ne fayda, gülümü, canımı kaybettim artık. Henüz doğmamış çocuğumu kaybettim sanırım. Bugün eşimden haber aldım. Hafta sonu ailesi ile eve gelip eşyalarını alacakmış ve sanırım bayramdan sonra boşanma davası açacakmış. Ailesi ile görüştüm; “Bu borçları ödeyip hayatına düzen vermeden sana kızımızı vermeyiz, sana güvenimiz kalmadı” dediler.
Kendi ailem de bana sırtını döndü haklı olarak çünkü benim yüzümden onlar da mağdur olmuşlardı. Zaten maddi olarak yapacak bir şey gelmez ellerinden.
Bugün bankalarla görüştüm borçları taksitlendirsem bile her ay bütün maaşımı versem de borç ancak 5 yılda biter. 5 yıl boyunca bu ızdırabı nasıl çekeceğim bilmiyorum.
Şu anda evde yapayalnızım. Bir taraftan eşimi düşünüyor fotoğraflarına bakıp ağlarken bir taraftan doğmamış çocuğumuzu düşünüp kendime lanetler okuyorum.
Ben kişilik olarak aşırı çocuk seven birisiyim. Zaten öğretmenlik mesleğini bu yüzden seçmiştim. Ama şimdi bir çocuğum olacak ve ben onu ancak eşimin izni ile göreceğim. Eşim beni gerçekten çok seviyordu ama güveni kırıldı bir kere. Onun güvenini kazanmamın tek yolu bu borçları kapatmaktan geçiyor ama o kadar yüksek bir meblağ ki nasıl yapacağım, ne edeceğim inanın bilmiyorum.
İnanın o kadar çaresizim ki kimden yardım isteyeyim diye günlerdir düşünüyorum ama bulamıyorum. Ben çok perişan durumdayım, ölmeyi düşünüyorum zaman zaman ama doğacak bebeğimizin bir ömür boyu babasız olarak büyümesine içim razı gelmiyor. Hele hele kumar borcu yüzünden intihar etmiş birinin çocuğu olma damgasını yemesini istemiyorum. Eşimden eminim bu saate kadar uyumamıştır ve de biliyorum o da çok üzgün ama onun da yapacak bir şeyi yok, şu durumda ailesini karşısına alamaz çünkü bana güvenmiyor.
CEVAP: En azından pişman olmuş ve bunun bir bağımlılık olduğunu kabul edip vazgeçmişsin. Bankalarla anlaşıp taksitlendirme planı ile borçlarını ödeyebilirsin isterse 10 yıl sürsün ama nihayetinde ödenir biter. Yeter ki bir daha tekrarlanmasın.
Senin bu şekilde doğru yolu bulman da eminim eşini etkileyecektir, minik bir yavrunun babasız büyümesine onun da gönlü razı olmayacaktır. Belki ek ders verip gelirini de arttırabilirsin. Bu arada okur dostlarımdan da destek olmak isteyenler varsa sana yönlendiririm. Ancak bir daha öyle ölmeyi düşünüyorum gibi saçma laflar etmemek ve kumar oynanan yerlerin kapısından bile geçmemek şartıyla.
…………
 
N. HANIM’A YARDIM EDELİM
 
Ayşe Hanım merhabalar, nasılsınız?
Ayşe Hanım, öncelikle size geçmiş olsun ve yeni eviniz hayırlı olsun demek isterim. Ağız tadıyla oturursunuz umarım.
Sizden bir ricam olacak, mümkünse tabii; sizin köşenizdeki bir yardım talebinden (ki siz de birden fazla kez yayınlamıştınız) ulaşmış olduğum Sayın N. Hanım’ı hatırlarsınız.
Epey bir borç yükü vardı, ben elden geldiğince yardımcı olmaya çalıştım kendisine ama hala 6.500 TL civarında bir meblağa ihtiyacı varmış. Sanırım size tekrar yazmak istemiyordur artık onun için, onun yerine ben yazayım dedim.
Köşenizde bir kere daha bu konuda bir yardım çağrısı yapabilirseniz belki paranın tamamı olmasa bile bir kısmı toparlanabilir. Dilerseniz tekrar N. Hanım adına (ki bu durumdan kendisinin haberi olmayacak aslında dolayısıyla nasıl olur bilemem) yardım talebi yayınlayabilirsiniz.
Kendisine yardım edememek beni de çok sıkıyor ve benim de aklıma yine sizden yardım istemek geldi. Belki şu Ramazan ayında fitre ve zekat vermek isteyip de kime vereceğini size soran okuyucularınız varsa, belki o şekilde bir yönlendirme yapılabilir.
Bu konuyla ilgili görüşmek isterseniz cep telefonum 0 5…
Şimdiden teşekkür eder iyi bayramlar dilerim.
Saygılarımla
HALUK
CEVAP: Haluk Bey epostanızı yayınladım. Umarım N. Hanım’a yardım etmek isteyen okur dostlarım çıkar. Sevgiler.
………..

KUAFÖRDEKİ ÇOCUK
Sevgili Ayşeciğim (Abla),
Yazılarını ve seni yeni fark ettim yani bu ayın başında, sonra da kendime kızdım ah ....e neden kaçırırsın böyle güzellikleri diye.  Toparlanman, dönmen muhteşem olmuş; gidişin suskun ama dönüşün muhteşem gibi. Seni severek okuduğumu ve sabırsızlıkla yeni yazılarını beklediğimi unutma.
Benim de hafta sonu gözlemlediğim bir durum oldu.  Süslenmek için kuaföre gittim.  Sürekli gittiğim yer. Yeni bir personel almışlar yetiştirmek üzere. Yalnız çocuğun (adı R.) kulağının biri duymuyor, sadece yüzünüze bakarsa ne dediğinizi anlıyor, onun dışında seslenince ya da konuşunca bir şey duymuyor ya da zor duyuyor.
Öğrendiğim bilgilere göre cihaz kullanması gerekiyormuş ve ailesinin durumu olmadığı için bu cihazı alamıyorlarmış. Aklıma hemen sen geldin. Ne yapılacağını açıkçası ben bilmiyorum ama senin sayende bilen ve yardım etmek isteyen insanlara ulaşabilirim diye düşündüm ve yazmaya koyuldum.
Yardım etmek isteyen ve en azından neler yapılması gerektiğini bilen sevgili okurlarına mail adresimi verirsen sevinirim.
(adımı ve adresimi yayınlamayalım ricası ile)
Sevgilerimle
CEVAP: Daha önce de benzer talepler oldu ve benim canım okur dostlarım hemen gönderdiler işitme cihazlarını. Eminim R. İçin de seferber olacaklardır. Sevgiler.
…………….

Haberin Devamı

BİR DESTEK AYŞE’M NE OLURSUN
Canım Ayşe’m,
Öncelikle geçirmiş olduğun rahatsızlıktan dolayı çok geçmiş olsun. İyi olduğun haberlerini okuyunca önce evladın sonra senin adına çok çok sevindim. Dilerim ki bir daha asla tekrarı olmasın, her şeyin başı sağlık.
Daha önce 27 Eylül 2010 tarihli köşende yazımı yayınlamıştın KIZIMA BURS ARIYORUM başlıklı yazı
http://hurarsiv.hurriyet.com.tr/goster/haber.aspx?id=15874022&yazarid=344&tarih=2010-09-27

Hatta ileriki zamanda ricam üzerine tekrar yayınladın ama bir netice alamadım belki de okuyan olmadı şansıma bilmiyorum o gün için. Sen elinden geleni yaptın birkaç kez yayınladın Allah razı olsun senden.

O günden bugüne hayatında ne değişti diyecek olursan o günkü yazı linkini verdim sana yukarda. O zamanki tarihte işsiz olduğum için ve sadece rahmetli anne babadan dul yetim maaşı ile hem kirada olup hem de Ankara’da üniversitede başarılı bir evlat okutan anne olduğumu yazmıştım.
O zamanki tarihte yani 1 sene öncesinde biriken kira borçlarımı kapamak için dönem dönem dul yetim maaşına mahsuben kredi çekmek zorunda kaldığımı, sonrasında da dul yetim maaşından çekilen kredi kesildikten sonrasında elime bir şey kalmadığını, kalanla da evlat okutmaya ve evi geçindirmeye çabaladığımı ama artık tıkanma noktasına geldiğimi dul yetim maaşımın da hayat koşullarında (kesilen kredi borcundan kalan haliyle) hiçbir şeye yetmediğini anlatmıştım.

Şu anki gelinen bugünkü durum yaklaşık 1,5 ay önce biriken kira borçları sebebiyle evden çıkartıldım. Başarıyla sınıfını geçen kızım, okul tatile girdiği için İstanbul'a yanıma geldiğinin ertesi günü ev sahibi evden çıkın dedi.
Malum zaten biriken kira borçları dediğimden anlaşıldığı gibi başka eve çıkacak konumumuz yok, alınan dul yetim maaşı belli kiralık evler belli. Bir akrabanın yanına geldik. Eşi, kendisi, 3 kızımla akran delikanlı çocuk ve akrabanın alzheimer hastası annesi yani 6 nüfuslu aileye, 2 kişi de biz eklendik kızımla. Allah’tan okul açılınca kızım Ankara’ya dönecek ama takdir edersin ki ev ev üstüne imkânsız.
İnsanlar sağ olsunlar ortada kalamazsınız dediler evlerini açtılar ama bu şekilde nereye kadar...

Daha önce de söylediğim gibi yaşım 46 olduğu için artık iş bulmam da neredeyse imkânsız oldu. Kimseyi kınamıyorum asla ama keşke bedenen elverse de gündelik işi yapabilsem...
Helal olsun ki her gün farklı evde temizliğe giden insanlar var ama maalesef bedenen o kadar dayanıklı biri değilim.
Bu yaştan sonra da ya temizlik işi ya da yatılı gündüzlü bebek bakımı işi oluyor. Kimse 46 yaşında birini sekreter, ön muhasebe olarak almıyor 3 senedir aramadığım iş ilanı kalmadı hepsi yaş sebebiyle olumsuzlukla sonuçlandı.
Ne olursun bir kez daha senden rica ediyorum belki bir hayırsever denk gelir okur. Eğer ki benim dul yetim maaşı üstündeki kredi sıfırlansa tam maaş alıyor olsam ben kendi başıma yeniden kiraya çıkacak duruma gelirim ya da biri çıkıp dese ki “tamam kızınız mezun olup eli iş tutana dek üniversiteden gelin şurada evim var kira vermeyin” vs.
Bu şekilde bir şeyler olmadıkça ben düzlüğe çıkamayacağım çünkü tek başıma hayata yetişemez oldum.
Daha fazla başını ağrıtmadan konuyu zaten eski linkteki yazıdan da biliyorsun Allah rızası için ne olur bir kez daha yayınlarsan yazıyı belki senin sayende birileri ulaşır çünkü cidden ev ev üstüne bu şekilde, üstelik de kalabalık ne yazık ki olmuyor.
Saygılar
Yeşim
CEVAP: Yeşim Hanım, belki okur dostlarımdan size iş vermek isteyen bulunur. Allah kolaylık versin. Sevgiler.
 ……………….

ESKİŞEHİR’DE YAŞAYAN ANADOLU ÜNİVERSİTESİ BASIN YAYIN MEZUNU KIZIMIZA
 
Ayşe Hanımcığım diyorum, sizi çok samimi buluyorum, yazılarınızı zaman zaman takip ediyorum.
Kendimden bahsedeyim Eskişehirliyim ismim M., eşim ….. şube müdürü olarak görev yapmakta Bilecik’te yaşamaktayız.
Eskişehir’e sık gidip geliyorum. Ev hanımıyım ve daha önce yaşadığımız Denizli’de çalıştım, güzel paralar kazandım. Kızımın üniversiteyi kazanması sebebiyle İstanbul’da yaşayacağımız için işimi bırakmıştım.
Şimdi yeniden kozmetikte çalışmaya başladım.
Ben çocuklarım yanımda değil, sosyallik olsun diye başladım. Ben de insanlara yardım etmeyi seviyorum, buradan kazandığım paralarla çevremdeki okuyamayan özellikle kız çocuklarına burs vereceğim, onların kendi ayakları üzerinde duran bireyler olmasını çok istiyorum.
Ben de onlar için mücadele edeceğim.   Eskişehir’de yaşamak isteyen İstanbullu Eskişehir Anadolu Üniversitesi basın yayın mezunu 22 yaşındaki kızımıza, ayrıca eşinden ayrılmak üzere olan iyi eğitimli kendi şirketinden de ayrılmak üzere olan her yönden başarılı 1 çocuğu olan hanıma da bu kozmetik konusundaki iş teklifimi iletirseniz sevinirim.
Herkes hayalini kurduğu yaşamı bu işle elde edebilir. İş fırsatını düşünürlerse, direkt benimle iletişime geçerlerse, beraber çalışıp bu konuda gelişmelerine yardımcı olurum.
İstanbul’a gelip bizzat işi anlatıp onlarla çalışıp işi öğretip para kazanmalarını sağlayabilirim, başarı hikâyelerini anlatıp onları yüreklendirebilirim.
Kızım İstanbul’da yaşıyor, gelmem sorun olmaz. Ayrıca telefonla işi anlatıp kayıt evrakını tüm Türkiye’ye gönderip kaydını alabilirim.
Ben de ekibimi düzgün insanlarla kurmak istiyorum.  Sizden iş isteyen insanlara böyle bir işin varlığından bahsedip bana yönlendirirseniz sevinirim. Gazetede ismimden bahsetmezseniz sevinirim. Ayrıca geçmiş olsun, sağlıklı günler diliyorum.
CEVAP: E-postanızı paylaştım sözkonusu iş ile ilgilenmeleri durumunda iletişime geçmenizi sağlayacağım. Sevgiler.

…………………
 TEKERLEKLİ SANDALYE YARDIMI
 
Merhaba Ayşe,
Eşimin annesinin sadece 15 gün kullanabildiği tekerlekli sandalyesini gerçekten ihtiyaç sahibi birine vermek istiyoruz.
Ancak eşim annesine çok bağlı olduğu için tekerlekli sandalyeyi verdiğimiz kişi ve ailesiyle akraba olacağımız ve zaman zaman ziyaret ederek ihtiyaçlarını da gidermek istediğimiz için yaşadığımız yere (Bodrum) yakın birilerine vermek istiyoruz.
Bu yakınlardaki ihtiyaç sahibi kişilere iletebilirsen sevinirim.
Not: Bu iletiyi yayınlarken isim vermezsen sevinirim.
Sevgilerimle.
CEVAP: Benim isimsiz melek okur dostlarım, hem sandalyeyi verip hem de sonrasında destek vermek istemeniz gerçekten çok güzel. İnşallah gerçekten ihtiyaç sahibi olan birine buradan ulaşabiliriz. Gelen talepleri size yönlendireceğim. Eşine de selamlar, seni de öpüyorum.

……..

YETİŞ AYŞE ABLA
Ayşe Abla merhabalar;
Kız kardeşim 9 aylık bebeği ile başka bir kadın nedeniyle eşi tarafından terk edildi. Çalışmıyor, ev kira.
Şimdi deliler gibi iş arıyoruz; ev kirası, elektrik, su, bebek maması, bez parası…
İyi kötü yardımcı oluyoruz ama erkek bebek kıyafetlerine ihtiyacımız var. Şimdiden çok teşekkür ederim. Allah razı olsun.
Ben kimliğimin ve şirket bilgilerimin yayınlanmasını istemiyorum.

Rumuz: kıyafet isteyen teyzoş

CEVAP: Sevgili teyzoş, Allah yeğenine sağlıklı uzun ömür versin. Gelen talepleri seninle paylaşacağım. Öperim.
……………..

BİR ENGELLİ KARDEŞİMİZ İÇİN FARK YARATABİLMEK
Merhaba Ayşe Hanım,
Ben kendime bir kardeş buldum, hem de ne ışıltılı bakan gözleri var anlatamam. O gözlere baktığım andan itibaren kendimi onun yerine koymaya, yaşadığı hayatı hayal etmeye çalıştım, üzgünüm onun kadar metanetli ve cesur olamadım.
MS Muskuler Distrofi kas hastalığı nedeniyle ev içerisinde ancak tekerlekli sandalyede dolaşabilen engelli bir kardeş. 4 yaşında geçirdiği ateşli bir hastalık sonrasında belinden omurilikten iğneyle sıvı alınmış, meğer kas hastalığı varmış tespit edilemediğinden zamanla ilerlemiş ve 12 yaşından itibaren yürüyememiş.
Ben yurtdışında engellilere tanınan hakların sonsuz olduğu bir ülkede yaşarken bu kardeşimizin yaşadıklarını kıyasladıkça haksızlık bu diye isyan ettim.
Kendimce anne babasının bakımına muhtaç olan bu kardeşimizin öncelikle yarım kalmış ortaokul eğitimine eğilmek gerektiğine karar verdim.
Araştırdım Açık İlköğretim yılda 3-4 kez gireceği sınavlar nedeniyle onun için en uygunuydu. Bugün Manisa’da bıraktığı okula tasdiknamesi için email yazdım. Kendisi Ankara'da yaşıyor. rencide etmemek adına iletişim bilgilerini gizli tutacağım.
İbadet ve yardımın gizlisi makbul benim için. Babası SSK emeklisi bir sihirbaz.
Çünkü hem kredi borcu ödüyor hem engelli evladına bakıyor hem geçiniyor. Kardeşimizin kendisi 3 ayda bir 900 YTL tutarında bir engelli maaşı almakta.
Ben eğitim masraflarını üstlendim okul bitinceye kadar her tür masrafını tek başıma karşılarım ve bana söz verdi ablam ben sana güveniyorum dedi, beni okula kaydettirse kaydettirse ablam kaydettirir diyor.
Ben sana daha çok güveniyorum sen bu okulu bitirirsin dedim.
İlk soruyu duyduğumda içim cız etti. Peki, ablam ben işe girersem engelli maaşımı ve annem bana baktığı için bağladıkları maaşı keserler mi?
Öyle çok yaşamı o minnacık gelirlere bağlı ki… Bunu sorması çok normal. Ablam dedim, senin önündeki ilk büyük hedefin okulu bitirmektir. Ben sana seni rahat ettirebilecek bütün çözümleri teker teker araştırıp bulacağım.
Birinin hayatında küçük de olsa fark yaratabilmek, geleceğe dair umut oluşturabilmek o kadar güzel ki…
Yurt dışında yaşıyorum ancak çalışmıyorum işsizim eğer işim ya da belirli bir maaşım olsa bu maili size asla yazmaz, mutlaka kendim halletmek için uğraşırdım.

Ancak ana sorun şu; bu kardeşimin hayatını daha yaşanabilir kılmak adına neler yapabiliriz? Devletin engellilere tanıdığı imkânlar kısıtlı ve sınırlı doğal olarak ihtiyaca cevap vermiyor.
Kardeşimize Ankara'da yaşayıp yardımcı olabilecek okurlarınız sizden benim iletişim bilgilerime ulaşabilirler. Özellikle Açık İlköğretim kayıt yaptırma tarihlerine resmi sitede ulaşamadım. Ziraat Bankası’na ne kadar miktar para yatıracağım, göremiyorum.
Ankara'dan bir gönüllü arıyorum bu kardeşimizi sınav günlerinde sınava gireceği okula götürüp getirebilecek arabası olan ve engelli asansör merdiveni olmadığı takdirde sınıfına kadar götürülmesini sağlayabilecek bir ağabey.
Ben ablası oldum, şimdi bir adet sağlam güçlü kuvvetli abiye daha ihtiyacımız var. Ankara'da yaşayan okurlar ne dersiniz, biz elele vererek bu kardeşimize ortaokulu dışarıdan bitirtip bir şekilde düşük maaşlı da olsa bir işe yerleşmesi için yardım edelim mi?
Gelin hep beraber fark yaratalım, 1 tek engelli kardeşimiz için bile olsa.
( Lütfen ismimi yayınlamayınız henüz İstanbul’daki ailemin dahi haberi yok bu kardeşimden, onlara ben kendim kardeşimin yaşadığı ev, yaşam koşullarını resimleriyle anlatacağım. Eminim ki tüm kardeşlerim benim kadar sahip çıkarlar.
Bu arada herhangi bir şekilde yasal olarak başım ağrımasın diye öncelikle kendi yapacağım yardımlar için herhangi bir izin almak gerekiyor mu, bildirirseniz sevinirim.)
Yetiş Ayşe dediniz benim elim ta Hollanda'dan Ankara’ya yetişti üstelik adım Ayşe bile değilken. Heveslendirdiniz beni.
Saygılarımla.
CEVAP: Seni böylesine heveslendirebildiysem ne mutlu bana.
Öncelikle yardım konusunu Av. Merve Gürcan’a sordum. Eğer bireysel olarak yardım edeceksen herhangi bir izin alman gerekmiyor. Ancak başkalarını da işe katıp, yardım kampanyası gibi para toplamak gibi durumlarda mutlaka ilgili mercilerden izin almak ve makbuz kesmek gerekiyor.

………………

BURS HAKKINDA

Merhabalar ben Ankara'dan M.
Bu yıl zorlu bir süreçten geçip YGS ve LYS sınavlarına girdim. Aldığım sonuç neticesinde Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümüne yerleşmeye hak kazandım.
Bundan dolayı çok mutluyum fakat beni endişelendiren şeyler var İstanbul'da okumak konusunda.
Bunların başında da ekonomik endişelerim yer alıyor. Hayatım boyunca Ankara'da yaşadım ve İstanbul'a göre tartışılamaz derecede kolay ve ucuz bir şehir. Şimdi tek başıma İstanbul macerasına atıldım ve verdiğim karardan hiç pişman değilim. Ancak orada daha rahat okuyabilmem için alacağım bursların işime çok yarayacağı inkâr edilemez. Televizyonda bir programda bu konuyla ilgilendiğinizi söylemiştiniz ve ben de o yüzden sizi rahatsız ettim. Bu konuda bana yardımcı olur, hayallerimin peşinden daha rahat koşmamı sağlarsanız size minnettar kalırım. Cevabınızı dört gözle bekliyorum.
Sevgiler.
M.
CEVAP: Mügeciğim, tebrik ederim. Benim canım okur dostlarım senin gibi başarılı bir öğrenciye elbette yardım etmek isteyeceklerdir. Başarılar diliyorum.
……..
GIDA MÜHENDİSİ ÖNERİ

Sayın Aral,
Bir gıda mühendisi işe alacağız. 1200 TL.ya anlaştık.
Fakat Gıda Mühendisleri Odası 1800 TL.dan aşağı veremezsiniz diyor.
Ayrıca Noter sözleşmesi yapmamızı istiyor.
Her iki taraf; yani çalışan ile patron anlaştıktan sonra Gıda Mühendisleri Odası ne karışıyor?
Saygılarımla
Niyazi
CEVAP: Niyazi Bey, epostanızı yayınladım, siz de fikrinizi paylaşmış oldunuz. Mühendisler Odası da haliyle üyelerinin haklarını korumak istiyordur. Ne de olsa yıllarca üniversite sıralarında dirsek çürütüp mühendis olmuşlar elbet karşılığını layıkıyla almak isteyecekler.
………..
ACİL KAYIT İÇİN KIZIMA BURS GEREKİYOR
Merhaba Ayşe Hanımcığım,
Ben Nurettin, çok kısa bir süre önce beynimde tümör olduğunu öğrendim ve çok zor durumlar içerisinde ameliyata girdim.
Ben 5 kız babasıyım, kızlarımın 4'ü öğrenci. Ameliyata girdiğim gün kızım LYS sınavına girdi ve bu ameliyat çok riskliydi ya ölecektim ya uyanacaktım.
 Kızım gayet başarılı bir öğrenciydi. Fakat o stres altında hangi öğrenci olsa başarısından ödün verebilir. Ameliyatım başarılı geçti sayılabilir en azından uyandım.
Ve kızımın sonuçları açıklandı, 400 puan yapmış, çok sevindik tercihlerini yaptı, ........... Üniversitesi hukuk fakültesi tam burs kodunu girdiğini sanmış ama meğer burssuzunu yapmış. Tercihler açıklandı ve 30 tercih içinden o tutmuş şimdi yarı yatalağım, maddi durumumuz kötü, okul başlıyor ve ben kızımın okumasını inanının çok istiyorum evet biliyorum özel üniversite ama hem kızım hem ben hem de annesi gerçekten çok okumasını istiyoruz. Ben sizden burs yardım talep ediyorum ama çok acil lütfen bana acil cevap verin.
CEVAP: Nurettin Bey, öncelikle kızınızı tebrik ederim. Zor bir bölüm seçmiş, Allah kolaylık versin. Okur dostlarımdan burs vermek isteyenleri yönlendireceğim, bu arada okulla da görüşüp burs talep etmenizde yarar var. Size de geçmiş olsun.

Yazarın Tüm Yazıları