Muhteşem bir yaşam hem ideolog, hem militan

KÜRSÜDE dört kişi. Behice Boran, Sadun Aren, İlhan Selçuk, Mihri Belli. Yanılmıyorsam yıl 1967. İstanbul Aksaray’da Türkiye Öğretmenler Sendikası (TÖS) binası. “Devrim Stratejisi” tartışılıyor.

Haberin Devamı

Üniversite öğrencisi olarak üç gün süren tartışmayı arkadaşlarımla birlikte izliyorum.
Behice Boran ve Sadun Aren, TİP üyesi olarak, doğrudan sosyalist devrime geçişi savunurken, İlhan Selçuk ve Mihri Belli “Milli Demokratik Devrimi” savunuyor. Bu kavramın babası Mihri Belli. Önce sosyalist devrim değil, sosyalizme giden yolda, önce sivil-asker bürokrat, aydın işbirliğinde askeri darbe, ardından şiddete dayanmadan proleter devrim. İşçi sınıfının kesintisiz egemenliği.
Bu tartışma ile birlikte
Türkiye İşçi Partisi (TİP) bölünüyor.
Dünyadaki bütün sosyalist partilerde yaşanan ideolojik bölünme TİP’i de vuruyor. Sosyalist sol, bu bölünme sonrasında hiç bir zaman eski gücüne kavuşamıyor. Bölünmeler birbirini izliyor.
İŞKENCE, SÜRGÜN
Önceki gün yitirdiğimiz Mihri Belli hem yaşadığı hayat, hem bir ideolog olarak Türkiye Solu’ndaki yeriyle en renkli, en etkili, en militan nitelikleriyle pür sosyalist kalmış ender kişilerden biri.
Hayatı muhteşem. Anılarını topladığı “İnsanlar Tanıdım” kitabını okurken, bu kadar canlı, bu kadar faal, bu kadar çok yönlü bir yaşam, bir insan ömrüne nasıl sığmış, diye düşünüyorsunuz.
Amerika’da zencilerle dayanışma, ABD Komünist Partisi çalışmaları, Çin ve Japonya’da işçilik, Büyük Okyanus’ta gemilerde tayfalık, Yunanistan iç savaşında gerilla olarak dağlara çıkış, inanılmaz.
Türkiye’de İktisat Fakültesi’nde asistan iken, “İlerici Gençler Birliği’ni” kuruyor ve 1944’te ilk tutuklamayı yaşıyor. 1951 Komünist Tevkifatı’nda ikinci tutuklama. Dönemin ünlü polis merkezi Sansaryan Han’da korkunç işkencelerden geçiyor. Toplam on bir yıl hapis, on sekiz yıl sürgün.
Türkiye’nin siyasal tarihi aydınlara ve sola işkence arşivi gibi. Türkiye’nin siyasal tarihinde düşünmek, fikrini söylemek hep yasak, hapis, işkence ve sürgün. Hiç değişmiyor.
PARTİLER VE PARTİLER
Mihri Belli ideolog kimliğini militan ruhu ile birleştiriyor. İlk parti deneyi, 1940’larda TKP üyeliği ile.
60’lı yıllarda TİP’e karşı ciddi muhalefet yürütüyor. 1975’te Türkiye Emekçi Partisi (TEP), 1996’da Özgürlük ve Demokrasi Partisi (ÖDP), 2002’de Sosyalist Demokrasi Partisi (SDP), 2008’de Sosyalist Parti (SP) kurucusu. Partiler ve partiler, yılmadan, ödün vermeden, hep inançları peşinde. Arada 2002 seçimlerinde Kürtlerin partisi DEHAP’tan milletvekili adayı.
Kolay erişilmez bu hayat Belli’yi Solun Efsaneleri arasına dahil ediyor. Öyle efsane ki, 1947’de Yunanistan iç savaşında Yunan ve dünya solcularıyla birlikte dağlarda verdiği mücadele “Kaptan Kemal, Bir Yoldaş” belgesel filmine konu oluyor. 2009 İstanbul Film Festivali’nde gösteriliyor.
Onlar aramızdan birer birer ayrılıyor. Aslında bizlerden kopan gerçek tarih. Mihri Belli’nin anısı önünde saygıyla eğilmek, görüşlerine katılalım, katılmayalım, hepimizin görevi. Çünkü, kaybolan gerçek insan.

Haberin Devamı

Üç büyüklere oynayanlar malı götürdü

Haberin Devamı

ÜÇ büyük kulübun hisse senetleri ve borsadaki işlemleri ile ilgili küçük bir araştırma yapıyorum.
Futbol Federasyonu hiç bir kulüp ve kişiye dokunmayan kararını 15 Ağustos günü açıklıyor. Ben de, 10 Ağustos ile 16 Ağustos 2011 tarihleri arasında Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş’ın borsada işlem gören hisse senetlerini inceliyorum.
Şike iddiasının ortalığı kasıp kavurduğu günlerde üç büyük kulübün hisseleri borsada tepetaklak iniyor. Ama, bakın 10 Ağustos-16 Ağustos arasında ne oluyor.
Fenerbahçe: Beş günlük işlem miktarı toplam 4 milyon 711 bin 587. Beş günde Fenerbahçe hisseleri 4 milyon 711 bin kez alınıp satılıyor. 10 Ağustos’ta hisse senedi değeri 36.50 lira. 16 Ağustos’ta 56.75 lira. Beş günde getirisi yüzde 55.47. Ligden düşer mi, düşmez mi, diye herkesin zar attığı bir sırada, Fenerbahçe hisseleri çok iyi kâr getiriyor. Alanlar yaşadı.
Galatasaray: Beş günlük işlem miktarı 307 bin 811. Alım satım miktarı Fenerbahçe kadar çok değil. Ama, 10 Ağustos’ta 219.00 lira
olan hisseler 16 Ağustos’ta 286.00 liraya yükseliyor. Beş günde
getirisi yüzde 30.59. İyi kâr.
Alanlar yaşadı.
Beşiktaş: Beş günlük işlem miktarı 16 milyon 466 bin 853, çok yüksek bir işlem miktarı. 16 milyon 466 bin kez alınıp satılıyor. 10 Ağustos’ta Beşiktaş’ın hisse senedi 6.96 lira. 16 Ağustos’ta 8.92 lira. Beş günde getirisi yüzde 28.16. İyi kâr. Alanlar yaşadı.
Bosadan aldığım bu rakamlara göre, beş günde bu kadar kar getiren başka hisse senedi yok. Kaldı ki, hafta sonu olduğu için, bu beş günün iki gününde borsa kapalı.
Bu ne zaman oluyor? Federasyonun ligle ilgili kararını açıklamasından önce ve hemen ertesi günü. Nasıl karar çıkacağı belli değil. Tam o sırada hisseler dudak uçuklatan sayıda alınıp satılıyor.
Ligde kalıp kalmayacağı bilinmeyen bir takımın hisse senetlerini almak tam kumar oynamak. İyi de, bu kumarı oynayanlar ve turnayı gözünden vuranlar kimler? Siz merak etmez misiniz, ben deli gibi merak ediyorum.
Üç günde milyoner olanlar kimler?

Yazarın Tüm Yazıları