KonuÅŸan computer

Avrupa Basketbolunda zirveye çıkma heyecanı ve hırsını taşıyan tek ülke biz değiliz.

Haberin Devamı

Avrupa’nın en iyileri sayılanlar yine en öndeler. Üstelik bu güne kadar ismi pek geçmeyen ülkelerde bu yarışın içine girmiş durumdalar. Bunun için b,iz Türk basketboluna yenilikler eklemek zorundayız.

Ribaunt anlayışı bunların başında geliyor. Bir maçta alınan her fazla ribaunt topa sahip olma sayınsızı arttırıyor. Genelde bir maçta kim en fazla topa sahip olursa maçı büyük olasılıkla o takım kazanır. Bunun bir de moral yönü var. Rakip takım sizi 20 saniye büyün gücüyle savunduğunda atılan şutun sonunda sizin bir oyuncunuz ribaundu alıp yine gardınıza verirse onların üzüntüsünü hücum ribaundunun size kazandıracağı moral gücünü düşünün. Hele oyuncunuz ribaunttan aldığı topu smaçla sayıya çevirirse ribaundun etkisi ikiye katlanır.

 

Haberin Devamı

Basketbol maçını izlemek kolay değildir. Gözünüzü toptan ayıramazsınız. Bu yüzden de topu izlemekten maçı okuyamazınız. Hele dışarıdan şut atıldığında Hepimiz havadaki topu izler ve onun potaya girip girmediğinden başka bir şey düşünemeyiz. Bu yüzden maçlarda oyun sırasında hakemleri görüp görmediğimiz maçı nasıl izlediğimizin ölçüsü olur. Eğer hakemleri sadece oyununun durduğu tartışmalarda görüyorsanız oyunda yalnızca topu izliyorsunuz demektir. Bu oyuncular için de geçerlidir. Takım arkadaşınız uzaktan dış şut attığında siz havadaki topu izlerseniz gecikirsiniz, ribaunt alma şansınız olmaz.

 

Furkan’ın çok kimsede olmayan böyle bir yeteneÄŸi var. Arkadaşı ÅŸut attığında elinden top çıkar çıkmaz topu hiç izlemeden hücum ribaunduna koÅŸması ve onu tutan adamın önüne geçmesi ribaunt almasını saÄŸlıyor. Bununla da kalmıyor. Beraber oynadığı oyuncuları iyi tanıdığında o arkadaşının ne zaman nasıl ÅŸut atacağını önceden seçiyor ve top daha arkadaşının elinden çıkmadan hücum ribaunduna koÅŸuyor. Basketbolda atılan ÅŸutların yüzde 75’i karşı tarafa zıplar. Kenardan ÅŸut attığınızda büyük bir ihtimalle karşıya zıplar. Ama ÅŸutun sahanın ortasından attığınızda top size doÄŸru geri gelir. Attığınız ÅŸutun havada çizdiÄŸi yön (ark veya kavis) çok önemlidir. Topun çembere ideal giriÅŸ açısı 42-43 derecedir. Top yükseÄŸe atılan ÅŸutların veya tam tersi yataya yakın atılan ÅŸutların da sayı ihtimali azalıyor. Basketbolda yeniliklerden sık sık bahsediyoruz. Åžut tabancasınınÂsaatte 1500 ÅŸut attırdığını bunun sizin normal olarak 1 ayda atacağınız ÅŸut sayısı kadar olduÄŸunu hep söylüyoruz. Yenilikler ÅŸut tabancası ile sınırlı deÄŸil. Son zamanlarda (noah basketbol) diye bir alet buna eklendi. Åžut atarken yan tarafınızda yüksekte bir alet asılıyor. Ve bu alet sizin attığınız ÅŸutun kavisini top önünden geçerken seslendiriyor. SeslendirdiÄŸi rakam yatay mı yoksa çok yükse mi attığını uyarıyor. 40-42 diye seslendirdiÄŸinde iyi yolda olduÄŸunuzu anlıyorsunuz. Böylece hem kendinizi hem de takım arkadaÅŸlarınızın ÅŸut özelliÄŸini öğrenmiÅŸ oluyorsunuz. Bu aletleri sadece kolej takımları deÄŸil çok önemli NBA takımları da kullanıyor. Bizde basketbol yavaÅŸ oynanıyor. Hızlı basketbol (Fast break) giderek yavaÅŸ (set) oyunun önüne geçiyor. Hızlı oyunun temelinde savunma ribauntları var. Sizin iyi ribauntçularınızın olması çemberden girmeyen topları toplayıp ilk pas olarak vermeleri hızlı oyunun temelini oluÅŸturuyor. Hızlı oyunun faydaları sayılamayacak kadar çok. Hepsini sıra geldikçe deÄŸineceÄŸiz.

 

Haberin Devamı

Ä°spanya’da Ãœmitler Avrupa Åžampiyonası maçlarında fast breakÂsonucu atılan sayılar sıralamasında son sıralardayız. Bu bizim ne kadar yavaÅŸ oynadığımız gösteriyor. Takımımızın gayreti fast break yapmak olursa bu gaye takım savunmamıza da olumlu katkı saÄŸlıyor. Oyuncularınızı daha saldırgan yapıyor. Bizim medya olarak ribaunt konusuna daha çok önem vermemiz gerek. Geçen sene ligde tüm hızın ABD’liler arasında ribaunt kralı 2.04’lük Nedim Yücel’idi. Muratcan Güler ise 1.90’Lık boyu ile 8. sıradaydı. Ama onlara hak ettikleri gururu yaÅŸatamadık.

 

Tük basketbolunun Furkan’lara Nedim’lere çok ihtiyacı var. Unutmayalım güçlü ribaunt güçlü Türk basketbolu demektir.

Yazarın Tüm Yazıları