Yetkin mühendisler geliyor

İTÜ, dünyadaki bir uygulamayı Türkiye'de başlatıyor. İTÜ'lü öğrenciler, dünyanın en iyi ilk 3 üniversitesi arasında yer alan MIT, Harvard, Princeton gibi üniversitelerin mezunlarıyla 'imza yetkili yetkin mühendis' sıfatıyla diploma eşitliği ve yurtdışında eşit iş fırsatına kavuşuyor.

Haberin Devamı

Bu durumda Yetkin Mühendislik Belgesi olmayanların artık Türkiye'de de büyük projelerde iş bulması güçleşecek. Endüstri, elektrik-elektronik, jeoloji, makina, inşaat, gıda gibi tüm mühendislik alanlarında 'Yetkin Mühendislik' belgesi olanlar uluslararası iş bulabileceği gibi ulusal projelerde de öncelikli aranan isimler olacak. Mühendislik eğitimi böylece ilk kez uluslararası denetime açılmış olacak.

Bu belgeyi almak için İTÜ uzun zamandır uğraş verdiği çalışmasını sonuçlandırdı. Dünya çapında yapılan sınavla mühendislik mezunlarına, 'Yetkin Mühendislik Belgesi' veren Amerika'daki ABET (Mühendislik Teknolojileri Akreditasyon Kurumu) yaptığı incelemeler sonucunda NCEES (Mühendisler ve Araştırmacılar İçin Ulusal Sınav) yetkisini Türkiye'de yalnızca İTÜ'ye verdi.

Haberin Devamı

Artık, "Yetkin Mühendisler" etkili olacak

İTÜ Rektörü Prof. Dr. Muhammed Şahin, "Türkiye deprem kuşağında olan bir ülke olmasına rağmen İTÜ'den çıkan bir inşaat mühendisi ile Anadolu'da iki hocası olmayan üniversiteyi bitiren mühendis aynı imza yetkisine sahip. Bu sınav Türkiye için çok önemli. Öğrenci, eğitiminin son yılında bu sınava girip geçerli not alırsa, 4 yıl endüstride çalıştıktan sonra ancak 'Yetkin Mühendislik' unvanı alabilecek. Endüstri, elektrik-elektronik, jeoloji, makina, inşaat, gıda başta olmak üzere tüm mühendislik alanlarını kapsayacak" dedi.

Rektör Prof.Dr. Şahin, "Amerika'da mühendislik bölümü mezunu her öğrencinin girdiği ve sınava girmeyenlerin mühendis dahi kabul edilmeyerek, hiçbir projede imza yetkisi vermediği 'Yetkin Mühendislik Sistemi'ni Türkiye’ye getirdik. 23 mühendislik programıyla dünyada en fazla mühendislik programını akredite eden tek üniversite olma özelliği taşıyan İTÜ’nün öğrencileri, tüm dünyayla birlikte artık 'yetkin mühendislik belgesi' almak için sınava girecek" dedi.

Amerika'yla yaşanan akreditasyon sürecini ve sistemin ayrıntılarını İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhammed Şahin şöyle anlattı:

"Üniversitelerin yetiştirdiği mühendislerin kalitesinin sınıflandırılmasıyla ilgili üniversite olarak sorumluluk aldık. Washington'da 1 yıl temasta bulunduk. İTÜ'nün, yetkin mühendislik sınavında Türkiye'deki merkez olmak istediğini bildirdik. Full Akreditasyon süreci başladı. 30-31 Mart 2011 tarihlerinde NCEES(National Council of Examiners for Enginerring and Surveyıho) yani Mühendisler ve Araştırmacılar İçin Ulusal Sınav Konseyi Başkanı Jerry T.Carter ve ekibi üniversitemize geldi. Laboratuvarlardan dersliklere kadar incelediler. Altyapımızı uygun buldular. NCEES'den 2 hafta önce İTÜ'ye bu yetkinin verilmesi için tavsiye kararı alındı. Ağustos ayında da kesinleşmiş karar bize iletilecek."

Haberin Devamı

MIT ile aynı sınavda yarışacaklar

"İTÜ mezunu öğrenciler Harvard, MIT, Princeton Üniversitesi mezunu öğrenci hangi sınava girecekse, onlar da aynı sınava girecek" diyen Rektör Şahin, "Amerika'da hangi sınav yapılıyorsa, Türkiye'de de aynı sorularla aynı sınav yapılacak. Öğrencilerimizin, MIT mezunu mühendislerle yetkinlik sınavındaki başarılarını karşılaştırma şansımız olacak. Mühendislikte her bölümün ortalama 10 alt bölümü var. Bu bölümlerin başarısını da göreceğiz. Üniversiteler, Türkiye'ye ve dünyaya imza yetkisi olan kalitesi tescillenmiş mühendisler yetiştirmek zorunda kalacak. Ulusal ve uluslararası şirketler, yetkin mühendislik belgesi olanları işe alacak. Zamanla bu belgeye sahip olmayanların dünyada olduğu gibi hiçbir projede imza yetkisi de olmayacak" dedi.

Haberin Devamı

Şahin, "Türkiye'de hızlı bir şekilde vakıf ya da devlet yeni üniversiteleri kuruldu. 167 üniversite oldu ve kaliteyi tartışıyoruz. Üniversiteden çıkan mühendislerimizin kalitesinden emin miyiz? Türkiye’de şu an her üniversitenin yetiştirdiği mühendis aynı imza yetkisine sahip. Bu sınav Türkiye için çok önemli. Öğrenci, eğitiminin son yılında bu sınava girip geçerli not alıp 4 yıl endüstri de çalıştıktan sonra ancak 'Yetkin Mühendislik' unvanı alabilecek. Endüstri, elektrik-elektronik, jeoloji, makina, inşaat, gıda gibi tüm mühendislik alanlarını kapsayacak" dedi.

Türk mühendisler de Avrupa'da imza yetkisi alacak

Türk mühendislerin de artık Amerika başta olmak üzere tüm Avrupa ülkelerinde önemli mühendislik projelerinde imza yetkisine kavuşacağını anlatan Rektör Şahin şunları söyledi:

Haberin Devamı

"Sınava, şimdilik sadece İTÜ öğrencileri alınacak. Bu önemli bir ayrıcalık yaratacak. Türk mühendisler için artık Amerika'da ve dünyada çok önemli projelerde iş bulmak gibi bir sorun olmayacak. Türkiye'deki tüm üniversitelere sınavı açmak istediğimizi ABD'ye bildirdik. Onlar da öğrencisinin bu sınava girmesini isteyen üniversitelerin öncelikli olarak merkeze akredite olup denetlenmeyi kabul etmesi gerektiğini bildirdi. Üniversiteler, denetlenmeyi kabul etse de sınav merkezi yine İTÜ olacak. Üniversiteler kabul ederse, Anadolu'daki bir üniversitede mühendislik okuyan öğrenci ile İTÜ'de okuyan öğrenci de fırsat eşitliği yakalayacak. Türkiye'de isteyen tüm üniversiteler hatta mühendislik mezunları İTÜ'ye başvurarak sınava girebilecek. Sınavda başarı gösteren Türkiye'nin en doğusu ile en batısındaki üniversitelerde okuyan öğrenciler arasında eşitlik sağlanacak"dedi.

Yazarın Tüm Yazıları