Online alışveriş özgürlüğü ve yeni gümrük genelgesi

Bu aralar internetteki en hararetli tartışmalardan biri de yeni gümrük genelgesi ve online alışveriş özgürlüğü çevresinde dönüyor. Yeni düzenlemelerden sonra özellikle bazı ürünleri yurtdışından online satın almak, bazı sitelerdan alışveriş yapmak imkansız hale geldi.

Her hafta onlarca e-posta geliyor konuyla ilgili. Genellikle isyan eden mektuplar bunlar. Facebook’ta bir grup kuruldu. Adı; Alışveriş Özgürlüğümü Geri Ver (Yeni Gümrük Yasasını Kınıyoruz). En son baktığımda 4 bin 740 üyesi vardı.
Genelgenin amacı belli; vergi denetimi sağlamak. Gerçek kişi olarak aldığı ürünü yine gerçek kişi görünümü altında piyasadakinden daha düşük fiyata satan firmaların önüne geçmek. Çünkü bu yöntemle 150 euro sınırındaki vergi muafiyeti suistimal edilmiş oluyor. Yöntemden en çok etkilenen sektörler, parfümeri ve kozmetikti. Kargo bedeli ya da vergi ödemeden, yurtdışından alınan ürünler, burada çok uygun fiyatlarla satılıyordu.
Fakat yeni genelgeyle kurunun yanında yine yaş da yandı. Bir hatanın önüne geçilirken yüzlerce insana ceza kesildi.
Konuyla ilgilenen pek çok avukat ve STK var. Bunlardan biri de avukat Umut Şeker. Kendisi bilişim ve internet teknolojileri, tüketici hakları uzmanı aynı zamanda. Mahkemelere bilirkişi olarak da yardımcı oluyor.
Şeker, “Ceza Hukuku’nda suçun ve cezaların şahsiliği ilkesi vardır. Bu genelge ile kullandığı katkı maddesini, ilacı, kozmetik ürününü yurtdışından alan iyi niyetli tüketicilere büyük darbe indirildi. Hiç suçu olmadığı halde bu insanlar da zarar edecek. Ceplerinden daha fazla para çıkacak. Bu durum da aslında Tüketici Mevzuatlarına aykırı bir durum. Örneğin burada 200 TL’ye satılan bir kozmetik ürününü yurtdışından kargosu da dahil olmak üzere 70 TL’ye getirebiliyordu insanlar. Ama artık tüketiciye bu imkan verilmiyor” diyor.
Yeni düzenleme kozmetik ve katkı maddelerinin yurtdışından getirilmesini tamamen yasaklıyor. Yani hiçbir parfümü artık yurtdışından getiremezsiniz. Bunun yanında sporcuların kullandığı ve tamamen bitkisel içerikli olan, ilaç niteliği taşımayan katkı maddeleri de yasaklanıyor.
Bu iki ürün grubu dışında, yurtdışından her iki ayda bir olmak üzere 5 defa ürün getirilebilecek. Bunlar da sınırlı sayıya çekildi. Yurtdışından yabancı kitap almak isteyenler bile sıkıntı yaşayacak. Yeniden yurtdışına giden eşe dosta, gelirken sipariş getirmeleri için rica etmek zorunda kalacağız.
Şeker, “Ülkemizde her şeyin topyekün yasaklanması mantığı bu genelgede de işlenmiş durumda. Bu genelgeyi çıkaran kuruma binlerce şikayet dilekçesi gönderilmiş. Genelgeyi çıkaranın kesinlikle bu iş üzerinde uzun süreli düşünerek bu işi yaptığını düşünmüyorum. Gümrük mevzuatları ne kadar detaylı incelendi, vergi mevzuatlarındaki son durum nedir bakılmamış tahminimce. Biraz çalakalem yazılmış ve alelacele çıkarılmış bir genelge gibi duruyor. Yasaklamalar, kısıtlamalar bu çağda insanların hoşuna gitmiyor artık. Yeni dünya düzeni daha çok özgürlükçü bireyler yetiştirdiği için yasağa bir anlam veremediğinizde insanlar ona cephe oluşturuyor. Ben genelgenin yeniden daha kapsamlı bir inceleme ve alanında uzman insanlara da sorularak hazırlanması gerektiğini düşünüyorum” diyor.
Son bir bilgi; Tüketici Derneği, genelgenin iptali talebiyle Danıştay’da dava açıyor.

Tarihçinin elinden baba pastası

İzi Karakaş Özbayrak, Boğaziçi Üniversitesi Tarih bölümünde yüksek lisans yaptı. Hatta II. Abdülhamit Dönemi ile ilgili tezi iki ay önce kitaplaştı. 5 yıl özel sektörde insan kaynaklarında çalıştı. Sonra aniden kurumsal hayatın streslerini geride bıraktı ve çocukluk hayalinin peşine takıldı: Semt arasında küçük şirin bir pastane! Mutfak Sanatları Akademisi’nde Pastacılık ve Ekmekçilik eğitimi aldı önce. İlk pastanesini de internette açtı: www.iziscookies.com. Şeker hamurundan kişiye özel pasta, cupcake, kurabiye, çikolata, pasta süsleri yapıyor. Tasarımları tamamen kendi hayal dünyasının ürünü.
Hikâyeleştirilmiş XL kurabiyeler de tasarlıyor. Bu kurabiyelerin ilk özelliği adı üstünde büyük olması. Boyutları 28 santime, 18 santim. Diğer bir özelliği ise; hediye edeceğiniz kişiye iletmek istediğiniz mesajı ya da hikâyeyi anlatıyorsunuz, İzi de hikâyelerine göre kurabiyenin üstünü kalıp kullanmadan tamamen el emeği tasarlayıp modelliyor.
Fiyatlar istenen ürünün üzerindeki işçiliğine göre değişiyor. Babalar günü için hazırladığı kurabiyelerin tanesi 5 TL (en az 10 adet sipariş gerekiyor). Pastalarda dilim fiyatı 10 TL, cupcake’ler 7 TL, XL kurabiyeler 100 TL, pasta süsleri ise 80-100 TL civarında. En az 1 hafta önceden sipariş vermeniz gerekiyor, çok çok acilse 2-3 günde de hazırlayabiliyor.

AVM’LERDE BABALAR GÜNÜ

Ataköy’de para yağmuru

İstanbul Ataköy’deki Airport Outlet Center, Babalar Günü’nde 50 bin lira dağıtıyor. Okyanus Koleji tarafından hazırlanan ilköğretim müfredatı içerikli 3 sorudan en az 1 tanesine doğru yanıt veren öğrencilerin velileri, içi 50 bin lira ile dolu para fanusuna girmeye hak kazanıyor. Bir metrekarelik fanusta 30 saniye içinde havada yakalanan paralar yarışmacıya hediye ediliyor.

En şanslı ve ustalar

Bugün ve hafta sonu, Bakırköy’deki Capacity AVM’den en çok alışverişi yapan ilk 3 kişi Sony’den hediyeler kazanacak. Birinciye 55 ekran LCD TV, ikinciye fotoğraf makinesi, üçüncüye mp3 çalar verilecek.

Hediyenin biri onlardan

İstanbul Cevahir AVM, 17-19 Haziran arasında tek fişle 150 lira ve üzeri alışveriş yapanlara çeşitli hediyeler verecek. Ayrıca Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği yararına yapılacak etkinlikte dileyen ziyaretçiler hem babası için özel bir tişört tasarlayabilecek hem de derneğe katkıda bulunmuş olacak.
Yazarın Tüm Yazıları