Bir turnuvanın daha ardından

1970 Eylül ayının Bilim ve Teknik Dergisi’nde, Pierre Berloquin imzasıyla yayınlanmış Dr. Hikmet Bilir’in bir çevirisini okumuştum; tepesinde, şöyle bir başlık göze çarpıyordu:

Haberin Devamı

“Satrançtan daha ilgi çekici bir oyun: GO...” Daha ne olduğunu tam anlayamadan, Temmuz 1971’de ikinci yazı geldi: “GO oyunu hızla yayılıyor...” Merak ediyordum ama meraktan daha fazlası elimden gelmiyordu. GO tahtası ve taşlarına dokunabilmek için 20 yıl daha beklemem gerektiğini bile bilmiyordum... GO ile yollarımız ikinci kez Trevanian’ın ŞİBUMİ adlı efsane romanında kesişti; artık geri dönüş yoktu. Türk–Japon Dostluk Derneği’ne oradan rahmetli Alpar KILINÇ’a ulaştım. Bana bir oyun takımı ve “GO-Dünyanın En Büyüleyici Oyunu” adlı kitabını yolladı. Öyle veya böyle yolculuk başlamıştı...
Türkiye’deki GO etkinlikleri 1988 yılından bu yana çeşitli şehirlerdeki GO dernekleri, GO toplulukları ve üniversite kulüpleri aracılığıyla serpildi. 2004 yılında ilk kez GOBAN (oyun tahtası) etrafında buluşan İzmir GO oyuncularının, nihayet bu yıl İzmir GO Oyuncuları Derneği (GOİZM) olarak kurumsal bir yapıya kavuştuğunu, geçenlerde müjdelemiştim.
İzmir’de GO adına güzel şeyler devam ediyor. Hafta sonu, 4. Ekin Koleji GO Turnuvası’ndaydık. 7 ayrı ilköğretim okulundan, 6-14 aralığında, “akıl oyunları ve strateji sporları”na gönül vermiş 37 oyuncu katıldı turnuvaya. İzmir Ekin Koleji’nden Emir Konuşkan birinci, İstanbul Avrupa Koleji’nden Ulaş Mısırlıoğlu ikinci, İzmir Ekin Koleji’nden Yağız Üstündağ üçüncü oldu. İçlerindeki en geç oyunculardan biri olan 3. sınıf öğrencisi Ulaş’ı Goseverler olarak özellikle kutluyoruz; kendisini izlemeyi sürdüreceğiz. Turnuvaya ilk kez okul takımıyla katılan Özel Ege Lisesi oyuncuları da ev sahibi Ekin Koleji’nin ardından en iyi ikinci okul performansıyla okullarına döndüler. Bu da şunu gösteriyor: İzmir’deki okullar, GO’ya yeterince kucak açarlarsa, bu kentin, GO’da gelecekte yakalayabileceği başarılar için güçlü tohumlar atılmış olacak.
GOİZM’in çalışmalarına gelince... Facebook’ta “Online Go Eğitimi” sayfası oluşturuldu. Oyunun tanıtımı yapılmakta, oyunu öğrenmek isteyenlere ve çeşitli seviye aralığındaki oyunculara “gokgs.com” üzerinden GO eğitimi veriliyor. 2-3 Temmuz günlerinde, “6. İzmir Ulusal GO Turnuvası” düzenlenecek. GOİZM’in, pazar günleri öğle saatlerinde, Alsancak 2. Kordon’da, Nazım Hikmet Kültür Evi’nde buluştuğunu hatırlatalım. Ardından, ülkemizin GO’da uluslararası organizasyonlara için de artık vitrinde olduğunu ekleyelim: 2011 Avrupa Eşli Go Şampiyonası 28-29 Mayıs tarihlerinde İstanbul’da düzenlenecek...

Yazarın Tüm Yazıları