Tiyatro Açılımı yemeği

İSTANBUL KÜLTÜR Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Dr. Bahar Akıngüç Günver, Rektör Prof. Dr. Dursun Koçer ve İKÜ Yayınevi yönetmeni Refik Erduran, başlattıkları Tiyatro Yılı için tiyatro ve basın dünyasından bazı kişilere bir yemek verdiler.

Yemeğin amacı, İstanbul Kültür Üniversitesi’nin 2012’yi Tiyatro Yılı ilan etmesiydi.
Bahar Akıngüç Günver, İstanbul Kültür Üniversitesi yayınları konusunda değişik bir görüş açısı belirtti. Çünkü genelde üniversite yayınları akademik çerçeve içindeki eserleri yayınlar ve böyle bir işlevi üstlenir. Oysa İKÜ Yayınları üniversite dışındaki yayınevlerinin yayıncılık anlayışı doğrultusunda kitaplar yayınlıyor.
Rektör Dursun Koçer de İKÜ’nün adına yaraşır biçimde etkinlikler düzenlediğini, yayınlar yaptığını vurguladı.
İKÜ Yayınevi genel müdürü Refik Erduran, kendine özgü ironik üslubuyla 2012’yi neden Tiyatro Yılı ilan ettiklerinin gerekçesini özetledi.
Erduran’a göre, herkes kültürden söz ediyor, kültürü baş tacı yaptığını iddia ediyor ama söylenenle uygulama arasında dağlar kadar fark var.
Bir de neden tiyatro sorusunun yanıtını verdi; tiyatroya duyulan ilginin derecesini az bulduğunu, üstelik birtakım insanların ‘Ben tiyatroya gitmem, sinema varken neden tiyatroya gideyim’ demelerinin kültürel açıdan bağışlanır bir yargı olmadığını söyledi.
Gerçekten de bu tür bir tiyatroyu reddetme cümlesi yalnız tiyatro dünyasındaki kişileri değil, tiyatronun işlevini, tiyatronun sanatlar içindeki yerini bilen herkesi rahatsız eder.
* * *
27 Mart Dünya Tiyatro Günü dolayısıyla İKÜ’de Tiyatro Açılımı başlıklı bir söyleşi dizisi düzenlendi. Moderatörlüğünü Refik Erduran’ın yaptığı bu söyleşiye tiyatro dünyasının üç ünlü, saygın adı katıldı:
Yıldız Kenter, Ali Poyrazoğlu, Kenan Işık.
Bu tür söyleşilerin kitaplaşmasının gereğini her zaman savundum.
Tiyatro Açılımı başlığını taşıyan kitabın başında Refik Erduran’la yapılmış bir söyleşi yer alıyor:
“Tiyatro hayatın aynasıdır.
Doğrudur, öyledir. Ama yalnız ayna değildir tiyatro, neşterdir de. Yaşantımızı yansıtmakla kalmaz; ona müdahale ederek insanın insanlaşmasını hızlandırır.
Tiyatro tarihteki doruklarında hep insan ruhunu sahnelerde çırılçıplak soymuş, kişinin kendini ve hemcinslerini tanıyıp anlamasına yardımcı olmuş, toplumun sorunlarına ışık tutmuş, sanatsal işlevinin yanı sıra bir çeşit kafa ve gönül parlamentosu gibi görev yaparak sağlık katmıştır hayata.”
* * *
TİYATRO AÇILIMI söyleşi kitabı yalnız tiyatro dünyasındaki kişiler için değil, tiyatro ile, hatta daha ileri giderek söyleyelim, Türk kültürü ile ilgili herkesin okuması gereken bir kitap.
Bu söyleşiyi okurken kimileriniz bazı görüşlere itiraz edecek, kimileriniz çok doğru tespitler diyecek, kimileriniz ise bunlar yapılsa Türk tiyatrosu gerçekten en üst düzeye yükselecek diyeceksiniz.
İKÜ ayrıca Uluslararası Amatör Tiyatrolar Şenliği düzenledi, ilerinin usta isimleri olacak genç kuşak tiyatrocular bu şenlikte kendilerini gösterecekler.
Yazarın Tüm Yazıları