Nahçıvan’da İzmirli sanat elçimiz

Nahçıvan’ı, sınır komşusu olduğumuz biricik Türk ülkesi olarak selamlıyor ve alkışlıyoruz.

Haberin Devamı

NAHÇIVAN, hemen dibimizde sınır komşumuz olan sevimli bir Azeri ülkesi, sımsıcak bir Türk özerk cumhuriyetidir.. Türk Dünyası içinde sınırımız olan biricik Türk devletidir.. Orada kardeşlerimiz, akrabalarımız, atalarımızın bizim gibi torunları yaşar.. 13 kilometrelik sınırımızı delip bu ülkeye adım atmak için, Aras nehri üzerindeki Hasret köprüsünü geçmemiz ve Dilucu sınır kapısından girmemiz gerekir. Uçakla da gidilebiliyor.
Bu ülkenin Azerbaycan ile sınırı yoktur ama bizimle vardır, böylece bizim tarafımızdan nefes alıp vermektedirler. Çünkü Azerbaycan ile aralarına yayılmacı ve savaşçı Ermenistan girmiştir. Tarih boyunca Ruslar bu toprakları bölüp parçalamış, Atatürk ile Kazım Karabekir ise bu topraklardaki Türk ve Azerileri birleştirmek için çok caba harcamışlardır.. Kısa Nahçıvan tarihi budur..
KÜLTÜR ELÇİMİZ
İzmirli mimar ve ressam Nuran Tanrıverdi, geçtiğimiz günlerde Nahçıvan Türk Başkonsolosluğu’-nun yeni sergi salonu açılışına
eserleriyle katılan ilk sanatçımız olarak haklı beğeni kazandı.
Nahçıvan Kültür ve Turizm Bakanı Sarvan İbrahimov ile Türkiye Başkonsolosu Ayhan Enginar ve eşi Lilian Rojas, rektörler, öğretim üyeleri, Nahçıvanlı sanatçılar, başkonsolosluk personeli ve halkın katıldığı sergide, İzmirli sanatçının eserleri büyük ilgi çekti. Nahçıvan Azeri basını yayınladığı geniş haber ve sanat yazılarında Nuran Tanrıverdi’nin seçkin sanat üslubu kadar, tevazuu ve kibarlığı ile örnek bir “Türk Bayan Sanatçı” portresi çizdiğini belirtti.
Nuran Tanrıverdi, Nahçıvan gezisi esnasında, büyük Azeri şairi Hüseyin Cavit’in müze evini, Haydar Aliyev Kültür Merkezi’ni, 13. yüzyılda yapılan Mümine Hatun Türbesi’ni, bu türbeyi yapan ünlü mimar Acemi bin Ebubekir’in heykelini, 1918-20 arası bölgeyi Ermeni istilacılardan kurtarmak için gelen birliklerimizden kalan Türk Şehitlik Anıtı’nı, Selçuklu-Rus-Turk özellikler taşıyan mimari eserleri, Nahçıvan Hanlık binasını, Drama Tiyatrosu’nu, Kazım Karabekir Camii’ni, sanatçı atölyelerini gezdi, ülkesini ve İzmir’i temsil etti, “Nahçıvanlı kardeşlerimizin tertemiz sıcaklığına, bozulmamış yüreklerine, gözlerindeki umut ışığına hayran oldum, bu ülkeyi hiç unutmayacağım” dedi.

Haberin Devamı

Hüseyin Cavit’in müze evinde

Haberin Devamı

Azerbaycan halkının çok sevdiği şair ve yazar Hüseyin Cavit’in müze evini ziyaret eden ressam Nuran Tanrıverdi. İzmirlilerin selam ve sevgisini iletti.

Atatürk sevgisi göz kamaştırıyor

Nahçıvan’ın her köşesinde Türkiye, Türklük ve Atatürk sevgisi göze çarpıyor. Bir Atatürk büstünün altındaki bu yazı her şeyi ifade etmekte

SAYGIN RESSAM

İzmir doğumlu Nuran Tanrıverdi, Özel Türk Koleji, Ege Üniversitesi Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi mezunu bir seçkin ve saygın mimar ressamdır.
Kolejde Güven Zeyrek ve Cengiz Kabaklı gibi öğretmenlerinin desteğiyle başlayan resim tutkusu Nafi Çil Atölyesi’ne devam etmesiyle hız kazandı. Almanya’da mimar olarak çalıştı. Şeref Bigalı ile dört yıl resim yaptı. Selçuk Yaşar Sanat Galerisi ve Müzesi yöneticiliğini üstlendi.
Bir çok karma sergiye katıldı, Stockholm, Moldova, Bodrum, İstanbul, Ankara. İzmir’de kişisel sergilere imza attı. Yapıtları yurtdışındaki koleksiyonlarda yer aldı. Benim yerinde bir tespitimle büyük özveri göstererek hizmet etmekte olduğu İzmir sanat ortamına karşılığını hiç almadan cefakar biçimde kendi atölyesini kurarak hizmet etmeye devam ediyor.
(İletişim: “Atölye En” – 1387 Sk. No:7, Güler Ap.Kat:3. Daire: 6, Alsancak, İzmir – Tel: 0.532.415 91 05 – email: Nuran_ipek@yahoo.com)

Haberin Devamı

Haydar Aliyev Kültür Merkezi

Başkent Nahçıvan’ın en gösterili mimari eseri Haydar Aliyev Kültür Merkezi ismini taşıyor. Azeri halkını dosta, düşmana karşı birleştiren bu büyük liderin ismi ve eserleri yaşatılmakta.

Nahçıvan’ı tanıyalım

· Başkenti: Nahçıvan
· Resmi Dili: Azerice
· Yüzölçümü: 5500 km.kare
· Nüfusu: 400 bin
· Dini: Müslüman (Şii)
· Para birimi: Marat
· Özerklik tarihi: 17.11.1990

· Bayrağı: Üstten aşağı mor, kırmızı, sarı renkli birbirine eşit 3 paralel şeritlerden ortadaki kırmızı şeritin tam ortasında sarı renkli “Ayyıldız” bulunmakta.
Kaynak: Fuat Uçar – “Türk Dünyası” - IQ Yayınları..

Hayatı anlamlı kılma yolunda insanı (çoğunlukla kadını) bazen figüratif, bazen soyuta indirgeyerek, varoluşun yanıtlarını arayan resimlerini daima sevdiğim ve İzmir’imizi Nahçıvan’da başarıyla temsil eden, Azeri basınında kendinden söz ettiren sanatçımız için, ben de “Nahçıvan” isimli bir akrostiş şiir yazdım. Nuran Tanrıverdi’ye sunuyorum:

NAHÇIVAN

Haberin Devamı

Nah şuracıkta gönlümüzde
Ayyıldız’ın öz kardeşidir
Her gün, güneş ordan doğar
Civanmert insanları vardır
Ilık ruhlu analarına selam
Vatanları hür yaşasın
Allah onları korusun
Nuran ressam hep hoş olsun.
Yaşar Aksoy – 10.12.2100, Çeşme

Yazarın Tüm Yazıları