Türkiye ve Almanya’da doğum borçlanması

ÜLKEMİZDE SSK sigortalısı kadınlara, kamuoyunda doğum borçlanması olarak bilinen, ama amacını bir türlü gerçekleştiremeyen bir olanak tanındı.

Haberin Devamı

Hele bugünlerde, kadınlara erken emekliliğin geleceği yönlü haberlerden geçilmiyor. Uzmanımız da çok ya!.. Yalana da herkesin ihtiyacı var... O halde yaz gitsin... Tüketilsin... Kimsenin sorumluluğu da yok... SGK’da uğraşsın ki, bu yalan yanlış bilgi bombardımanını düzeltsin...
Bizden bir öneri; SGK’nın yeni bir Genel Müdürlük oluşturması lazım... Medyadaki yalan yanlış bilgileri izleme ve düzeltme işlerini yapsın.
Ülkemizde son durum
Hikaye uzun, özetlersek; Doğum borçlanmasından sadece SSK sigortalısı iken doğum yapan kadınlar yararlanabiliyor. Tartışma, doğum SSK sigortalısı olmadan önce olmuşsa bu sürelerinde borçlanılmasına olanak tanınması yönündeydi. Buna uygun yeni bir Tebliğ yayınlandı. Ama SGK “Genelge” ile çalışan bir kurum olduğu için şu sıralar konu ile ilgili yeni bir Genelge bekleniyor. Bundan sonra belirtilen sürelerde borçlanılabilecek... Bize göre bu da eksik. Esasen, kadın sigortalı hangi statüde olduğuna bakılmaksızın, ister SSK’lı ister Bağ-Kur isterse de Emekli Sandığı mensubu olsun doğum borçlanması hakkından yararlanabilmeli. Bakın Almanya’da, değil doğum sonrası boşta geçen sürenin borçlanılmasını, çocuk yetiştirilme süreleri bile borçlanılabiliyor... Hem de sadece doğum yapan kadın değil erkek de...

Haberin Devamı

Çocuğuna Almanya’da bakana emeklilik hakkı

SGK’da başmüfettiş olarak görev yapan sayın Çetin Güneş hatırlattı bu hususu. Gerçekten de 01.01.1921 tarihinden sonra doğan kadınlarımız eğer Almanya’ya gitmiş ve orada doğum yapmışsa bu yaptığı doğum nedeniyle borçlanma hakkı veriliyor. Ancak, Alman Sosyal Güvenlik Mevzuatına göre; 31.12.1991 tarihine kadar dünyaya gelen çocuklar için borçlanma yapılabiliyor. Eğer, Türkiye’den Almanya’ya yerleştiyseniz ve 31.12.1991 tarihine kadar doğum da yaptıysanız, bakımının 12 ayını Almanya’da yapanlar için 1 yıl, bakımının
36 ayını Almanya’da
yapanlar için 3 yıl hizmet
süresi kazanmaktasınız.

Bu hak sadece anneye verilmiyor

Çocuk yetiştirme süresinden sadece anne değil, eğer çocuğu, baba, üvey anne ve baba, çocuğun bakımını üstlenen büyük anne veya büyükbaba da yararlanabilmektedir. Çocuğun bakımı ile anne ve baba müşterek ilgileniyorsa anne çocuk yetiştirme süresinden faydalanacak, babanın yararlanmak istemesi halinde ise, anne ve babanın birlikte beyanda bulunması gerekecektir.

Borçlanmayla emekliliğe katkı

Haberin Devamı

2009 yılında Alman Sosyal Güvenlik Mevzuatında bir değişiklik yapılmış ve çocuk yetiştirme süreleri bulunan, ancak yaşlılık aylığı bağlanması için gerekli olan 60 aylık prim ödeme süresi şartını Türkiye’deki ve Almanya’daki hizmetleri ile birlikte 65 yaşını bitirecekleri tarihe kadar dolduramayanlara eksik süreleri borçlanarak 60 aylık prim ödeme şartını yerine getirip yaşlılık aylığı alma imkanı getirilmiştir.Bu durumda belirtilen tarihler dikkate alınarak iki çocuğunu Almanya’da yetiştirmiş olan anne veya baba toplam 72 aylık borçlanma yapmak suretiyle 65 yaşına geldiğinde yaşlılık aylığı alacaktır. Şu anda 72 aylık borçlanma tutarı 5731,20 Avro’dur. Emeklilik için 60 ay yeterli olduğundan şu anda ödenecek parada 4776 Avro’dur.

Haberin Devamı

Çocuğun Almanya’da yetiştirilmiş olması önemli

Alman Hükümeti, bu sürelerin sigortalı sayılabilmesi için çocuğun Almanya’da yetiştirilmesi şartını getirmiş. Çocuk Almanya dışında (Örneğin; Türkiye’de) doğmuş olsa bile doğum tarihinden itibaren 1 yıl içinde Almanya’da ikamet ederse ikamet edilen süre dikkate alınarak çocuk yetiştirme süresi tanınmaktadır. Örneğin; 1990 yılının Haziran ayında doğum yapan bir kadın aynı yılın Kasım ayında Almanya’da ikamet etmeye başlamışsa ve çocuk 36 aylık olana kadar ikamet etmişse 1990/Haziran-Kasım ayları arası hariç olmak üzere kalan 31 ay için borçlanma yapabilecektir. Önemli olan Almanya’da doğum yapmak değil, çocuğun Almanya’da yetiştirilmesidir. Tabii, doğumdan itibaren 1 yıl içerisinde Almanya’da ikamet etmek şartıyla. Eğer birden fazla çocuk Almanya’da yetiştirilmişse her çocuk için ayrı ayrı borçlanma hakkı doğmaktadır. Bu ikiz çocuklar için de geçerlidir.

Başvurular nereye yapılacak

Haberin Devamı

Almanya’da çocuk yetiştirme süreleri bulunanlardan Almanya’da çalışmış olanlar bağlı oldukları Alman Sigorta Kurumlarına başvuru yapacaklardır.
Almanya’da çalışması olmayanlar ise DEUTSCHE RENTENVERSICHERUNG NORDBAYERN /Auslandsrefart /95540 BAYREUTH/ALMANYA kurumuna çocukların kayıtlı olduğu nüfus kayıt örneğini ekleyecekleri bir dilekçe ile müracaat ederek öncelikle çocuk yetiştirme sürelerini tespit ettireceklerdir. Çocuk yetiştirme süreleri tespit edildikten sonra   borçlanma yapmak isteyenler nüfus kayıt örnekleri ile taleplerini belirten bir dilekçe ile Almanya’da çalışmış olanlar bağlı olduğu Sosyal Güvenlik Kurumuna, çalışması bulunmayanlar ise yukarıda belirtilen kuruma ve adrese başvuru yapacaklardır.
Alman Sosyal Güvenlik Kurumuna verilecek dilekçe, SGK’nın intranet sitesinde “Çocuk yetiştirme sürelerinin/Çocuk yetiştirmeden dolayı dikkate alma sürelerinin tespiti dilekçesi” başlığı altında yer almakta olup, ilgili SGK il müdürlüğünden bu dilekçe alınarak doldurulacak ve ilgili Alman Sigorta Kurumuna yollanacaktır. Borçlanma tutarı bu gün için aylık 79,60 Avro’dur.

 


 

Yazarın Tüm Yazıları