Viva ramazante

Ramazan kolileri malum; makarna, bulgur, un, şeker, hurma filan olur içinde... Avantadır, güzeldir... Ama, bal istersin, tahin helvası çıkar. Zeytinyağı beklersin, çiçekyağı çıkar.

Haberin Devamı

Alan, ağız burun kıvırır.

Veren, pişman olur.

*

Bu gerginliği ortadan kaldırmak ve muhterem halkımızın avanta seçeneğini arttırmak için kafa yoran marketçi Diasa, ramazan vesilesiyle “hediye kart” icat etmiş.

Kontorlü... Mesela 30 liralık yükleyeceksin, vereceksin, gidecek Diasa’ya, kafasına göre dolduracak kolisini.

*

Mübarek ramazan için halkımıza bu müjdeyi veren Diasa Genel Müdürü kim biliyor musunuz?

*

Fernando Gonzales Somoza!

*

İspanyol’dur kendisi.

*

AKP’den bi önceki ramazanda, Migros Türk’tü. Şimdi İngiliz... Tansaş özbeöz “gâvur” İzmir’in markasıydı, “dindar” arkadaşları iktidar yaptık, İngiliz oldu. Şok olmayın, Şok da İngiliz... Carrefour Fransız. Metro Alman. (Çünkü, Türkiye’yi inek gibi sağan IMF mekanizması perakendecilik yapmamızı yasakladı... E memleketi yönetenler de “babalar gibi satıcı” ve “pazarlamakla mükellefçi” olunca, ahaliye kala kala, kasiyer, tezgâhtar, sucuk tattırıcısı olmak kaldı.) Gima, Endi Fransız. Kipa, Tesco İngiliz. Real Alman. Diasa İspanyol.

*

Haberin Devamı

Bakın, inek sucuk İspanyol falan derken, aklıma Del Bosque geldi... Ekonomi gibi futbolu da çok bildiğimiz için “Yeniköy Kasabı” diye kovduk adamı, gitti, Dünya Kupası’nı kazandı.

*

Ben de gittim, Del Bosque’nin memleketi İspanya’daki “et fiyatlarını” araştırdım... Kuzu pirzola 29 lira, kuzu kıyma 16 lira, dana kıyma 17 lira, dana kuşbaşı 19 lira.

*

Sonra geldim İstanbul’a, “orijinal Yeniköy Kasabı”nın fiyatlarına baktım... Kuzu pirzola 48 lira, kuzu kıyma 38 lira, dana kıyma 32 lira, dana kuşbaşı 34 lira.

*

Bu durumu izah eden İspanyol atasözü var, “Los hesabos bilmezos kasape, kıçınos kaçare masate” derler... Türkçesi, “hesabını bilmezse kasap, kıçına kaçar masat!”

*

Neyse konuyu dağıtmayalım, Allah razı olsun senyor Fernando Gonzales Somoza... Hazır elin değmişken Guti’yi yanına alıp, bi de iftar patlatırsan, sevabın ikiye katlanır valla.

Yazarın Tüm Yazıları