Ana Sayfa
Son dakika :
Haber
Yaşam
İlanlar
İnteraktif
Arşiv
07 Şubat 2012 Salı 06:37
ÜYE GİRİŞİ / ÜYE OL
BENİM SAYFAM
GÜNDEM
EKONOMİ
MAGAZİN
SPOR
DÜNYA
PLANET
EKONET
PİYASANET
IMKB 60675
DOLAR 1.7610
EURO 2.3010
€ / $ 1.3066
SAĞLIK
TEKNOLOJİ
KÜLTÜR SANAT
SİNEMA
ASTROLOJİ
TV REHBERİ
EN İYİ ON
YAZARKAFE
SERVİSLER
BİLGİ YARIŞMASI
ANKETLER
AT YARIŞI SONUÇLARI
İDDAA PROGRAMI
CANLI MAÇ SONUÇLARI
MIND
CANLI MAÇ ANLATIMI
BENİM SAYFAM
BUMERANG
HÜRLİST
SOSYAL İLANLAR
HABER ALARMI
EKRAN KORUYUCU
OYUN
YENİBİRİŞ
HÜRRİYET EMLAK
HÜRRİYET OTO
HÜRRİYET EĞİTİM
HÜRRİYET KAMPÜS
GAZETE SERİ İLANLAR
HÜRRİYET KIYASLA
YAKALA.CO
HÜRRİYET AİLE
TİPEEZ
SAYISAL LOTO 24/12/2011
21 - 23 - 26 - 31 - 39 - 47
ŞANS TOPU 20/04/2011
9 - 14 - 21 - 23 - 25 - 5
SÜPER LOTO 02/02/2012
9 - 17 - 18 - 24 - 31 - 53
>> On Numara Sonuçları
ANA SAYFAM YAP
FAVORİLERİME EKLE
GAZETE-BÖLGE EKLERİ
KELEBEK
CUMA
CUMARTESİ
PAZAR
SEYAHAT
OTO YAŞAM
HÜRRİYET IK
ANKARA
EGE
KURUMSAL
HÜRRİYET KURUMSAL
İNTERNET GRUBU
REKLAM
BİZE ULAŞIN
KÜNYE / İLETİŞİM
UNICEF Kartları ve Hediyelikler
 Yazarlar
Paylaş Benimsayfam'da Paylaş
Facebook'ta Paylaş Myspace'de Paylaş Twitter'da Paylaş
19 Temmuz 2010

Mesude ERŞAN

 mersan@hurriyet.com.tr

Yanıkla başa çıkma rehberi


Öncelikli önerim, güneş yanığına fırsat tanımamanız. Saat 11.00-16.00 arasında güneşten sakınmanız, uygun koruyucular kullanmanız.

Şu veya bu nedenle ihmal ettiyseniz, vücudunuzda güneş yanıkları meydana gelmişse soğuk suyla duş alın. Soğuk suyla ıslatılmış çarşaf ve bezleri yanıkların üzerine koymak da iyi gelecektir.

Aile Hekimi Dr. Ulvi Can Kayabal’ın verdiği bilgiye göre, güneş yanığının ilk belirtileri, ışığa maruz kalmanın üzerinden birkaç saat geçtikten sonra gözlenir. Güneş yanığının bütün etkileriyse ancak 24 saat veya daha uzun süre sonra ortaya çıkar.
Kızarmış, hassaslaşmış deri, saatler, hatta günler sonra, sıvı dolu kabarcıklar oluşması, ateş, titreme, bulantı, döküntü gibi şiddetli reaksiyonlar ve yanık bölgelerde derinin günler sonra soyulup dökülmesi güneş yanığının belirtileri arasında yer alıyor.
Yanığa müdahalede eğer su keseleri patlamışsa enfeksiyon riskini önlemek için kuru bandajla kapamak gerekiyor. Su toplanmamışsa, ciltteki rahatsızlığı azaltmak için nemlendirici kremler kullanabilirsiniz. Dr. Kayabal, “Eğer yanık mağduru çocuksa ve ateşi varsa kesinlikle aspirin vermeyin” diyor.

BU BELİRTİLER VARSA DURUM CİDDİ

Güneş yanığıyla birlikte yüksek ateş, şok, baygınlık, aşırı bitkinlik, ağız kuruluğu, susuzluk belirtileri, aşırı susama, idrar çıkışının durması, gözlerin yuvalarına çökmesi, deride solukluk, soğukluk, bulantı, ateş, titreme, döküntü, gözlerde kızarıklık, yanma, ışığa duyarlılık ve şiddetli ağrılı su toplama belirtileri görüldüğünde doktora başvurulmalı.

GÜNEŞ YAŞLANDIRIR KANSERİ KIŞKIRTIR

Güneşlenmeyle oluşan bronzlaşmayı hemen herkes seviyor. Ancak uzun zamandır bronz deriyi sağlıklı bulan yok. Dr. Kayabal, “Sağlıklı bronzlaşma diye bir kavram yok. Korumasız olarak güneş ışınlarına maruz kalmak, cildin erken yaşlanmasına neden olur. Güneşte kalmak birinci veya ikinci derecede yanıklara yol açabilir. Deri kanserleri genellikle erişkin yaşlarda ortaya çıkar. Yani deri kanserlerinden korunmanın yolu, kendinizin ve çocuğunuzun zararlı güneş ışınlarından sakınmasıdır” diyor.

KORUYUCU EN AZ 30 FAKTÖR OLMALI

Her yıl milyonlarca kişide, güneş yanığına bağlı geçici iş göremezlik oluşabiliyor. Açık tenli, sarışınlarda cilt güneşe daha duyarlı. Güneş yanığı oluşması için öğle sıcağında 15 dakikadan az bir süre kalınması bile yeterli olabilir. Esmer, koyu tenli kişilerde ise aynı etki için saatler geçmesi gerekir. Malum, bebek ve çocukların cildi daha hassas. Doktorlar 30 SPF (güneşten koruyucu faktör) ve üzeri kuvvetteki kremlerin bolca sürülmesini öneriyor.

Yazarlar Arşivi
Mesude ERŞAN
Tüm yazıları
Yazarlar
Doğan HIZLAN
Müzik arşivinizi zenginleştirin

Mehmet Y. YILMAZ
Söylemeden önce iki kere düşünmek gerek!

Fatih ÇEKİRGE
3D gözlükle bakınca nasıl bir manzara çıkıyor

Ahmet HAKAN
Oruç tutmayana kötek atmak caiz midir hocam

Vahap MUNYAR
Türk Eğitim Vakfı’nda 10 bin 415 liralık Ali Munyar fonu oluştu

Şükrü KÜÇÜKŞAHİN
Yeni zirvenin Kürt sorununa bakışı

Erdal SAĞLAM
Merkezden yeni karar ve açıklamalar gelebilir

Şükrü KIZILOT
Dolar yükselince bakın neler oluyor

Prof. Dr. Osman MÜFTÜOĞLU
Düzenli kontrol neden önemli

Rahmi TURAN
Malkoçoğlu’nun torunu Lazaros!

Ayşe ARAL
Yetiş Ayşe

Rauf TAMER
Takvim yaprakları

Noyan Doğan
‘Harcamayın, tasarruf edin’ demesi kolay

Tüm Haberler
  Hürriyet Kurumsal Hürriyet USA Hürriyet Avrupa Hürriyet Emlak Yenibiris.com Hürriyet Aile Hürriyet Oto İddaa Avrupa Birliği DYH