THY’de neler oluyor

‘WELCOME to Constantinople!’

THY’de çalışan Yunanlı pilot, İstanbul’a inerken böyle diyormuş.

Haberin Devamı

THY mensupları arasında biraz da kızgınlıkla anlatılan bir ‘hikâye’.
Bir soru akla geliyor hemen:
“THY, Hava Kuvvetleri kökenli tecrübeli pilotları temizliyor mu?”
Yoksa, Türk pilotlarının bir ‘kıskançlığı’ mı bu iddia?
THY Uçuş İşletme Başkanlığı’nın bundan bir süre önce yayınladığı genelgede özetle; “Pilot yaş haddinin 63 olarak uygulanmaya devam edilmesi, ancak ortaklık tarafından uygun görülenlerin 65’inci yaş gününe kadar uzatılması konusunda genel müdürlüğün yetkili kılınması...” deniliyor. Genelgenin altındaki ifadelerde, 60 yaşına basanların durumuna yönelik ‘tazminat’ dahil çeşitli alternatifler sunuluyor. Yani ‘esnek’ bir genelge; ama sonuçta “Al tazminatını git!..” anlayışı da kokuyor biraz.
THY’den ayrılan bir personel bunun altında ince ‘oyun’ların yattığını söylüyor.
Emeklilik ve tip değiştirme yaşı hakkında böyle bir genelge varken,
THY yönetimince emekli edilen 63 yaşındaki kıdemli pilotların emekli edilmesinde bir gerekçe yok. Ancak iddiaya göre, işlemin arkasında ‘keyfi’ ve ‘siyasi’ nedenler yatıyormuş. Bir yerde stresten kurtulduğu için sevinen ama bir yerde de THY’nin haline üzüldüğünü kaydeden THY’nin bir mensubu, “Biz gidiyoruz ama yaşı 60’ı doldurup ayrılmak istemeyenlerin, başlarına bir şey gelir düşüncesiyle yönetime daha yakın olmaya başlamalarına dikkat çekmek isterim” diyor.
Ve devam ediyor:
“THY gelişiyor, büyüyor, kâr ediyor deniyor ama bir de personele sormak lazım...”
YABANCI PİLOTLAR
Büyüyen THY’de pilot sayısı yaklaşık 1700’e yükselmiş durumda. Pilotlar ise başta Hava Kuvvetleri olmak üzere Eskişehir Anadolu Üniversitesi’nden, THK Akademisi’nden ve özel kurslardan yetişenlerden oluşuyor.
Peki hangi uçaklarda kimler uçuyor?
-  Küçük filolarda (Boeing ve Airbus 320’lerde) artık Yunan, Alman, Finlandiya, hatta Hintli pilotlar da uçuyor. Bu pilotlar ülke dışında verilen ilanlarla alınıyor ve sözleşmeli olarak çalışıyorlar.
-  Büyük filolarda (Airbus 340 gibi uçaklarda) ise durum ilginç... Yukarda ‘yaşını dolduranlar’ emekli edilirken, bundan sonra yabancı pilotların
alınmasına ağırlık verileceği anlaşılıyor. (Bu sayının son alımlarla 300’ü bulacağı söyleniyor.) Genel müdürlüğün bu konuda açık davranmadığı belirtiliyor.
Yabancı pilotlar için sadece ‘ehliyet’in yeterli olmadığı, bunların ‘eğitim’den geçirilmesi ve Türkiye’nin koşullarını iyi öğrenmeleri gerektiği söyleniyor.
Hosteslerin sorunu ise ayrı. THY, çalışanlarına biraz diktatörce mi davranıyor? Tabii onların da söyleyecekleri vardır.

Haberin Devamı

Üç konu

Haberin Devamı

TALİBAN Afganistan’ı olsak, bütün kadınlar burkalı olsa ve bazıları, “Eğitim, yönetim, yurtdışı ilişkiler, her şey din esasına dayandırıldı, eksen kayması oldu” dese... AKP ve yöneticileri ile yandaşları derhal, “Bunu diyenler kör, yalancı, müfteridir, Ergenekoncudur, İsrail ajanıdır, vatan hainidir” derler.
Yılmaz DAĞDEVİREN
-  SORU... Her fırsatta askeri siyaset yapmakla suçlayıp yerden yere vuran Mümtazer Türköne, AKP propagandası yaparak CHP aleyhine konuşan Kırklareli Valisi Cengiz Aydoğdu için acaba çıkıp da neden iki çift laf etmiyor?
Engin BALIM
-  DÜNÜN vatan hainleri, asileri kahraman oldu, bugünün kahramanları ise vatan haini, demokrasi düşmanı oldular.
Tamer ÇAPIN

Haberin Devamı

Baykal kurbanı oldu

CHP Kartal İlçe Başkanı Yüksel Çiftçi’ye, Baykal’la Cumhuriyet Gazetesi’ne taziye ziyareti yaptıktan sonra Önder Sav imzalı bir faksla, kendisinin ve yönetiminin görevden alındığı bildirildi.
Çiftçi, “Sahte belge ile yapılan operasyon hukuksuzdur, karara itiraz edeceğim” dedi.
CHP’de kavga bitmez!

Soruyorlar

UŞAK Milletvekili Osman Coşkunoğlu’ndan Binali Yıldırım’a: “Son 5 yılda, hangi kurumlar (TÜBİTAK, BTK, vs.) bilişim sektöründe hangi projelere ne kadar hibe ve destekler sağlamıştır? 8.2.2008’de yürürlüğe giren Ar-Ge Destek Yasası bağlamında hangi bilişim projelerine ne kadar destek sağlanmıştır?”
-  KIRKLARELİ Milletvekili Turgut Dibek’ten (Bülent Arınç’ın basın danışmanı Erkan Durdu’nun, TRT Strateji Daire Başkanı olması üzerine) Arınç’a: “2002’den bugüne hangi devlet kurumlarından ve bakanlıklardan, hangi görevlerdeki, hangi şahıslar TRT’ye alınmıştır? Devlet kurumlarından ve bakanlıklardan TRT’ye geçen şahıslar hangi ölçütlere göre kurumda çalışmaya başlamıştır?”
-  İSTANBUL Milletvekili Ufuk Uras’tan, Başbakan’a: “Bandırma Gübre Fabrikaları A.Ş. ile Erdek’te Eti Maden’e bağlı sülfürik asit tesislerinden, halkın 40 yıldan beri süregelen şikâyetleri üzerine objektif bir değerlendirme için üniversiteler, meslek odalarının araştırma kurumları çevresel anlamda araştırma yapmışlar mıdır? Yapılmadıysa yapılması planlanmakta mıdır?”

Haberin Devamı

Işık avcısı: Mehmet Aksoy

1902-1963 arasında bir ömür. Düşünceleri, dünya görüşü ve yazdıklarıyla pek çok aydına evrensel boyutta ışık olmuş. 1968 gençliğinin duygu dünyasını onun şiirleri biçimlendirmiş, yönlendirmiş. Tabii ki bu isim Nâzım Hikmet.
1968’lilerin öncü kuşağında yer alan 1939 doğumlu heykeltıraş Mehmet Aksoy da Nâzım Hikmet’in peşi sıra giden Türk sanatçılarından biri... Çağına tanıklık eden, tarihsel izdüşümler taşıyan heykellerin yaratıcısı...
Ne yazık ki Aksoy, Türkiye’de yurtdışında olduğundan çok daha az tanınıyor. İşte bir Mehmet Aksoy belgeseli... Bu belgesel, kendine sunulandan daha fazlasını öğrenmek isteyen, görünenin ötesine bakmayı bilen meraklı gözler ve araştırıcı yürekler için hazırlamış. Ayrıca, alışılagelmişin çok ötesinde bir belgesel film denemesi.Bu film Nâzım Hikmet Vakfı üyeleri ve dostlarının katkılarıyla gerçekleştirilmiştir. DVD satışından elde edilecek tüm gelir, Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı’na bırakılıyor.
(Yönetmen: Tarık Akan, Görüntü Yönetmeni: Colin Mounier, Senaryo: Rana Güngörmüş Mounier, Yapımcı Kıymet Coşkun, Şiir ve Metin Çevirileri Taner Baybars, Ruth Cristie, Lamia Güçer, Talat Halman, Richard McKane ve Ali Yunus.)

Yazarın Tüm Yazıları