Bir illüzyonun önlenemez çöküşü!

İLLÜZYON: Aldatan görüntü.

Haberin Devamı

Çok değil, sadece bir yıl önce İllüzyonist bir illüzyon yaratmış, birçoklarının gözünü bağlamıştı. İllüzyon illüzyonist tarafından, “Obama ile Türkiye’nin dış politika tercihleri ve öncelikleri tamamen örtüşmektedir” sözleri ile ifade edilmişti. Eğer, Türkiye komşuları ile “sıfır sorunlu politika” izlerse hem Türkiye, hem de ABD bu politikadan azami kazançla çıkacaktı.

İllüzyonistin sihirli sözleri ardından Obama Türkiye’ye geldi ve bazı gazeteciler tarafından “olağanüstü lider” sıfatları ile nitelendirildi.

İllüzyonist de övgülerden nasibini aldı ve aynı gazeteciler tarafından Türkiye’nin gelmiş-geçmiş en büyük vizyona sahip Dışişleri Bakanı olarak muştulandı.

Esasında bu gazeteciler “illüzyon” ile “vizyon”un farkını ayırt edemiyorlardı. İllüzyonist bu gazetecilerden daha entelektüel ve çok daha zeki olduğu için onlara “illüzyon”u “vizyon” olarak yutturuyordu.
 
*    *    * 

Ancak İllüzyonist’in hünerinin illüzyon olduğu, yarattığı efsaneler bir bir Türkiye’nin üstüne yıkılmaya başlayınca ortaya çıktı.
 
*    *    *

Son bir yılda hangi aldatan görüntüler çöktü?  

1) İlk önce “One minute(s) süreci”nde İsrail-Suriye arasındaki arabuluculuk görevi çöktü.

2) 24 Nisan öncesi Obama’ya verilen sözü tutuyormuş gibi yapmak üzere Ermenistan’la protokoller imzalandı ama Azerbaycan ile ilişkiler çöktü.

3) Azerbaycan’ın manevi önemi dışında çok önemli bir enerji tedarikçimiz olduğu fark edilince, “Ermenistan protokolleri” daha mürekkebi kurumadan yırtıldı ve Azerbaycan’ın gönlü tekrar alındı. Bu sefer de Ermenistan’la ilişkiler bir kez daha çöktü.

4) Nükleer heveslerini kırmak üzere ABD adına İran ile arabuluculuk yapıldı. Tam İran özde olmasa da sözde ikna edilmişti ki, ABD ile ilişkiler BM-Güvenlik Konseyi’nde “Hayır” oyu ile çöktü.

5) Mavi Marmara Gemisi sayesinde İsrail’in Gazze ambargosu yıkılacak ve Türkiye Ortadoğu’da “koğuş ağası” olacaktı, ama İsrail son anda öyle bir manevra yaptı ki, “Türk Hükümeti-Hamas kardeşliği” açığa çıktı, AKP Hükümeti’nin Batı’da imajı çöktü.

6) Tam “Ama Ortadoğu’da kazanıyoruz” deniliyordu ki, Hamas sözcüsü:

i) Gazze’ye yardım götüren gemiler için Türkiye’nin ulaşamayacağı Larnaka Limanı’nı teklif edince ve ayrıca sözcü:

ii) aralarındaki tarihi bağlar nedeni ile Hamas ile El Fetih arasında arabuluculuk yapmak üzere, bunca itişmeye rağmen, Mısır’ı işaret edince Hamas’ın Türkiye’yi sadece kullandığı ortaya çıktı ve “Türk Hükümeti-Hamas kardeşliği imajı” çöktü.

7) “Kürt açılımı” adı altında Türkiye’deki Kürtlerin gönlü alınacak, bu sayede ABD Haziran 2010’dan itibaren Irak’tan çekilirken Kuzey Irak, Türkiye’nin himayesi altına girecek diye plan yapılırken “Kürt açılımı” başımıza yıkıldı, ABD’nin “Kuzey Irak planları” çöktü.

8) Mesut Barzani Türkiye’de İllüzyonist tarafından “Kak Mesut” (Mesut Ağabey) sıcaklığı içinde ağırlanmasının hemen ardından 100’lerce terörist Kuzey Irak’tan elini kolunu sallayarak yurdumuza girip evlatlarımızı şehit edince, yıllar içinde zar zor ayağa kaldırılan ve ABD’nin Irak’tan çekilme planlarının bir parçası olan “Kuzey Irak yakınlaşması” bir kez daha çöktü.

*    *    *

Sadece bir yıl içinde “Obama ile Türkiye’nin dış politika tercihleri ve öncelikleri tamamen örtüşmektedir” illüzyonu bazı merkezlerde

Haberin Devamı

“Obama ile Türkiye’nin dış politika tercihleri çöküntüler yaşıyor, bundan nasıl faydalanırız” vizyonuna dönüştü!

Neden?
Yarın cevabını arayacağım.

Yazarın Tüm Yazıları