Vergi ve prim affı var mı, yok mu?

SON zamanlarda en çok merak edilen konu bu...

Haberin Devamı

Haftalardır, Türkiye’nin dört bir yanından e-postalar ve fakslar yağıyor.

Hürriyet okurları ısrarla, “vergi ve prim affı var mı yok mu?” diye soruyorlar.


İşin doğrusu, son günlerde arka arkaya çıkan bazı haberler ve birikmiş faizli vergi ve prim alacaklarının 100 milyar lirayı aşmış olması, böyle bir beklentiyi artırdı.

ALACAĞIN TUTARI NE?


Vergi, SSK (4/a) ve Bağ-Kur primi ile gecikme cezası alacakları tabloda gösterilmiştir.


Tablodan da fark edileceği gibi, toplam alacak 100 milyar lirayı aşıyor.


2010 yılı bütçesinde 50 milyar lira açık hedeflendiği de göz önüne alındığında, birikmiş alacakların, bütçe açığı hedefinin iki katı civarında olduğu fark ediliyor.

AF ÇIKMALI MI?

Haberin Devamı


Vergi, SSK ve Bağ-Kur primlerini zamanında ödeyenler, borcunu ödemek için banka kredisi kullananlar ya da gayrimenkulünü satıp borcunu ödeyenler, haklı olarak “af” olayına büyük tepki gösteriyorlar. İşin doğrusu af olayına biz de karşıyız.


Ancak Dünya ve Türkiye gerçekleri de ortada.


Bir kriz geldi ve bankalar hariç tüm sektörleri olumsuz yönde etkiledi. “Tefeci faizi” denilebilecek, enflasyonun üç-dört katı yüksek gecikme zamları ile borçları ödemek iyice imkânsızlaştı.


O nedenle, birikmiş borçlara “af” değil, birikmiş gecikme zammını enflasyona göre revize eden, uzun vadeli bir “ödeme kolaylığı” getirilmesinde yarar var.

MAKUL ÇÖZÜM NE?


Yukarıda da belirttik. 2010 bütçesinde 50 milyar lira açık öngörülüyor.


Bu açık, faiz karşılığı alınacak borçlarla karşılanacak. Faizler de toplanacak vergilerle ödenecek!


Oysa, bir ödeme kolaylığı sağlanıp birikmiş alacaklar tahsil edilse, daha az borçlanılıp daha az faiz ödenecek.


Esnaf, sanatkâr, tüccar ve şirketler, belirli bir vade ile borçlarını öderlerse, işine ve işçi çalıştırmaya devam edecekler.


Futbol kulüplerinin birikmiş vergi ve sigorta primi borçları “olağanüstü bir kolaylık” sağlanıp donduruldu. Ardından, yıllık yüzde 3 faizle 10 yıl yani 120 ay süre ile taksitlendirildi.


Bu kolaylığın hiç değilse üçte biri reel sektöre tanınmalı. Birikmiş vergi ve prim alacakları, faizleri enflasyona göre revize edilmek suretiyle dondurulup, yıllık yüzde 3 faizle 30 veya 40 ay taksitlendirilmeli.

Haberin Devamı

DİĞER ÇÖZÜMLER


Bu aşamada, kaynak yaratacak ilave başka çözümler de var.

1. Matrah Artırımı: Daha önce de uygulandığı gibi, geçmiş yılların matrahı belli bir oranda artırılmak suretiyle, o yılların incelenmemesi sağlanıp, ciddi bir gelir kaynağı yaratılabilir.

2. İhtilaflı Dosyalar: Daha önce olduğu gibi, ihtilafın bulunduğu aşama ve ilk derece mahkemesi kararının durumu göz önüne alınmak suretiyle, yargıdaki onbinlerce dosya temizlenip, önemli bir kaynak sağlanabilir.

3. Varlık Barışı: Önceki Varlık Barışı uygulamalarında; 2008 ve 2009 yıllarının vergi incelemesinin kapsamı dışında tutulması, bilgi değişimi olmayan ülkelerden getirilecek varlıkların yasadan yararlandırılmaması gibi eksiklikleri gideren yeni bir Varlık Barışı yasası çıkartılırsa, öncekilerden daha fazla döviz girişi sağlanıp, vergi toplanabilir.

 

Vergi ve prim affı var mı, yok mu

Yazarın Tüm Yazıları