Diyaliz hastalarının emeklilik savaşı

ON yıllık diyaliz hastası Adem Köşker, yeni Sosyal Güvenlik Yasası’nın yüzde 60 oranını yeterli saymasına ve yüzde 90 oranında “malüliyeti” bulunduğuna ilişkin altı kez çeşitli hastanelerden heyet raporu almasına rağmen emekli olamadığından yakındı.

Köşker, “malülen emekli” olabilmek için SGK’yı mahkemeye verdi.
Ankara Diyaliz Hastaları Derneği Başkanı Selim Gündüz ve kendisiyle aynı durumda olan Neriman Odabaşı ile birlikte Hürriyet’i ziyarete gelen Köşker dava açma sürecini bakın nasıl anlattı:
“48 yaşındayım. Diyaliz hastasıyım. Numune, İbni Sina dahil tam altı kere Ankara’daki hastanelerden yüzde 90 ‘maluliyet’ raporu aldım. O zamanki adıyla Bağkur’a raporlarımı sunarak, 2002-2004 arasında üç kez emekli olmak için başvurdum. Hepsi geri çevrildi. Bana, ‘ancak mahkeme kararıyla emekli olursun’ dediler. Bunun üzerine, dava açtım. Bu sürede yasada değişti bizim durumumuzdakilerin emeklilik için prim ödeme gün sayısı 3600’e çıktı. Şu anda 5 bin 500 günüm doldu. Hala emekli edilmedim. Geçmişe dönük haklarımı istiyorum.”

Hastalığını gizlemedi

Raporlarını da gösteren Köşker’in, Ankara 11. İş Mahkemesi’nde, 27 Mayıs 2008’de açtığı sigortalılığının tespiti ve geçmiş emekli maaşlarını alabilmek için açtığı dava hala sürüyor. Dava dilekçesi de özetle şöyle:
“Davalı yanın (Devredilen Bağı-Kur) iddia ettiği gibi rahatsızlığını gizleme gibi bir kastının olmadığı çok açıktır. Müvekkil uzun yıllar SSK’lı olarak çalışmış sonra kendi işini kurup Bağ-Kur’a kayıt olmuştur. Müvekkilin rahatsızlanarak, Numune Hastanesi’ne kaldırılış tarihi altı ay sonra 29 Eylül 2001’dir. Müvekkil bu tarihte bu hastalığa yakalandığını öğrenmiştir. Dava dosyasına sunulmuş gerek tedaviyi yürüten gerekse diğer devlet hastanelerince hastalığın ne zaman başladığının tespitinin imkansızlığı karşısında müvekkilin çalışma gücünün yüzde 90 oranında kaybolduğunun sabitliği ve müvekkilin ağır mağduriyeti karşısında haklı davamızın kabulüne ve başvuru tarihinden itibaren sigortalı sayılarak, bu tarihten itibaren hak ettiği aylıkların faiziyle ödenmesini talep etmek zorunlu olmuştur.”

İkinci dava yolda

Diğer ziyaretçim 13 yıllık diyaliz hastası olan 44 yaşındaki Neriman Odabaşı da SGK’nın, Ankara’nın hakem hastanesi durumundaki Numune Hastanesi’nin yüzde 90 oranında malüliyet raporunu kabul etmediğini ve kendisinin de emekli olmadığını söyledi. Köşker gibi davacı olmayı düşünen Odabaşı da “Ben de 3600 günümü doldurdum. Yasaya göre malülen emeklilik hakkım var. Ama emeklilik hakkımız elimizden alınıyor” dedi.

Gündüz: SGK diyaliz hastalarını emekli etmemekte kararlı

Son söz de Dernek Başkanı Gündüz’ün. O da SGK’ya tepkilerini şöyle dile getirdi:
“SGK Kanunu belli. Biz diyaliz hastaları yüzde 90 özürlüyüz. 3600 günü tamamlayınca kanuna göre ‘malülen’ emekli olma hakkımız var. Ancak, SGK diyaliz hastalarını ‘malülen’ emekli etmekte kararlı görünüyorlar. 50 bin diyaliz hastası var. Diyaliz hastaları on yılın üzerinde çok yaşamıyor.
480 lira bakıcı ücreti var. Yönetmelikle verildiği halde, hastaneler ‘ağır özürlü raporu’ vermediği için biz bundan da yararlanamıyoruz.”
Yazarın Tüm Yazıları