‘Çare Sarıgül’

GECE yarısı saat 02.00. Eskişehir’de bir geçidin altında dört genç duvarlara yazı yazarken yakalanıyor.

Sabaha karşı saat 04.00. Kahramanmaraş’ta üç genç duvarlara yazı yazarken yakalanıyor.

Haberin Devamı

Polis her iki kentte o gençleri önce karakola götürüyor, sonra serbest bırakıyor.

Yazdıkları yazı aynı:


“Çare Sarıgül.”


Türkiye Değişim Hareketi (TDH) lideri Mustafa Sarıgül’ü anlatan slogan. Bu iki olayı aktaran Sarıgül kendi siyasal geçmişinden örnek veriyor:


“CHP Gençlik Kolları’nda iken, biz de gruplar halinde yollara çıkar, dağa taşa, Umudumuz Ecevit yazardık. Onun mitinglerinde biz, on beş-yirmi kişi, slogan atınca, bizim arkamızdan mitinge gelen halk aynı sloganı atardı.”


Mitingler, duvar yazıları, sloganlar birer siyasal organizasyon. O organizasyon yolunda giderse, siyaset o parti ya da hareket için rayına giriyor.

BATMAN’DA

Geçen cumartesi günü Mustafa Sarıgül ve ekibiyle birlikte Batman’daydım. Ocak ortasında resmen partileşecek olan TDH’nin Batman il merkezi açılışı için.

Haberin Devamı


Uçaktan indiğimiz anda, yukarda aktardığım organizasyonun iyi bir örneğini görüyorum.


Bir gün önce Meclis’te Kürt açılımı tartışılmış. CHP ve MHP’nin adım atamadığı Batman’da Sarıgül il merkezini açıyor.


Havaalanında yüzlerce araba, otobüs. Çocuklar sarı tişört ve sarı şapkalı. Üzerinde “Çare Sarıgül” yazıyor. Başı kapalı, başı açık kadınlar halay çekiyor.


Aynı anda otobüsten uyarlanmış bir türkü yükseliyor:


“Oy Sarıgül Sarıgül, oylar sana Sarıgül, derde derman Sarıgül.”


Her yerde poster dolu, Demokrasi Yoldaşımız, Sarıgül Başkanımız. Biraz ileride başka pankartlar, Sarıgül resminin altında Sevgi kazanacak, sözü.


1983’ten bu yana, 12 Eylül’de kapatılan partilerin yerine yenilerinin kurulmasıyla birlikte başlayan süreçte, ben gazeteci olarak altı yeni partinin ilk mitingini biliyorum. ANAP, MDP, SHP, DYP, DSP ve yeniden CHP. Kurulduktan sonra bu partilerin ilk mitinglerine katıldım.

ERZURUM’DAN İYİ

Geriye baktığımda, bunlar arasında en iyi miting Demirel’li DYP mitingi. 1987’de Trabzon’da. O seçimi ANAP kazanıyor. İzlediğim ikinci en iyi miting 1983’te Özal’ın Erzurum mitingi.


Cumartesi günü Batman’da izlediğim Sarıgül’ün TDH’si Özal’ın Erzurum’daki ilk mitinginden daha iyi.

Haberin Devamı


Bu, tamam Sarıgül iktidar yolunda, demek değil. Ama, iddialı görünüyor. Vurgulamak isterim, Batman’da organizasyon iyi,
katılım sınırlı.


Sarıgül il merkezini açarken ve orada konuşurken, belli bir kalabalık var. Ama, il binasının hemen yanı başındaki kahvelerde pek çok insan var. Onlar tavla ve pişpiriğe devam ediyor. Gidip soruyorum, aldığım yanıt, DTP’li, AKP’li tektük de, SP’li.


Ara ki, ilaç için tek bir CHP’li ya da MHP’li bulasın. Ana caddede, oraya açılan sokaklarda, kahvelerde yaklaşık yarım saat dolaşıyorum, nazarlık için bir CHP ya da bir MHP’liye rastlamaz mı insan? Hayır, yok.


CHP’ye alternatif Sarıgül’ün ve 10 Aralık Hareketi’nin şansı burada.

Haberin Devamı

 

Ocak ortasındabırakıyor

 

BATMAN’dan İstanbul’a dönerken uçakta Mustafa Sarıgül, sanki yarın seçim varmış gibi, yerinde duramıyor:


“Şu anda 680 bin gönüllümüz var, bu iki milyona çıkacak. Bunlar parti görevlisi olacak, bir gönüllü beş kişiye hitap edecek. Şu anda 7.400 gencimiz var, bu elli bine çıkacak.” Verdiği bilgiye göre, TDH’de politika yapanların yüzde sekseni yeni. Politikaya ilk kez giriyor. 81 ilin 79’unda örgütlenme tamamlanmış bulunuyor. Sarıgül:


“Biz iki lideri örnek alıyoruz. Demokrasi ve özgürlükler açısından Erdal İnönü’yü, pratik ekonomik çözümler açısından Özal’ı. Ama gönlümüzdeki iki sosyal demokrat lider, Olaf Palme ile Willy Brandt.”

Haberin Devamı


Sarıgül partisinin programını ocak ayında açıklayacak. Şişli Belediye Başkanlığını ocak ortasında bırakıyor. 

Yazarın Tüm Yazıları