Mehmet Öz aslında bir parabol

Mehmet Öz, geçen ay Amerika’da kendi televizyon şovuna başladı. Şimdi her gün Dr. Oz Show’da uzun yaşamın sırlarını anlatıyor.

Programı yarından itibaren Türkiye’de de izlenebilecek. Ondan önce New York’taki NBC Stüdyoları’na gidip Öz’le görüştüm. “Mehmet Öz Projesi”ni konuştum.

Konuşurken elimdeki not defterimi istedi. Sonra kalemi alıp boş bir sayfaya bir parabol çizdi. X’e yaş dedi. Y’ye mutluluk. Eğrinin yükselişe geçtiği bir noktayı gösterdikten sonra da “Bakın ben burada değişmeye karar verdim” dedi. “Eğer bir şey yapmasaydım 50 yaşımda artık işimi eskisi kadar iyi yapamıyor olacaktım ve mutsuz olacaktım.” Ardından Y’deki mutluluğu sildi. Yerine başarı yazdı. Aslında ikisinin aynı manaya geldiğini düşünüyordu ama sadece benim anlamamı istemişti. Yaklaşık 1 saatlik konuşmamız boyunca Mehmet Öz’ü en iyi özetleyen anekdot işte bu oldu. Yaşam parabolü... Ve paraboldeki başarı...

Amerika’da yaklaşık bir aydır hafta içi her gün yayınlanıyor Dr. Oz Show. 60 dakikalık bir dış yapım (syndicated). Sony ve Oprah Winfrey’in yapım şirketi Harpo ortaklığıyla ZoCo tarafından hazırlanıyor ve şehir şehir tüm Amerika’ya satılıyor. Dünyada da şimdilik Kanada ve Türkiye’ye pazarlanıyor.

3 MİLYON KİŞİ O kadar iyi başladılar ki, Amerika’nın yüzde 99’unda yayındalar. Ve ülkenin en popüler doktor şovu Dr. Phil’in reytinglerini geçmek üzereler. Her gün en az 3 milyon izleyici topluyorlar.
Daha önce Mehmet Öz’le ilgili bir yazı yazmıştım. Danışmanlığını yaptığı Real Age şirketinin ilaççılara veri sattığı ortaya çıkınca kendisiyle konuşmak istemiştim ama bana cevabı TV yapımcıları yollamıştı. Ben de Öz’ün bir doktordan çok artık bir TV ünlüsüne dönüştüğünü söylemiştim.

EVİ STÜDYO Haftanın 3 günü stüdyoda. Sadece perşembeleri ameliyat yapıyor fakat o da aksıyor. Mesela biz perşembe buluştuk. Ameliyatlara da artık yalnız girmiyor. Zamanında kendi bulduğu teknikleri uyguluyor sadece. Çıkan yenilikleri takip edemediğinden yanında hep bir partneri oluyor. Araştırmayı bıraktığını, makale yazamadığını anlatırken, bir yandan da ısrarla doktorluğu bırakmak istemediğini, sadece bir TV yıldızı olmak istemediğini söylüyordu fakat... Kendi de farkında...

SOKAK TIPÇISI Makas değiştirince hayatında da şunlar değişmiş. İki katı para kazanıyor. Daha çok eğleniyor. Eskiden daha sofistikeyken şimdi daha yüzeysel düşünüyor. Dünyanın en iyi kalp uzmanlarından biriydi. Şimdi dünyanın en ünlü sokak tıpçısı... Her şeyden biraz anlıyor ama hiçbir şeyin uzmanı olamıyor.

HOUSE GİBİ Öz’ün programı Dr. Phil ile karşılaştırılsa da, ben daha çok House dizisine benzettim. Başta güncel bir sağlık haberi var. Sonra da bir hasta vakası. O vaka bir adamın dudağından taşmış, korkunç görünümlü bir tümör de olsa, sorun nasıl çözülecek diye merak ettirip izlettiriyor. Bu arada stüdyodaki kadın seyircilerden birini yanına çağırıp beraber bir konuyu ele aldığı da oluyor. Seçtiği bütün kadınların eli ayağı birbirine dolaşıyor. Öz espri yapınca da hepsi kıkırdıyor.
Siz televizyon için doğmuşsunuz, dedim. Güldü. “Evet orta yaşlı kadınlarda bana karşı öyle bir durum var” dedi.

Wharton’da bir case study

Bir Harvardlı. Tıp eğitimini ise UPenn’de almış. Ama Öz’ü en iyi yansıtan okul hangisi derseniz, kesinlikle Wharton. UPenn’de tıp okurken gittiği, Amerika’nın en iyi işletme okulu. MBA denilen Amerikan icadı disiplinin, bir numaralı mabedi... İlişkilerinde, işinde, hayatını parabollerle anlatmasında hep oranın etkisi var. Yaşamı, Wharton’da çözmesi için önüne konulmuş bir “case study” gibi görüyor.
Programda kullandığı cerrah önlüğünü çıkarttıktan sonra giyeceği gömleği seçerken yardımcısıyla 5 dakika tartıştı. Konuşmamız bittikten sonra asansörle binadan ayrılırken de eve gitmem için metroya nereden binebileceğime kafa yordu. Kapıda Dr. Oz diye yanına gelenler oldu. Hiç üşenmeden bir de onları dinledi.
Rupert Murdoch arkadaşı, Michael Bloomberg tanıdığı. Program başlamadan Murdoch bizzat telefon edip Fox TV’nin Amerika’nın her yerinde kendisini destekleyeceğini söylemiş. Nasıl bu kadar kalbur üstü insanla tanıştınız dedim. “Doktor olduğunuzda insanlarla yakınlığınız farklılaşır. Çünkü size soru sorarlar ve ister istemez dostluk kurarlar” dedi.
Bütün bunlardan sonra eğer Wharton usulü söylemek gerekirse... Doktorluk Mehmet Öz için çok doğru bir kariyer başlangıcı olmuş.

Projenin sahibi Lisa Oz

Sizin ayırt edici özelliğiniz ne dedim Mehmet Öz’e. Dünyanın en büyük sağlık endüstrisinin içinden çıkardığı en ünlü doktor niye sizsiniz?.. “Ben ekibe inanırım” dedi. “Birine inandım mı da yıllarca beraber çalışırım. Örneğin karım Lisa’yla 24 yıldır beraberim.”
Karısını ekibindekilerle kıyaslaması ev halleriyle ilgili fikir verebilir. Ancak bir yandan da şaşırmamak lazım çünkü Lisa Oz aynı zamanda iş ortağı. Hatta Mehmet Öz’ün doktorluğundan şovmenliğine her yönünü tasarlayan esas kadın.
Stüdyodaki konuşmamız bitince Öz’ün yemek yediği dinlenme odasına geçtik. Suyun içinde ceviz ve badem, biraz şamfıstığı, avokado salatası ve domates sosu yiyip doydu. Bir de güne yogayla başlamasını katın. Bu wellness meselelerinde reiki uzmanı karınızdan etkilendiniz mi, dedim. Eğer genç bir doktor olsaydım enerji konusunda çalışırdım, dedi. 6 yıl önce televizyonda halka sağlıklı yaşam tavsiyeleri vermeye başlamasının da karısının fikri olduğunu söyledi.
Lisa Oz, şimdi 120 kişilik program ekibinde yönetici. Ve tıpkı yazar Dan Brown’ın karısı Blythe Newlon gibi “Mehmet Öz Projesi”nin asıl sahibi. Ben gittiğimde stüdyodan yeni ayrılmıştı, konuşamadım.
Yazarın Tüm Yazıları