Arşivin önemi arşivsizliğin sıkıntısı üzerine notlar

TİYATRO eleştirmeni bir arkadaşım 1960’ların tiyatroları, oyuncuları üzerine bir çalışma yaparken, arşivsizliğimizin derecesi karşısında şaşırmış.

Haberin Devamı

Ünlü oyunlar, oyuncular hakkında tek bir kaynak yok. Ödenekli tiyatroların bir bölümüne ulaşmış ama özel tiyatrolarla ilgili bilgi çok az.

Geçen hafta bir sabah, TRT’nin yayımladığı kitapları ve çıkardığı CD’leri görmek üzere İstanbul Radyosu’na gittim. O radyoda Oray Tuğlan ile birlikte kitap programları yaptım. Teknik donanımını bilirim, sahip olduğu önemli kayıtları da.

O radyoyla ilgili zengin bir anı dağarcığım vardır.

İlk kez Aleksander Soljenitsin’in Nobel Edebiyat Ödülü’nü (1970) kazanması üzerine bir konuşma yapmam için rahmetli arkadaşım, iyi oyun yazarı Oktay Arayıcı çağırmıştı. Uzun yıllar radyoda kitap, edebiyat programları yaptım.

O zaman gördüğüm arşiv kayıtlarının hiçbiri gün ışığına çıkmamıştı.

Daha sonra çağdaş anlayışla, önemli kayıtlar CD’ye çekildi, satılmaya başlandı.

Haberin Devamı

Şimdi hem TRT, hem Kalan Müzik, hem Ulus Müzik tarafından satışa sunuldu.

Ben Türk müziği, halk müziği dışında Batı müziği kayıtlarının da yayınlanmasını bekliyorum.

O yıllardaki saz eserleri programlarından seçmeler yapılmalı; belleğimde kalanlardan Nubar Tekyay-Ercüment Batanay, Vecihe Daryal-İzzettin Ökte kayıtlarını bekliyorum.

Taksim Belediye Gazinosu’ndan, Şan Sineması’ndan naklen verilen konserlerinin kayıtları varsa, TRT onları da yayınlamalı.

* * *

DAHA önceleri bunların yayınlanması pek düşünülmediği gibi, korunması konusunda da bir özen gösterilmemişti.

Onları elde etmek de çok zordu, ben radyoda program yaparken gördüğüm arşiv malzemesinin bir bölümünü dinleyebilmek için, İtalya’da Bologna Kitap Fuarı’na gittiğimde, makaralı teyp alıp İstanbul’a taşımıştım.

Ardından da o zamanın TRT yönetiminden müsaade alarak makaralara kayıt yapmıştım.

Çok da iyi etmişim.

Bir gün Hasan Saltık’a Türk müziğinin iyi piyanisti Feyzi Aslangil’in saz eserlerini neden yayınlamadığını sorduğumda, hiçbir kayıt bulamadığını söyledi.

Bende var, dedim, o kayıtları verdim ve CD olarak çıkardı.

TRT, pek kimsenin yayınlamadığı, Türk sanat ve halk müziği üzerine inceleme kitapları, notalar da yayımladı. Bu konudaki görevini yerine getiriyor.

Haberin Devamı

Böylece meraklısı dışında konservatuvar öğrencilerinin de bilgilenmesini sağlıyor.

* * *

O CD’leri, kitapları alın, ses tarihimizi öğrenin. 

Yazarın Tüm Yazıları