10 Şubat 2012 Cuma 11:20
ÜYE GİRİŞİ / ÜYE OL
BENİM SAYFAM
GÜNDEM
EKONOMİ
MAGAZİN
SPOR
DÜNYA
PLANET
EKONET
PİYASANET
IMKB 60037
DOLAR 1.7580
EURO 2.3320
€ / $ 1.3275
SAĞLIK
TEKNOLOJİ
KÜLTÜR SANAT
SİNEMA
ASTROLOJİ
TV REHBERİ
EN İYİ ON
YAZARKAFE
SERVİSLER
BİLGİ YARIŞMASI
ANKETLER
AT YARIŞI SONUÇLARI
İDDAA PROGRAMI
CANLI MAÇ SONUÇLARI
MIND
CANLI MAÇ ANLATIMI
BENİM SAYFAM
BUMERANG
HÜRLİST
SOSYAL İLANLAR
HABER ALARMI
EKRAN KORUYUCU
OYUN
YENİBİRİŞ
HÜRRİYET EMLAK
HÜRRİYET OTO
HÜRRİYET EĞİTİM
HÜRRİYET KAMPÜS
GAZETE SERİ İLANLAR
HÜRRİYET KIYASLA
YAKALA.CO
HÜRRİYET AİLE
TİPEEZ
SAYISAL LOTO 24/12/2011
21 - 23 - 26 - 31 - 39 - 47
ŞANS TOPU 20/04/2011
9 - 14 - 21 - 23 - 25 - 5
SÜPER LOTO 09/02/2012
19 - 20 - 29 - 33 - 34 - 52
>> On Numara Sonuçları
ANA SAYFAM YAP
FAVORİLERİME EKLE
GAZETE-BÖLGE EKLERİ
KELEBEK
CUMA
CUMARTESİ
PAZAR
SEYAHAT
OTO YAŞAM
HÜRRİYET IK
ANKARA
EGE
KURUMSAL
HÜRRİYET KURUMSAL
İNTERNET GRUBU
REKLAM
BİZE ULAŞIN
KÜNYE / İLETİŞİM
UNICEF Kartları ve Hediyelikler
 Yazarlar
4 Temmuz 2009

Tufan TÜRENÇ

 tturenc@hurriyet.com.tr

Washington Post’taki makale yorumsuz...


AMERİKAN gazetesinde iki ay kadar önce çıkan bir makale Türkiye ile ilgili ilginç ve çarpıcı saptamalar içeriyor.

Makalenin yazarı Chicago Teoloji Fakültesi eski Başkanı Profesör Susan Brooks Thistlethwaite.

Bu makaleyi, yorumunu sizlere bırakarak yayınlıyorum:

“..... Din güç kazanmak ve siyasi kazanç için kullanılmak üzere manipüle edilebilir. Pakistan’daki Müslüman imamlar İslam dininin gücünü siyasi güç elde etmek için kullanıyorlar. Tehlikeliler, şiddet dolular ve bir barış anlaşması imzaladıklarında bunu nihai hedefleri olan Pakistan’a hâkim olmaya giden yolda alaycı bir adım olarak yaptılar.

Taliban, dinci aşırıların ‘sert güç’ yaklaşımına örnektir.

Geçtiğimiz haftayı Türkiye’de geçirdim ve ‘yumuşak güç’ kisvesi altında dini-siyasi aşırıcılık ile karşılaştım.

2002’de ekonomik durgunluk ve siyasi yozlaşmanın getirdiği ülke çapındaki memnuniyetsizliğin rüzgârını arkasına alan İslamcı parti, AKP, birçok partinin yüzde 10 barajını geçememesi ile oyların üçte birini alarak parlamentodaki sandalyelerin üçte ikisini kazandı.

Seçim sürecinde İslami görüşlerini ılımlılaştıran Erdoğan Başbakan oldu.

Şimdi ise laik muhalefeti yok etmek ve Türkiye’de dini hukuku yerleştirmek için uzun vadeli bir stratejiyi takip ediyor.”

Yazar makalenin bu bölümünde hükümetin medya, yargı ve bankacılık sisteminin bağımsızlığını ciddi bir biçimde zayıflattığını belirtiyor, arkasından da şu değerlendirmeleri yapıyor:

“Benim gözlemim 10 yıldan uzun bir süre önce Türkiye’yi ziyaret ettiğim zamana göre çok daha fazla Türk kadınının başörtüsü taktığıdır. Bir Türk işadamı üniversitedeki kızı için ‘Aklına başörtüsü takmak istiyorlar’ diyor.

* * *

Şu anda Türkiye’de, adı Türk halkının mitolojik kökeninden gelen, ‘Ergenekon’ adında geniş çaplı bir soruşturma devam ediyor. Artık ‘Ergenekon’ hükümeti devirmek için olan sözde plana verilen ad. Muhalifler bu sözde soruşturmanın aslında İslamcı partinin siyasi rakiplerini yok etmek için bir kılıf olduğuna inanıyorlar.

Geçtiğimiz pazartesi günü 39 saygın Türk entellektüeli ve akademisyeni gözaltına alındı.

Uluslararası üne sahip organ nakli cerrahı olan, Başkent Üniversitesi’nin kurucusu ve rektörü Profesör Mehmet Haberal’ın da aralarında bulunduğu 8 kişi tutuklandı.

Gözaltına alınanların ve sorgulananların arasında yoksul ailelerden gelen kızlar için burs kurumu kuran Profesör Türkan Saylan da vardı.

* * *

Profesör Haberal tutuklandıktan sonra bir kalp sorunu yaşadı ve hastaneye kaldırıldı. Tutuklanmasının zamanlaması, onun ABD ve 60’tan fazla ülkenin organ nakli uzmanının katılımı ile İstanbul’da gerçekleşen pediatrik organ nakli ile ilgili bir uluslararası toplantıya katılımını ve burada yapacağı önemli konuşmayı da engelledi.

Prof. Haberal, daha önce Türkiye cumhurbaşkanlığına aday olmayı reddetmiş, Türkiye’nin önde gelen bilim ve eğitim insanlarından biridir.

Türkiye’nin laik cumhuriyetini devirmek için uygulanan ‘yumuşak güç’ yaklaşımı, AKP’nin son yerel seçimde oy kaybetmesi ile ufak bir sekteye uğradı.

İki yıl içinde ulusal seçimler olacaktır. Önde gelen entellektüellerin gözaltına alınmaları ve tutuklanmaları siyasi muhalefeti korkutacak mı, yoksa güçlendirecek mi?

Pakistan’da İslam hukuku isteyenler şiddet yanlısı. Çok barizler.

Türkiye’de İslam hukuku isteyenlerin taktikleri ise daha kurnazca.

Bu onları daha az tehlikeli kılmıyor. Hatta ‘gizli’ yaklaşım uzun vadede daha tehlikeli olabilir.”



Yazarlar Arşivi
Tufan TÜRENÇ
Tüm yazıları
Yazarlar
Doğan HIZLAN
Müzik arşivinizi zenginleştirin

Mehmet Y. YILMAZ
Söylemeden önce iki kere düşünmek gerek!

Fatih ÇEKİRGE
3D gözlükle bakınca nasıl bir manzara çıkıyor

Ahmet HAKAN
Oruç tutmayana kötek atmak caiz midir hocam

Vahap MUNYAR
Türk Eğitim Vakfı’nda 10 bin 415 liralık Ali Munyar fonu oluştu

Şükrü KÜÇÜKŞAHİN
Yeni zirvenin Kürt sorununa bakışı

Erdal SAĞLAM
Merkezden yeni karar ve açıklamalar gelebilir

Şükrü KIZILOT
Dolar yükselince bakın neler oluyor

Prof. Dr. Osman MÜFTÜOĞLU
Düzenli kontrol neden önemli

Rahmi TURAN
Malkoçoğlu’nun torunu Lazaros!

Ayşe ARAL
Yetiş Ayşe

Rauf TAMER
Takvim yaprakları

Noyan Doğan
‘Harcamayın, tasarruf edin’ demesi kolay

Tüm Haberler
  Hürriyet Kurumsal Hürriyet USA Hürriyet Avrupa Hürriyet Emlak Yenibiris.com Hürriyet Aile Hürriyet Oto İddaa Avrupa Birliği DYH