Sebze temizlemeye sirke yetmedi 16 milyon TL’lik yeni pazar oluştu

TEMİZLEME özelliği olmamasına rağmen her 100 ev kadınından 54’ünün sebze ve meyvelerin temizliğinde sirkeli su kullandığı Türkiye’de, bitkisel bazlı bir temizleyici geliştiren Sirkeci Kemal Kükrer, 16 milyon dolarlık yeni pazar oluşturdu.

ASİT oranı düşük olması ve yağ çözme özelliği bulunmamasına rağmen, her 100 ev kadınından 54’ünün meyve ve sebzelerin temizliğinde sirkeli su kullandığı Türkiye’de, bitkisel bazlı meyve sebze temizleyicisini de yine bir sirke üreticisi geliştirdi.

Kemal Kükrer marka sirkelerin üreticisi Kükre Gıda’nın geliştirdiği temizleyici, sebze ve meyvelerin başta zirai ilaçlar olmak üzere gübre, parafin, haşere, toprak gibi kalıntılarından kolayca arınmasını sağlıyor. Ex-sir adlı temizlik ürünüyle ilk etapta 2 milyon haneye girerek, 6 milyon adetlik satış hedefleyen Kükre Gıda, 16 milyon TL’lik yeni bir pazarın oluşmasını sağladı.

Türkiye’nin önde gelen sirke markalarından Kemal Kükrer’in üreticisi Kükre Gıda’nın Genel Müdürü Sabri Gülel’e göre, yağ çözme özelliği bulunmayan ve düşük asit oranına sahip sirke, sebze ve meyveleri mikroplardan arındıramıyor. Buna rağmen sirkeli su, mikropları öldürdüğüne inanılarak halk arasında sebze ve meyvelerin temizliğinde yaygın olarak kullanılıyor. Öyleki bu inanış, doktorlara kadar yayılmış durumda.

4 marka bulunuyor

Sabri Gülel, bitkisel temizleyicinin nasıl doğduğunu şöyle anlattı: "En son, kemoterapi gören bir yakın hastamız için doktorların bize de sirkeli su önermesi, sirke üreticisi olmamıza rağmen bu konuda araştırma yapmamızı kaçınılmaz hale getirdi. İlk önce dünyadaki benzer ürünleri araştırdık. 2’si Amerika’da biri de Japonya’da olmak üzere dünyada 3 farklı markaya ait sebze ve meyve temizleme ürünü bulunuyor. Ancak, yaptığımız araştırmanın sonucunda, bu ürünlerin kimyasal bazlı ya da sadece mikroplara karşı etkili olduğunu gördük. Böyle olunca, kendi araştırmamızı kendimiz yapıp, sebze ve meyvelerin üzerinde kimyasal kalıntı bırakmayacak, doğal bir ürün geliştirmek için kolları sıvadık. Sonunda tamamen bitkisel, tüm zararlılara karşı etkisi olan Ex-sir’i geliştirdik. şimdi hedefimiz, dünyanın ilk bitkisel bazlı sebze, meyve temizleyicisi olan bu ürünü, bir dünya markası halene getirmek."

Suyla yetiniliyor

Arkadaşımız Meltem Kara’nın yaptığı araştırmaya göre, parafin ve yağ bazlı zirai ilaçların suya karşı dayanıklı olması, gözeneklerin açılmasını engelliyor. Sebze ve meyveleri hijyenik hale getirmek için en çok tercih edilen yöntem ise suyla yıkamak. Tüketicilerin yüzde 70’i aldığı meyve ve sebzeyi suyla yıkayarak temizlendiğini düşünürken, suda uzun süre bekletenlerin oranı da yüzde 10’u buluyor.

Hane başına 8 litre yetiyor

BİTKİSEL bazlı sebze ve meyve temizleme ürünü Ex-sir’in litresi 15 TL’den satılıyor. 4 kişilik bir ailenin 45 günlük talebini karşılayabilen bu ürün her kullanışta 3 kiloya kadar meyve, sebzenin arındırılmasını sağlıyor. Bir ailenin yıllık ortalama tüketiminin 8 litre civarında olacağı tahmin ediliyor. Ev tüketiminin yanı sıra, taze ve konserve sebze meyve ihracatçıları ile restoranlar da hedefleniyor.

Çamaşır suyuyla sebze yıkayan var

SEBZE ve meyve temizliğinde tuzlu suda bekletmeyi tercih edenlerin oranı yüzde 4’te kalırken, limon suyuyla yıkayanlar yüzde 2, sabunlu su kullananlar yüzde 1, çamaşır suyu ve bulaşık deterjanıyla temizleme yolunu seçenler de yüzde 2’ye ulaşıyor. Her 100 kişiden 54’ü, sirkeli suyun mikroplardan ve zirai ilaçlardan arındırdığını düşünüyor. Ancak piyasadaki yüzde 4 asit oranına sahip sirkeler, meyve ve sebze üzerindeki mikropları temizlemek için yeterli olmuyor. Bunun için asit oranının en az yüzde 10’a ulaşması gerekiyor. Meyve ve sebzelerin mikroplardan arındırılmasında suyla temizleme yüzde 5 ile yüzde 20 oranında etkili olabiliyor. Sirkeli suyun etkisi ise yüzde 25’i geçemiyor.
Yazarın Tüm Yazıları