Bıkmadınız mı?

ŞÖYLE bir düşünün lütfen, özellikle turizmciler. Türkiye’de turizmin başladığı, ama gelişmediği İzmir, bu konuda ne kadar kandırıldı? Bunu yapanlar sıkıldı da, biz kandırılmaktan sıkılmadık mı?

“Turizm kavramı ile tanışan ilk bölgelerden birisi belki İzmir’dir. Ama, Ege Bölgesi’nde Mersin kadar olmasa bile İstanbul ve Antalya ile kıyasladığınız zaman, özellikle İzmir’de müthiş bir geri kalmışlık var. Orada galiba ekonomik yaşamın yeni alanlar arayışını zorlamamasından kaynaklanan bir rehavet var. Şimdi bu rehaveti terk etmenin eşiğindeyiz.”  Bu sözler, Kültür ve Turizm Bakanı  Ertuğrul Günay’ın. Bakanımız, durumu kabul ediyor.
Bu da Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın açıklaması: “Türkiye’de turizmin başlangıç noktalarından birisi olan, ancak son yıllarda turizmin İstanbul ve Antalya odaklı gelişmesi sonucu bu illerin gerisinde kalan İzmir’in turizmde hak ettiği noktaya ulaşabilmesi için çalışmalara başlandı. Bu kapsamda bakanlık ilk etapta, dünyanın önemli rüzgâr sörfü merkezlerinden olan ve özgün mimariye sahip tarihi kent dokusu ile göz dolduran Alaçatı ile eşsiz kumsala sahip Altınkum için planlama çalışmalarına başladı. Bakanlığın turizmin yeni yıldızlarından biri olarak öngördüğü bu merkezlerdeki planları kısa sürede bitirmeyi hedefliyor.”

Çocuk avutmak

Bir de Destination İzmir Grubu Sözcüsü Bülent Tercan’a kulak verelim. Bakanlığın, Almanya’nın en çok okunan kadın dergilerinden, ‘Für Sie’de bir tanıtım eki yayınladığını belirten Tercan, şöyle diyor: “68 sayfalık Türkiye ekinde tek sayfa İzmir veya Batı Ege’nin turistik yöresi yok. İstanbul, Antalya ile tüm Türkiye tanıtılmış. Efes Antik Kenti’nin, Meryemana Evi’nin, Asklepion’un, tarihin en eski çarşısı Kemeraltı’nın, dünyanın en iyi sörf merkezi Alaçatı’nın, 8 bin yıllık tarihle beş medeniyete ev sahipliği yapan İzmir’in tanıtılmaması, bahsedilmemesi skandaldır.”
Bakanlığın 2009’daki tanıtım konularıysa, “Temiz çevre” ve “Kültürel miras.” Kültürel mirastan söz edilirken Türkiye’nin en çok ziyaret edilen ören yeri Efes ve

Meryemana’yı atlamak nasıl mantıktır?

En komik olan da, 26 milyon turist gelen bir ülkede, konaklamayan, içinde herkesin olduğu 1 milyon 70 bin turistle, “İzmir, turizmde kabuğunu kırdı” söylemi. Bu rakama ulaşmada İzmir Ticaret Odası ve Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş’ın kurvaziyer çabası göz ardı edilemez.
İzmir’in turizm geliri payı giderek geriliyor. Artık sorun sokaktaki İzmirli’de değil, bu sektörde iş yapanlarda. İşleri olduğu için bakanlıkla ters düşmek istemeyebilirler. Ama artık bu kent için bir tepki koymanın zamanıdır. Arkadan gelen mutlaka olacaktır.
Yazarın Tüm Yazıları