Suya inişte kabinin tecrübesi

UsAirways’in Hudson Nehri’ne inen Airbus A320 olayını inceleyen Ulusal Ulaştırma Emniyet Dairesi (NTSB), tahliyenin can kayıpsız atlatılmasında kaptan pilotun yanı sıra kabin memurlarının da büyük katkısı olduğunu açıkladı.

Haberin Devamı

New York La Guardia Havalimanı’ndan kalktıktan 3 dakika sonra kaz sürüsüne giren uçağın motorlarının durmasıyla Kaptan Pilot Chesley Sullenberger, A320’yi Hudson Nehri’ne başarıyla indirmişti. O günkü seferde uçakta üç kabin memuru görev yapıyordu: Kabin amiri Sheila Dail 57, kabin memurları Doreen Welsh 58, Donna Dent ise 51 yaşındaydı.
Kaptanın suya iniş kararıyla birlikte kabin memurları hemen tüm yolculara can yeleklerini giydirdi. Çarpmanın etkisinin azaltması amacıyla “brace” pozisyonu aldırıldı. Yolcular, kollarını başlarının arasında yani “brace” pozisyonunda iniş anını beklemeye başladı. Bu sırada Sheile Dail ve Doreen Welsh ön, Donna Dent de arka kapıda yerlerini aldı.
HİÇ PANİK OLMADI
İniş tamamlandıktan sonra hemen kapıları açarak yolcuları tahliye için yönlendirmeye başladılar. Tahliyeyi başarıyla yöneten kabin memurları, yolcuların panik yapmadan, birbirlerini ezmeden uçaktan çıkmaları sağladı. Tüm can yelekleri kapıda şişirildi. Eğer yolcular can yeleklerini koltuklarında otururken şişirselerdi, koridorda sıkışabilir ve panik oluşabilirdi. Benzer bir durum Etiyopya Havayolları’na ait Boeing 767’de yaşanmıştı. Kaçırıldıktan sonra havada yakıtı biten uçak denize inmiş, 175 yolcudan 52’si kurtulabilmişti. Birçok yolcu panikle can yeleklerini koltukta otururken şişirmiş ve boğularak ölmüştü.
Havacılıkta tecrübenin çok önemli olduğuna dikkat çeken Amerikan Kabin Memurları Birliği Başkanı Kevin Creighan, 3 kabin memurunun havacılık kariyerlerinin toplam 92 yıl olduğunu belirterek “tecrübe ve yüksek eğitim bu kazanın kayıpsız atlatılmasında en önemli faktör” dedi. 

Haberin Devamı

Yakıt tasarrufu 140 milyon dolar

Geçen yıl 48 milyon dolarlık yakıt tasarrufu yapan Türk Hava Yolları, 2009’da 140 milyon dolarlık hedef koydu.

Uluslararası Havayolu Taşıyıcıları Birliği’nin (IATA) “Yeşil Ekibi” ile işbirliği yapan THY, 8 ay süren çalışmalar sonrasında uçuş işletmeden ikrama, operasyondan yer hizmetlerine kadar bir çok konuda radikal değişikliğe gitti. Uçaklar hafifletildi, bakımdan işletmeye daha az yakıt harcamak için önlemler alındı.
THY Genel Müdürü Temel Kotil, “Hedefimiz daha çevreci ve daha az yakıt harcayan bir THY. Uçuş işletmeden teknik bölümümüze kadar tüm ekiplerimiz işbirliği yaparak bu başarıyı yakaladılar. 2008’de 48 milyon dolar tasarruf ederken 16 milyon ton daha az karbon salınımı gerçekleştirdik. Çevreyi daha az kirlettik.” dedi.
Büyümeyle birlikte tasarruf miktarının çok yüksek rakamlara ulaşacağını belirten Kotil “bir havayolunun, cirosunun yüzde 5’i kadar kâr etmesi büyük bir başarı. Akaryakıt bütçemiz yıllık yaklaşık 1.5 milyar dolar. Biz ciromuzun yüzde 3’ü yani 140 milyon dolarlık tasarruf hedefliyoruz. Ekonomik krizin etkilerinin arttığı günümüzde bu ciddi bir rakam” diye konuştu.
İŞTE ÖNLEMLER
? APU kullanımı azaltıldı: THY, TAV ile işbirliğine giderek yerde park halindeki uçaklarında APU olarak adlandırılan harici güç ünitesini kullanmak yerine, terminalden uçaklara elektrik bağlamayı tercih etti. Yerde havalandırma, aydınlatma gibi ünitelere güç sağlayan APU yerine elektriğin tercih edilmesi 8 ayda THY’ye sadece yakıttan 22 milyon dolar tasarruf ettirdi. Bu operasyonunun tüm meydanlara yayılması amaçlanıyor.
? Uçaklar hafifletildi: Yolcuya verilen ikramdaki ince tabak kullanımından tuvalette taşınan su miktarının azaltılmasına kadar bir çok önlem alındı.
? Yeni dispatch programı alınıyor: THY önümüzdeki hafta içinde yeni bir uçuş operasyon (dispatch) programı satın alacak. Böylece rotalar kısaltılacak. Uçaklar gidecekleri yere daha çabuk ve daha az yakıt harcayarak uçabilecek.
? Tek motorla taksi: Uçaklar yerde motor çalıştırdıktan sonra tek motorla pist başına gidiyor. İkinci motor burada çalıştırılıyor.
? Minimum flap-slat kullanımı: Uçaklar yaklaşmaları sırasında yakıt sarfiyatını azaltmak amacıyla kanat yüzeylerinde sürtünmeyi arttıran flap ve slat kullanımını en düşük seviyede tutuyor. Planlı yaklaşma ile yılda 7 milyon dolar tasarruf edildi.
? Tolga ÖZBEK

Haberin Devamı

Bu havalimanlarına dikkat

Amerika merkezli uçakların iniş-kalkış saatlerini veren Flightstats şirketi, 2008’de en çok rötar olan havalimanlarını açıkladı. Hindistan’daki bir çok büyük meydanda ciddi rötarlar yaşanırken “en iyi zamanında kalkış”ta Japon havalimanları açık ara birinci.

Fırsatlar uçuruyor

? İngiliz Havayolları Britsh Airways, ekonomi sınıfı, vergiler dahil, New York’a 499, Boston, Chicago ve Washington’a 545, Philadelphia’ya da 595 Euro’dan başlayan fiyatlarla uçuyor. Havayolu ayrıca ba.com adresinden otel, transfer fırsatları da sunuyor. Kampanya 9 Şubat’a kadar geçerli.
? Air France ve KLM, ekonomi sınıfı Atlanta’ya 602, Chicago ve Boston’a 528, Dallas’a 645, Detroit’e 612, Houston’a 641, Los Angeles’a 622, Miami’ye 570, Portland’a 675, Seattle’a 622, Washington’a da 538 Euro’dan başlayan fiyatlarla uçuyor.
? Delta Havayolları İstanbul’dan New York’a vergiler hariç 259 Euro’dan başlayan fiyatlar sunuyor. Kampanyada son biletleme tarihi 2 Şubat.
? LOT  Polonya Havayolları, 31 Mart’a kadar Varşova’ya ekonomi sınıfı, gidiş-dönüş, vergiler ve havalimanı harçları hariç, 99 Euro’dan başlayan fiyatlar sunuyor.

Haberin Devamı

THY, 1400 kabin memuru alıyor

Türk Hava Yolları, 1400 kabin memuru almak üzere mulakatlara başladı. THY’nin Florya’daki Uçuş Eğitim Merkezi’nde yaklaşık 10 binin üzerinde başvuru alındığı öğrenilirken alım sonuçlarının önümüzdeki hafta açıklanması bekleniyor.
Kabin memuru ihtiyacını karşılamak üzere alımların yaz sezonunun başlamasına kadar devam etmesi planlanıyor.

Yazarın Tüm Yazıları