CHP’de seçim kulisleri

İSTANBUL’da CHP’nin Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı için resmi başvurularını yapan isimler; sırayla Ali Özcan, Ercan Karakaş ve Çetin Gümüşoğlu oldu.

Karakaş, Sosyal Demokrasi Vakfı Başkanlığı’ndan ve Kültür Bakanlığı’ndan kamuoyu tarafından, Özcan SODEP’in oluşumundaki emeklerinden ve İstanbul İl Başkanlığı’ndan parti örgütü tarafından yakından biliniyor. Gümüşoğlu da İstanbul metrosunun ilk proje direktörlüğünden tanınıyor.

Hepsinin İstanbul’la ilgili iddialı projeleri var.

CHP’nin kendi içinde bir aday seçme yöntemi var.

Kazanacağı yerlere Baykal’ın güvendiği isimlere yer verilirken, partinin oy oranının düşük olduğu yerlerde ise partiye kendi bireysel oyunu getirebilecek parti dışından adaylar konuluyor.

İlk örnek... Kadıköy’den Selami Öztürk, Trabzon’dan Volkan Canalioğlu, İzmit’ten Sefa Sirmen...

İkinciye örnek... Bahçelievler’den Saffet Bulut, Büyükçekmece’den Hasan Akgün, Tuzla’dan Cemil Ekşi...

Partinin en üst karar organı olan 20 kişilik MYK üyelerinden milletvekili Mehmet Ali Susam’ın İzmir’den, eski milletvekili Sırrı Özbek’in Kadıköy’den, eski Bakan Erdoğan Toprak’ın da Bakırköy’den aday olmak istedikleri basında yer aldı... Aslında MYK üyelerinin aday tespitlerinde ve partinin seçim kampanyasında çalışmaları gerekmiyor mu?

Hangi bölgede nasıl bir strateji izleneceği, AKP’nin açıklarının ve halkın taleplerinin neler olduğu konusunda parti örgütlerine kaç bilgilendirme raporu gönderildiğini bilen var mı?

Bunları niye yazıyoruz?

Dünkü "CHP’de aday adayları inletiliyor" başlıklı yazımızın bu kadar ilgi göreceğini bilmezdik.

Meğerse ne sıkıntılar yaşıyormuş partililer...

"Dosyama bakılmadı" bile diyor İstanbul dışından bir aday...

İstanbul’dan bir aday adayının söyledikleri, yazdıklarımızdan da ilerde:

"Eziliyoruz, sürünüyoruz."

Bir başkası:

"Bizi ne arayan ne soran var. Ancak partiye zarar gelmesin diye konuşmuyoruz. Susuyoruz."

Çoğu kaderine razı; "Gösterilmezsem bile partim için çalışacağım" diyor.

Aday adaylığından vazgeçen tanıdığımız bir isim ilginç bir değerlendirme yapıyor:

"MYK üyeleri parti için çalışacağına, onlar da ’seçim’ siyasi geleceklerinin derdinde... Yeni tüzük gereği, 20 MYK üyesi iptal edilmiş olacak... 80 kişilik Parti Meclisi içinden 1 genel sekreter ile 13 genel başkan yardımcısı kim olacak?.. Bunu kimse gözardı etmesin. Bir de erken seçim olur da milletvekilliği listesine giremezler diye sessizler ne yazık ki..."

29
Mart sonrasında, kötü sonuçlar çıkarsa CHP yine bir kurultay sürecine gebe...

(Bir not... CHP İstanbul Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Bihlun Tamayligil’den telefonda söylediği açıklamayı bekliyoruz.)

Çin, işsiz kalanları Türkiye ve Hindistan’a tatile gönderecekmiş

TURİZM sitelerinden birinde ’komik’ bir haber okuduk: "Ekonomik kriz dolayısıyla Çin’de işini kaybedenlerin mutsuzluk hissine kapılmalarını engellemek amacıyla Çin hükümeti bir plan doğrultusunda çalışanları tatile göndermeyi planlıyor.

Çin Sosyal Hizmetler Bakanı Çan Yu ilk planda 500.000, daha sonra 500.000 ve toplamda 2 milyon çalışanı başta Hindistan ve Türkiye gibi ülkelere göndereceklerini ve her çalışana 450 dolar tatil parası vereceklerini belirtti.

Henüz planlama aşamasında olduklarını belirten Bakan Yu, "Motivasyon çalışmalarımız daha başka projelerle devam edecek" dedi. Kaynak, Çin’de faaliyet gösteren Türk menşeli bir seyahat acentesi yetkilisi... Konu, mecliste görüşülüyor."

Biz işsizlerimizi nereye gönderelim?

Belediyeler panikte

İSTANBUL’dan bir ilçe belediye başkanı, belediye gelirlerine dönük bir olumsuzluğu şöyle anlatıyor: "Elektrik faturalarından belediyelere aktarılan yüzde 5’lik kesintinin artık belediyelere verilmeyeceğini öğrendik. Bu kesintiler, aralık ayında görüşülen bütçe kanununda yapılan bir değişiklikle Maliye’ye aktarılmış... Böylesine önemli bir gelir kaybını hiçbir belediye başkanı fark etmemiş... Açık şekilde söylemek gerekirse, bundan sonra muhalefet partilerinin belediyeleri etkilenecektir... AKP’li belediyeler bunu dert etmeyeceklerdir; çünkü istedikleri kaynakları sağlayabiliyorlar."

- Bir örnek verebilir misiniz?

- Bizim belediyemizin elektrik tüketiminden her ay 800 milyon TL gelirimiz vardı. Elektriğe yapılan son zamla birlikte gelirimiz daha da artacaktı. Nitekim, 2009 bütçemizdeki bu gelir kalemini (12 aylık olarak) 14 milyar olarak göstermiştik. Eğer bu kaynaktan mahrum kalırsak, pek çok yatırım ve hizmeti gerçekleştiremeyeceğiz.

- Maliye bu payı belediyelere aktarmayacak mı?

- Belediyelerin her ayın 20’sinde doğrudan aldıkları bu kaynağı Maliye’nin her ay ödeyip ödemeyeceğini bilemiyoruz. Asıl endişemiz, ya hiç ödemezse...

Yerel seçimler öncesindeki bu uygulama, seçilecek belediye başkanlarına acı bir sürpriz mi?

İki sanayici

AKP’den Bakırköy adayı gösterilen eski TİM Başkanı Oğuz Satıcı’nın, Türk ihracatçılarını Mısır’a davet edip götürmesine tepki gösteren sanayici Ali Fatinoğlu’nun CHP Bakırköy’den aday olması durumunda Satıcı’nın "ülke ihracatını düşünmeyip kollamadığını" halka anlatacağını ve Bakırköy’e uluslararası ödül alabilecek projeler hazırladığını söylediğini... SİVAS eski milletvekili Mahmut Işık’ın, Keçiören’den belediye başkan aday adaylığı için verdiği dilekçesini, ’partiye zarar vermemek’ için geri çektiğini... AKP’den Çankaya Belediye Başkan adayı gösterilen Bülent Akarcalı’nın belediye meclis listesinde 1. sıraya Melih Gökçek’in oğlu Osman Gökçek’in gösterilerek belediyenin ’2 numarası’ olacağının AKP kulislerinde konuşulduğunu... CHP Çankaya ilçesine kadın bir aday arama düşüncesiyle parti MYK’sında görüşülen isimlerin, Prof. Oya Araslı, Gülsün Bilgehan, Tansel Çölaşan ve Prof. Ayşe (Güneş) Ayata’nın olduğunu, ancak teklif götürülen isimlerin bu öneriyi kabul etmediklerini...
Yazarın Tüm Yazıları