Kredi ve işsizlik sigortası yaptırmanın tam zamanı

YAZININ başlığı sizlere reklam sloganı gibi gelebilir ama maalesef işin gerçeği bu. Hele ki, global krizin etkilerini iyiden iyiye hissettirdiği şu dönem ve hissettireceği önümüzdeki dönemlerde. Verilmesi gereken en doğru karar ise, bir an önce işsizlik ve kredi sigortası yaptırmak.

Amerika ve Avrupa’yı bir kenara bıraktım, Türkiye’de de her geçen gün işten çıkarmalar artıyor. Lafı fazla uzatmayacağım. Bilineni anlatmaya gerek yok. Önemli olan çözümü ortaya koymak. Gelin isterseniz, çözümden bahsetmeden önce küçük bir senaryo yazalım.

Diyelim ki, bir iş yerinde maaşlı çalışıyorsunuz... Her ay da kira, elektrik, su gibi sabit giderleriniz var. Bunların dışında da kredi kartı veya kartlarına belirli bir miktar yatırıyorsunuz. Hadi bunun üzerine bir de, beş-altı ay önce otomobil almak için bankadan kredi kullandığınızı ekleyelim. Tahmin ediyorum bu örneğe uyan bugün Türkiye’de milyonlarca insan var.

Ancak gelin görün ki, kriz nedeniyle çalıştığınız işyeri, personel çıkarmaya karar verdi ve sizi de işten çıkardı. Bir tarafta aylık ödemeniz gereken faturalar, diğer taraftan kart ve kredi borcu...

Araştırmalar şunu ortaya koyuyor ki, kişiler işsiz kaldıktan sonra 1-3 ay arasında hayat standartlarını çalışıyormuşçasına devam ettirebiliyorlar. Bundan sonra ise hayat standartı düşüyor ve borçlar ödenemiyor.

KART BORCUNUZ ÖDENİYOR

İşte bu gibi durumlar için bireysel kredi sigortaları bulunuyor. Bireysel kredi sigortalarının birçok çeşidi var. Biri, kredi koruma ürünleri ki, bireysel krediler ile birlikte yapılıyor. Diğeri, kredi kart sigortası. İşsiz kalındığında kredi kartındaki bakiye tutar belli taksitlerle ve faizi ile birlikte ödeniyor.

Bir başta ürün ise, gelir güvencesi sigortası. Yine işsiz kalındığında çalışıyormuşçasına maaşınız bankaya yatıyor. Bir de diğer bireysel sigortalar var ki, fatura gibi sabit ödemelerinizi karşılıyor.

Bu saydığımız ürünlerin hepsi bankalar ve sigorta şirketleri arıcılığı ile sunuluyor. Nasıl işliyor diye soracak olursanız. En basit haliyle; kredinin vadesi boyunca, işsiz kaldığınız altı ay için ödemeler sizin adınıza yapılıyor. Bu altı aylık periyotlar da üç dönem için tekrarlanıyor. Yani, toplam 18 ay boyunca; kredi kartı veya tüketici kredisi veya da fatura borçlarınız ödeniyor. Bu süre 36 aya kadar çıkabiliyor ama sigortanın primi de o oranda artıyor.

TALEP PATLAMASI YAŞANIYOR

Geçenlerde Cardif Türkiye CEO’su Yılmaz Yıldız ile sohbet ediyoruz. Cardif, Türkiye’de dahil dünyada 41 ülkede bireysel kredi koruma ürünlerini bankalar, sigorta ve tüketici finansman şirketleri aracılığı ile tüketiciye ulaştıran; bu ürünlerde de Türkiye pazarının büyük çoğunluğuna sahip bir şirket.

Yılmaz Yıldız, son dönemde bu ürünlere bir talep patlaması olduğunu söylüyor. Bu talebin hem nihai müşterilerden, hem de bireysel kredi veren banka ve tüketici finansmanı şirketleri ile onların sigorta şirketlerinden geldiğini ifade ediyor.

Yılmaz Yıldız, global krizin etkilerinin hissedilmeye başlaması ile birlikte bireysel kredi koruma ürünlerine talebin özellikle Eylül 2008’den sonra artmaya başladığına değinerek, sözlerini şöyle sürdürüyor:

"Çünkü insanlar kendilerini güvende hissetmiyorlar. İşsiz kalınması durumunda kredi kartı, bireysel kredi koruma ve gelir güvencesi ürünlerimizin satışı bu dönemde aylık 10 binden 40 bine yükseldi, Aralık ayında 50 bini geçtik. Özellikle son dönemde işsiz kalanlardan kredi ödeme, maaş ödeme ve kredi kartı bakiye kapatma konusunda yoğun başvurular almaya da başladık."

Şimdi neden yazının başında işsizlik ve kredi sigortası yaptırmanın tam zamanı dediğimi anlatabilmişimdir. Son olarak şunu da belirteyim. Bu tür sigortaları yaptırmanın elbette bir süresi var. Yani, bugün yaptırıp, üç gün sonra işsiz kalırsanız, borcunuz ödenmiyor. Ürününe göre bir ile dört ay bir bekleme süresinin geçmesi gerekiyor.
Yazarın Tüm Yazıları