Açılım ve katılım

ANKARA
BUGÜN CHP’nin tüzük kurultayı beş yıldızlı otelde toplanıyor. Partinin 85 yıllık tarihindeki en önemli örgüt şeması değişikliği oylanacak. Sadece CHP değil, sol geleneğin kalesi sayılan genel sekreterlik makamından resmen vazgeçilecek.

Ama çok muhtemeldir ki, yarınki gazete ve haber bültenlerinde bu değişim yerine Deniz Baykal’ın sözleri yer alacak. Çünkü memleket eskilerin deyimiyle seçim sath-ı mailine girdi. Türkçesi, freni patlamış kamyon misali seçime sürükleniyoruz.

O yüzden halkımız CHP’den (tıpkı diğer partiler gibi) yeni "açılım" bekliyor.

Çarşaf meselesi biliyorsunuz "açılım" sanıldı, CHP de genel (ve yanlış) algılamayı bozmadı ama... Aslında MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin ifadesiyle, çarşafa takılan rozet "açılım" olmaktan ziyade "katılım" sayılmalıydı.

Mesele CHP’nin ayağına gelen fırsatı tepmemesinden ibaretti. Tabii ki küçümsememek gerek, övgüye değer. Ancak bu yaklaşım Türkiye’nin diğer mega sorunlarında da çalışır mı, açıkçası ciddi tereddüdüm var.

Örneğin, Erzurumlu çarşaflı aile adaylık nedeniyle CHP’nin ayağına gitti, hüsnü kabul gördü.

Ama Güneydoğu’da Kürtler CHP’nin kapısında kuyruk oluşturmuş değil... Aleviler tek adres olarak CHP’yi görmüyor, AKP ve MHP de bu tabanda rakip. Sol gelenek, partideki ulusalcı damardan şikáyetçi!

Ve bu kesimlere dönük "açılım" yapmadan, örneğin İstanbul’u kazanmak mümkün değil. 15 milyar dolar bütçeli İstanbul kalesi düşmeden gelecek genel seçime umut bağlamak hayalcilik.

İşte bu yüzden CHP Lideri Deniz Baykal’ın bugünkü kurultay konuşması çok önemli. Ya katılım taktiğiyle övünüp vakit kaybedecek veya yeni açılımlar sergileyip iktidar iddiasını perçinleyecek.

Bakalım hangi yolu tercih edecek?

Son aday Gürsel Tekin

AKP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı -ki Kadir Topbaş- bugün, yarın açıklanacak.

CHP’ye ulaşan araştırmalara göre İstanbul’da son durum şu: AKP yüzde 50, CHP yüzde 32.

CHP teşkilatı, AKP’ye yakın bir kamuoyu yoklama şirketinin anketinde çıkan bu farkın iyi bir adayla kapatılacağına inanıyor. 39 ilçeden 18’inde seçimi kazanma ihtimaline inanan il yönetimi, üç ilçede kıran kırana yarış bekliyor.

Ay sonuna kadar açıklanacak aday için CHP İstanbul teşkilatı genel merkeze her gün yeni bir isimle gidiyor... Belki çoğunun bizzat haberi olmuyor ama... Hikmet Çetin’in de adı geçiyor, Oğuz Satıcı’nın da...

İl yönetiminin bir numaralı tercihi, başından beri Kemal Derviş.

Süre ilerliyor... Diyelim ki CHP aday beğenmedi... Veya teklif götürdükleri adaylığa yanaşmadı.

O zaman gözüken o ki, görev İl Başkanı Gürsel Tekin’e düşecek.

Ve bana sorarsanız, son tercih olması, en kötüsü anlamına gelmeyecek.

Hatta belki de tam tersini hepimize kanıtlayacak.

Zirvede veda

ÇOK klasik bir başlık ama Pendik Belediye Başkanı Erol Kaya’nın yeniden aday olmayacağını duyduğumda aklıma bu iki sözcük düştü. İstanbul’un Anadolu kapısı sayılan, en kalabalık ve sorunlu ilçesinde çok başarılı bir başkanlık sergiledi Kaya. Seçildiğinde 34 yaşındaydı, bıraktığında 49’unda. Siyaset ve belediyecilik için kayıp sayarım.
Yazarın Tüm Yazıları