Bir Ardahan gecesi

DENİZ Baykal, cumartesi akşamı Bodrum’dan üç saat gecikmeli olarak İstanbul’a geldi; hemen Beylikdüzü’ndeki Kaya Ramada Oteli’ndeki ’Ardahan İli Kalkınma Vakfı’nın yemeğine katıldı.

CHP PM üyesi, eski Ardahan milletvekili Faruk Demir’in başkanlığını yürüttüğü vakfın, Ankara, İstanbul, İzmir, Mersin ve Adana’da iki yıl içinde toplam 10 bin öğrenci kapasiteli yurt projeleri var. Baykal’ın desteğiyle Çankaya Belediyesi tarafından tahsis edilen 3.5 dönümlük arazide yapılacak yurdun temeli iki ay içinde atılacak.

İstanbul’daki gece de parasal kaynak sağlamak üzere düzenlenmişti. Baykal, iki yanına İl Başkanı Gürsel Tekin ile Ankara milletvekili Nesrin Baytok’u almıştı.

Gecenin bir başka özelliği de, sanatçı bolluğuydu... Bülent Seyhan’ın sahibi olduğu Seyhan Müzik sanatçıları Onur Akın, Ege, Betül Demir, Yudum, Berdan Mardini, Nihan, Ebru Polat, Ebru Destan, İbrahim Can, Seyfi Yerlikaya, Nadide Sultan konuklara keyifli anlar yaşattı.

Mehmet Sevigen’in yakın arkadaşı olduğu bilinen Ahmet Selçuk İlkan’ın okuduğu şiirler arasında Sevigen’le birlikte yazdığı bir şiir de vardı. ’Sen Ona Yanarsın’ adlı bu aşk şiirinin içinde

"Ne garip dünya bu... Ne acı hayat... Sen ona ağlarsın o başkasına... İnsanı yakan da işte bu asıl... Sen ona koşarsın, o başkasına..." Yakında bestelenecekmiş.

Yemeğin bir diğer onur konuğu da, müzik dünyasının duayenlerinden Selami Şahin’di.

Gecede çok sayıda AKP’li olmasına karşın Kars-Ardahan-Iğdır Vakfı kurucusu, 3. bölge milletvekili Prof. Esfender Korkmaz’ın bulunmaması dikkat çekti. Bu arada bir yandan mesajlarını kontrol eden Ardahan milletvekili Ensar Öğüt ise Dr. Gürbüz Çapan’ın Türkiye’ye tanıttığı ’kaz pilavı’ partisi düzenlemek için dostlarına söz veriyordu. Bu iki isim üzerine ilginç yorumlar yapılıyordu:

"Ensar Bey ve Esfender Hoca, Kars, Ardahan ve Iğdır’ın KAI adı altında tek bir vakıfta toplanmasına vesile oldular. Çünkü İstanbul’da yaşayan Kars-Ardahan ve Iğdırlıların toplam nüfusu en az 400 bini buluyor. Bağımsız bir Ardahan vakfı doğru değil. Üstelik, Esenyurt Belediye Başkanı Dr. Gürbüz Çapan, haksız iddialarla cezaevindeyken bu bölgede seçim öncesi bir etkinlik yapmak pek hoş olmadı. Nitekim, her ikisinin de bu konularda çağrılar yaptıkları biliniyor. Esfender Korkmaz bölge milletvekili olarak bir zamanlar karşı çıktığı Çapan’ın, ek iddianamenin gecikmesi halinde cezaevindeyken de olsa CHP’den aday yapılmasını savunuyor."

İl Başkanı Tekin’in, Baykal ile gelip birlikte ayrılması, bu tartışmalardan uzak durduğunu gösteriyor.

Biliyor musunuz

CHP İstanbul Milletvekili Çetin Soysal’ın, kurultaylarda kavga dövüşe varan tartışma yaşadığı Dr. Gürbüz Çapan’ı Silivri Cezaevi’nde ziyaret ettikten sonra Çapan’ın Esenyurt’taki seçim bürosunu ziyaret ederek "Hapishanede de olsa Esenyurt adayım Gürbüz Çapan’dır. Ben bunu söylüyorsam önemlidir" dediğini; aynı görüşü Mehmet Sevigen’in de dillendirdiğini... KDZ. Ereğli’de ANAP’tan üç dönem belediye başkanlığı yapan Halil Posbıyık’ın CHP’den aday olduğunu... CHP’den, Çankaya’ya eski başkan yardımcılarından (2001-2004) Yüksel Işık’ın, Kartal’da Op. Dr. Altınok Öz’ün ve Metin Ağırman’ın adaylıklarını koyduklarını...

1 Mayıs tatil olsun

TATİLİN 1 günlük maliyeti 2 milyar YTL diyerek 1 Mayıs’ı İşçi Bayramı olarak tatil etmeyen hükümet, her nedense iş bayram olunca hemen cömert davranıyor. Acaba 1.5 günlük Ramazan Bayramı ile 1 günlük Kurban Bayramı’nın maliyeti olmuyor mu? Hükümetin hesabına göre 5 milyar YTL tutan bu tatil günleri, çalışmaya çok daha ihtiyacımız olan bugünlerde fazla değil mi? Eğer fazla değilse 1 Mayıs niye tatil edilmiyor? 1 Mayıs’ın tatil edilmesinden niye korkuluyor? İş 1 Mayıs olunca tatilin hemen ekonomik boyutu dile getiriliyor, bayram olunca ekonomik boyutundan hiç bahsedilmiyor.

Selahattin AK-BEYLİKDÜZÜ

Sarıgül: Ben hazırım

2002’deki genel seçimler öncesinde DSP’den istifa edip, İsmail Cem’in YTP’sine katılan, ardından 2004 seçimlerinde CHP’den belediye başkanı olan Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül sonunda DSP’ye ’Rahat olun, mutlu olun, ben hazırım’ sloganı ile yeniden döndü.

Bu liderlik anlamına gelebilir mi? Gelebilir. Ama bugünün konusu değil... Sarıgül şu anda Rahşan Ecevit, belediye başkanları Prof. Yılmaz Büyükerşen (Eskişehir) ve Seyit Torun (Ordu) ’eşiğini’ atlamak zorunda.

Sarıgül’ün -Kumburgaz’dan Dr. Hüseyin Çorbacıoğlu ve Durusu’dan Engin Akman’la- birlikte DSP’ye geçişi ile partide yaşanan ’heyecan’ ve %7’lik oy beklentisi Zeki Sezer’i de ’liderlik’ açısından rahatlattı.

Onun için İstanbul’da Cemal Reşit Rey Salonundaki gerçekten görkemli denilebilecek bir katılım töreni yapıldı; ’Sezer ile Sarıgül elele; güzel günlere’ sloganı da her iki tarafı mutlu etti şimdilik. Sarıgül’ün partiye geri dönmesine geçen hafta başında karar verilmişti. Aradaki beş gün içinde böyle bir hazırlığın ortaya çıkarılması, 3 bin kişilik salonun taşarak dolması dışında oraya -polise göre- 16 bin kişi yığdırılması, aynı zamanda CRR salonu içinde bir rekor sayılabilir.

Bunda Sarıgül’ün mevcut ekibi ile muhtarların katkısı büyüktü.

MİTİNGLER BAŞLIYOR

Katılım törenini böyle bir gövde’ gösterisine dönüştürmek Sarıgül için hiç yabancı bir şey değildi.

Genel Başkan Sezer, ’Atatürk’ün yolunda Ecevit’in ışığında’, Şişli’de deniz kurudu, güller açtı’, ’Şişli Türkiye’de bir inci/DSP Türkiye’de birinci’ pankartları altında konuşurken, Sarıgül’ün verdiği güç ve moralle, ak güvercinin yeniden kanat çırpmaya başlayacağı işareti olabilir.

DSP, Mersin ve Çorlu mitingleri ile hemen ’araziye’ çıkıyor. Bir DSP’li "Mersin’de 40 bin kişi toplayacağız" diye iddiasını ortaya koyuyor. Partiye katılımlarda sürprizler beklenebilirmiş. Demirel’in deyişi ile ’turpun böyüğü heybede’; S.Tantan, Yekta Güngör Özden ve Vural Savaş gibi isimlerin DSP’ye katılımının hiç de şaşırtıcı olmayabilirmiş.

’Yuvaya dönüş’ projesinde, CHP’ye giden ’mutsuzların’ da dönüşü sadece Zeki Sezer’i değil, Mustafa Sarıgül’ü rahatlatacak. CHP’nin ’itilmiş-kakılmışları’ için yeni bir nefes sayılabilir DSP...

Bunun sıkıntısı CHP çekebilir mi? Sarıgül’ün, İstanbul Büyükşehir için CHP ve MHP ile işbirliği yapılabilir mi? Eğer böyle bir girişim olmazsa Baykal’ı yerel seçimlerde ’çarşafa dolama’ politikası güdeceği mesajını yakın çevresine ifade eden Sarıgül’ün şimdiden ’Genel Başkan muamelesi’ görmesi 29 marttan sonra kendisini bir anda başka noktalara taşıyabilir. Kulislerde çok şey konuşulmaya başlandı.
Yazarın Tüm Yazıları