10 Şubat 2012 Cuma 13:48
ÜYE GİRİŞİ / ÜYE OL
BENİM SAYFAM
GÜNDEM
EKONOMİ
MAGAZİN
SPOR
DÜNYA
PLANET
EKONET
PİYASANET
IMKB 59984
DOLAR 1.7600
EURO 2.3320
€ / $ 1.3259
SAĞLIK
TEKNOLOJİ
KÜLTÜR SANAT
SİNEMA
ASTROLOJİ
TV REHBERİ
EN İYİ ON
YAZARKAFE
SERVİSLER
BİLGİ YARIŞMASI
ANKETLER
AT YARIŞI SONUÇLARI
İDDAA PROGRAMI
CANLI MAÇ SONUÇLARI
MIND
CANLI MAÇ ANLATIMI
BENİM SAYFAM
BUMERANG
HÜRLİST
SOSYAL İLANLAR
HABER ALARMI
EKRAN KORUYUCU
OYUN
YENİBİRİŞ
HÜRRİYET EMLAK
HÜRRİYET OTO
HÜRRİYET EĞİTİM
HÜRRİYET KAMPÜS
GAZETE SERİ İLANLAR
HÜRRİYET KIYASLA
YAKALA.CO
HÜRRİYET AİLE
TİPEEZ
SAYISAL LOTO 24/12/2011
21 - 23 - 26 - 31 - 39 - 47
ŞANS TOPU 20/04/2011
9 - 14 - 21 - 23 - 25 - 5
SÜPER LOTO 09/02/2012
19 - 20 - 29 - 33 - 34 - 52
>> On Numara Sonuçları
ANA SAYFAM YAP
FAVORİLERİME EKLE
GAZETE-BÖLGE EKLERİ
KELEBEK
CUMA
CUMARTESİ
PAZAR
SEYAHAT
OTO YAŞAM
HÜRRİYET IK
ANKARA
EGE
KURUMSAL
HÜRRİYET KURUMSAL
İNTERNET GRUBU
REKLAM
BİZE ULAŞIN
KÜNYE / İLETİŞİM
UNICEF Kartları ve Hediyelikler
 Yazarlar
21 Kasım 2008

Yalçın DOĞAN

 

On dört, bir hırs rekoru


BİR, iki, üç. Yetmiyor, on iki, on üç, on dört olsun. Aynı yasada şu anda tam on dördüncü değişiklik. Kamu İhale Yasasında.

IMF çok hassas. Aynı duyarlık AB’de de var. Yolsuzlukların önlenmesi adına, IMF ve AB aynı yasa üzerinde duruyor. Yolsuzluk en çok kamu ihaleleri üzerinden yapılıyor. Bunu önlemek için bir önceki iktidar 2002’de bir yasa çıkartıyor.

Yasa o tarihte Brüksel’de hazırlanıyor. Maliye Bakanlığı elemanları ile AB uzmanları Brüksel’de uzun uzun çalışıyor. Ortak çalışmanın öngördüğü temel nitelikler saydamlık, denetim, rekabetçi ve kamu kaynaklarının verimli kullanılmasına dönük.

YÜKSEK KURUL

Bu yasa sadece yolsuzlukları önlemekle sınırlı değil. Aynı zamanda AB standartlarına uyumun ürünü.

Yasanın önemli bir kurumu var. Kamu İhale Kurumu.

Kurum bağımsız, hükümetin ve sektörlerin etkisinden uzak. Herhangi bir ihalede ortaya çıkabilecek pis kokuların üzerine gidecek yetkilere sahip. Yolsuzluklara fren görevi, bu kuruma ait.

VERDİMSE VERDİM

AKP bu yasayı daha önce on üç kez değiştiriyor. Şimdi yeniden.

Değişiklik halen Meclis’te. On dördüncü kez değişikliğe uğruyor. AKP iktidarının rekorlarından biri. Altı yılda on dört değişikliğin on dördü de, AKP iktidarının imzasını taşıyor.

On dördüncü değişiklik, Kamu İhale Kurumu’nun yetkilerini kısıyor. Gerçekleşen herhangi bir ihaleye itirazda, kurumun elini kolunu bağlıyor.

Örneğin, bir kamu ihalesi sonuçlanıyor. Orada pis koku var. Ama, yüksek kurum bu değişiklikten sonra, eskisi gibi değil, devre dışı.

Devrede başka bir mantık var. Verdimse verdim, yaptımsa yaptım, mantığı.

TERCÜMESİ VAR

Bu mantık tehlikeli uzantıya sahip. Yolsuzluk uzantısına. Uzantının iki tercümesi var:

1-AKP üç Y ile mücadele için yola çıkıyor. Yasaklar, yoksulluk ve yolsuzlukla mücadele. Ama, yolsuzlukla mücadelede şimdi en önemli araçlardan birini ortadan kaldırıyor.

2-AKP, AB üyeliği için yola çıkıyor. AB yolsuzluklara duyarlı. Yasa ilk haliyle onun için AB ile birlikte hazırlanıyor. Ama, o yasa şimdi tanınmaz halde. AB üyeliği için yola çıkan AKP, bu değişiklikle AB’nin çok uzağına düşüyor. "Ben AB’yi istiyorum", hikayeden ibaret.

Bu nasıl bir yasa ise, AKP’nin başını döndürüyor. Bir, iki, üç, beş, on, nihayet on dördüncü değişiklik.

Bu sayı bile, AKP’yi ele vermeye yetiyor.

Korsanlar ve PKK

BENZETME çok rahat. Denizlerde gözüne kestirdiği gemiyi ele geçiren korsanlar PKK gibi. Korsanların barındığı Somali, komşumuz Kuzey Irak gibi.

Korsan bataklığı Somali’de. Somali’yi içinden çıkılmaz hale getiren Amerika.

Korsanlarla NATO bile başa çıkamıyor. Çünkü, karşıda düzenli bir ordu yok. Sayıları her gün artan çapulcular, Doğu Afrika kıyılarından geçen gemilere göz açtırmıyor.

Korsanları yakalamak kolay değil. NATO gemilerinin tamamı 24 saat orada nöbet tutsa, yine de kıyısından köşesinden bir gemi ele geçirmek mümkün.

NATO ve üye ülkeler, terörle mücadelede davulun sesini şimdi daha yakından duyuyor olmalı. Bu eylemlerle başa çıkmak, akıl vermeye benzemiyor.



arkadaşıma yolla arşivime ekle yazıcı için
Yazarlar Arşivi
Yalçın DOĞAN
Tüm yazıları
Yazarlar
Doğan HIZLAN
Müzik arşivinizi zenginleştirin

Mehmet Y. YILMAZ
Söylemeden önce iki kere düşünmek gerek!

Fatih ÇEKİRGE
3D gözlükle bakınca nasıl bir manzara çıkıyor

Ahmet HAKAN
Oruç tutmayana kötek atmak caiz midir hocam

Vahap MUNYAR
Türk Eğitim Vakfı’nda 10 bin 415 liralık Ali Munyar fonu oluştu

Şükrü KÜÇÜKŞAHİN
Yeni zirvenin Kürt sorununa bakışı

Erdal SAĞLAM
Merkezden yeni karar ve açıklamalar gelebilir

Şükrü KIZILOT
Dolar yükselince bakın neler oluyor

Prof. Dr. Osman MÜFTÜOĞLU
Düzenli kontrol neden önemli

Rahmi TURAN
Malkoçoğlu’nun torunu Lazaros!

Ayşe ARAL
Yetiş Ayşe

Rauf TAMER
Takvim yaprakları

Noyan Doğan
‘Harcamayın, tasarruf edin’ demesi kolay

Tüm Haberler
  Hürriyet Kurumsal Hürriyet USA Hürriyet Avrupa Hürriyet Emlak Yenibiris.com Hürriyet Aile Hürriyet Oto İddaa Avrupa Birliği DYH