Ana Sayfa
Son dakika :
Haber
Yaşam
İlanlar
İnteraktif
Arşiv
24 Kasım 2009 Salı 02:19
İstanbul 14ºC
  • Üye girişi
  • Benim Sayfam
  • Üye Ol Hürriyet      Dünyası’na Katıl!
  • BUGÜNKÜ HÜRRİYET e-gazete
  • Yazarlar
  • Hava Durumu
  • English
  • HABER
  • Gündem
  • Ekonomi
  • Ekonet   
  • Magazin
  • Spor
  • Dünya
  • Planet   
  • Piyasanet
  • Euractiv
  • YAŞAM
  • Sağlık
  • Teknoloji
  • Kültür Sanat   
  • Sinema / Fragman
  • Astroloji
  • Tv Rehberi
  • Anneyiz.biz
  • En İyi On
  • MULTİMEDYA
  • Foto
  • Web TV    
  • Foto Analiz
  • İNTERAKTİF
  • At Yarışı Sonuçları
  • Canlı Maç Sonuçları
  • Sen de Yolla
  • Bumerang
  • Yazarkafe
  • Sosyal İlanlar
  • Haber Alarmı
  • Hürriyet Mobil
  • Ekran Koruyucu
  • Hürriyet Mind
  • EĞLENCE
  • Bilgi Yarışması
  • Top Nerede?
  • İLANLAR
  • Yenibiris.com
  • Hürriyet Emlak
  • Hürriyet Oto
  • Seri İlan
  • İş Rehberi
  • BUGÜN TVDE NE VAR
    HÜRRİYET EKLER
  • Kelebek
  • Ankara
  • Ege
  • Cumartesi
  • Pazar
  • Seyahat
  • Otoyaşam
  • Hürriyet İK
  • Tatil
  • KURUMSAL
  • Hürriyet Kurumsal
  • Hürriyet Almanya
  • Hürriyet USA
  • Okur Temsilcisi
  • Reklam
  • Bize Ulaşın
  • ANA SAYFAM YAP
  • FAVORİLERİME EKLE
  • Untitled Page
    ŞANS OYUNLARI
    SAYISAL LOTO
    21/11/2009
    10 -16-18-20-38-41
    ŞANS TOPU
    18/11/2009
    6 -7-14-15-26-11
    SÜPER LOTO
    19/11/2009
    9 -26-31-37-38-48
  • UNICEF Kartları ve
  • Hediyelikler
     Yazarlar
    20 Kasım 2008

    Yalçın DOĞAN

     

    Devletin düşünce kuruluşunda paydos


    BİNLERCE rapor. Yüz üç analiz dergisi. Yetmiş kitap. İngiltere’de üç aylık ve altı aylık dergi, bölge ve ülke araştırmaları. ASAM’dan geriye kalan bir miras bu.

    ASAM, bir düşünce kuruluşu. Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi kuruluşundan dokuz yıl sonra çalışmalarına son veriyor. ASAM yönetimi istifa ediyor. Yönetimin istifası kendi iradesiyle. Ancak, bu saatten sonra göreve devam etmek anlamsız. Çünkü, orada yeni bir yapılanma olacak. İşin içinde AKP izlerini görmek şaşırtıcı değil.

    AKP artık özgür ve bağımsız düşünce kuruluşlarına da el atıyor. El atmasının nedeni var.

    AKP İLE ÇELİŞKİ

    ASAM 1999’da Prof. Dr. Ümit Özdağ tarafından kuruluyor. Amacı, sivil sektöre stratejik bilgi üretmek. Batı ülkelerinde olduğu gibi.

    Herhangi bir firma, herhangi bir ülkede hangi yatırımı yapacak? Kimlerle görüşecek? O ülkenin siyasal ve ekonomik durumu nedir? Oraya yatırım yapmak iyi mi, kötü mü? Bunun gibi yüzlerce soruya yanıt bulan araştırmalar yapıyor ASAM.

    Arada geçen zamanda, ASAM farklı bir nitelik kazanıyor. Devlete yakın hale geliyor. Devletin birebir kendi ağzından söyleyemediklerini, ama söylemek istediklerini ASAM dile getiriyor. İçeriye ve dışarıya.

    Dışardan gelen ve Türkiye’de ne olup bittiğini merak edenler, kendilerine göre, ASAM üzerinden birinci elden bilgi sahibi olduklarına inanıyor. Bu da, AKP’yi rahatsız ediyor.

    Çünkü, ASAM’ın dile getirdiği tezler AKP tezleriyle çelişiyor. Oysa, madem ki AKP iktidar, özellikle dışarıya söylenen tezlerin AKP ile çelişmesini izin vermek, AKP raconunda geçersiz.

    YILDA İKİ MİLYON DOLAR

    Buna karşılık, ASAM’ı finanse eden özel sektör gurubu ile AKP arasında herhangi bir çelişki yok.

    ASAM’ı Ülker Gurubu finanse ediyor. Ülker, AKP’ye yakın bir gurup.

    Ülker ASAM’a yılda bir buçuk, iki milyon dolar katkıda bulunuyor. Yatırımlar hariç. Bugüne kadar ASAM’ın yaptığı çalışmalara da karışmıyor.

    ASAM her ne kadar özel kesime stratejik bilgi üretiyorsa da, devlete yakın duruşu, Ülker’i rahatsız etmiyor. Neden etsin ki?

    Ama, AKP’yi rahatsız ediyor. AKP’yi rahatsız etmesi, Ülker’e yansıyor. ASAM’ın yeniden biçimlenmesi, yeniden örgütlenmesi gündeme geliyor. Bu ancak varolan örgütlenmenin ve yönetimin değişmesiyle mümkün. Orada da, o değişiklik oluyor.

    Başka bir şey daha oluyor. AKP’ye yakın duran düşünce kuruluşlarının önü açılıyor.

    Bunlardan birinin adını önümüzdeki günlerde daha sık duymak mümkün. O kuruluşla birlikte, stratejik derinlik uzmanlarının da rollerinin daha belirgin hale geldiğini görmek de mümkün.

    Gündüz Aktan’a saygıyla

    TÜRKİYE’de bana, ilk yirmi entelektüeli say, deseniz, o yirmi kişi içinde kesinlikle Gündüz Aktan’ı sayarım.

    Gündüz’le ilk karşılaşmamız 1980 başında New York’ta. O sırada B.M.’de görevli. Daha ilk görüşmede çok etkileniyorum. Amerika’da yayınlanan ilk kitaplar, ama bilimsel, ama roman, onun çoktan bilgi hazinesinde.

    New York öncesinde, Dışişleri üyesi olarak, Bağlantısızlar hareketine sadece görevli olarak değil, aynı zamanda ideolojik katkıda bulunuyor. Ecevit’in dış politikasına katkı anlamında.

    Özal’lı yıllarda, onun danışmanı. Özellikle AB politikalarında. Gündüz gibi, akıllı ve bilgili bir insanı Özal’ın kendine danışman yapması çok doğal.

    Büyükelçilikten emekli olduktan sonra, yazdığı yazılar ya da MHP’ye katılması aramızda zaman zaman tartışmaya dönüşüyor. Yine de, Gündüz’e saygımı ve sevgimi hiç yitirmiyorum.

    Çok üzgünüm. Düşünce dünyası adına. Siyaset onun aklındaki son durak bile değil. Ama, hayata milletvekili olarak veda ediyor.

    Bu da, Türkiye’de bazı düşünce adamlarının kaderi.



    arkadaşıma yolla arşivime ekle yazıcı için
    Yazarlar Arşivi
    Yalçın DOĞAN
    Tüm yazıları
    Yazarlar
    Oktay EKŞİ
    Utanırlarsa...

    Doğan HIZLAN
    ‘Konuşan Fotoğraflar’ ne demek

    Ertuğrul ÖZKÖK
    Etiler’in ahlakı kimden sorulur

    Mehmet Y. YILMAZ
    Gerilim ‘bölünme korkusundan’ kaynaklanıyor

    Sedat Ergin
    Koramiraller cinayet şebekesi yönetir mi?

    Yalçın DOĞAN
    1969’dan bu yana en büyük eylem

    Özdemir İNCE
    Öğretmenler Günü

    Ahmet HAKAN
    Aleviler cellatlarına âşık kurbanlar mı?

    Enis BERBEROĞLU
    Bir irtica yazısı

    Yılmaz ÖZDİL
    İzmir’de n’oluyor?

    Vahap MUNYAR
    Türk işadamları için Lübnan zamanı, vizeyi de kaldırırız

    Yalçın BAYER
    Öğretmenlik ayaklar altında

    Cüneyt ÜLSEVER
    Öğretmen yeterlilik araştırması

    Gila BENMAYOR
    Kavaf ‘Cinsiyet Uçurumu’ Raporu’nu araştıracak

    Kanat ATKAYA
    Üç yanlış bir doğru eder mi?

    Latif DEMİRCİ
    Latif DEMİRCİ

    Erdal SAĞLAM
    Güdük hafta ardından bilanço makyaj ayı

    Şükrü KIZILOT
    Bayrama evinizin vergisini ödeyerek girin

    Hadi ULUENGİN
    Kafes

    Bülent DÜZGİT
    Bülent çiziyor

    Mehmet Ali BİRAND
    Hem “kollayın” diyoruz sonra da kızıyoruz…

    Rauf TAMER
    Öğretmenim

    Cengiz ÇANDAR
    “Açılım” ve Dersim’le ortaya çıkan Ak Parti ve CHP

    Yonca TOKBAŞ
    Yeşilalıç İlköğretim Okulu

    Özgür BOLAT
    Sen başarısızsın, öyle kal!

              Aydın Doğan      Tüm Haberler
      Hürriyet Kurumsal Hürriyet USA Hürriyet Avrupa Hürriyet Emlak İş Ara Anneyiz.biz Hürriyet Oto İddaa Oyna Avrupa Birliği DYH