10 Şubat 2012 Cuma 13:55
ÜYE GİRİŞİ / ÜYE OL
BENİM SAYFAM
GÜNDEM
EKONOMİ
MAGAZİN
SPOR
DÜNYA
PLANET
EKONET
PİYASANET
IMKB 59984
DOLAR 1.7600
EURO 2.3310
€ / $ 1.3250
SAĞLIK
TEKNOLOJİ
KÜLTÜR SANAT
SİNEMA
ASTROLOJİ
TV REHBERİ
EN İYİ ON
YAZARKAFE
SERVİSLER
BİLGİ YARIŞMASI
ANKETLER
AT YARIŞI SONUÇLARI
İDDAA PROGRAMI
CANLI MAÇ SONUÇLARI
MIND
CANLI MAÇ ANLATIMI
BENİM SAYFAM
BUMERANG
HÜRLİST
SOSYAL İLANLAR
HABER ALARMI
EKRAN KORUYUCU
OYUN
YENİBİRİŞ
HÜRRİYET EMLAK
HÜRRİYET OTO
HÜRRİYET EĞİTİM
HÜRRİYET KAMPÜS
GAZETE SERİ İLANLAR
HÜRRİYET KIYASLA
YAKALA.CO
HÜRRİYET AİLE
TİPEEZ
SAYISAL LOTO 24/12/2011
21 - 23 - 26 - 31 - 39 - 47
ŞANS TOPU 20/04/2011
9 - 14 - 21 - 23 - 25 - 5
SÜPER LOTO 09/02/2012
19 - 20 - 29 - 33 - 34 - 52
>> On Numara Sonuçları
ANA SAYFAM YAP
FAVORİLERİME EKLE
GAZETE-BÖLGE EKLERİ
KELEBEK
CUMA
CUMARTESİ
PAZAR
SEYAHAT
OTO YAŞAM
HÜRRİYET IK
ANKARA
EGE
KURUMSAL
HÜRRİYET KURUMSAL
İNTERNET GRUBU
REKLAM
BİZE ULAŞIN
KÜNYE / İLETİŞİM
UNICEF Kartları ve Hediyelikler
 Yazarlar
20 Kasım 2008

Doğan HIZLAN

 dhizlan@hurriyet.com.tr

Tarihi Yarımada’da yeni bir müze açıldı


SULTANAHMET’TE Marmara Üniversitesi’nin Rektörlük Binası, bir müzeye dönüştürülerek ziyarete açıldı.

Müzenin adı; Marmara Üniversitesi Cumhuriyet Müzesi, bu bina rektörlükten önce Yüksek Ticaret Mektebi (Okulu) olarak hizmet veriyordu, bina bir yangın geçirdi.

Yıllar önce bu binanın müze yapılması için projeler hazırlandı, sanatçılardan bir çağrı üzerine toplanan eserler, "Müzesini Düşleyen Sergi" olarak nitelendirilmişti.

Salı akşamı Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necla Pur, Prof. Dr. Hüsamettin Koçan’ın katılımıyla müze tanıtıldı.

Müzenin girişindeki duvar levhasında müzenin bugüne getirilişinin tarihçesi ve emek verenlerin adları yer alıyor.

Necla Pur, katalogdaki yazısında şöyle diyor:

"Sultanahmet Meydanı’nda bulunan müzemizin bir yandan da, Ayasofya Müzesi, Topkapı Sarayı Müzesi, Türk İslam Eserleri Müzesi gibi komşularımızın yansıttığı o zengin kültürel geçmişin bugününe dair bir pencere açacağı kanaatindeyiz."

MÜZEDEKİ ÖZGÜN BASKILAR NASIL TOPLANDI


1972 yılında Cumhuriyet’in 50. yılı etkinliklerine hazırlık programı çerçevesinde Dışişleri Bakanı Kültür Dairesi Başkanı Büyükelçi Semih Günver, Mustafa Aslıer’den yurtdışında sergilenmek için bir sergi hazırlanması talebinde bulunuyor.

Aslıer de, sanatçıların özgün baskı eserlerini istiyor ve sergiliyor.

Aslıer, ileride açılacak bir müze için, eserlerini bağışlamalarını istiyor sanatçılardan, onlar da bu isteği onaylayıp bağışlıyorlar.

Hüsamettin Koçan, Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’ne dekan olunca, Aslıer değişik yerlerde asılı olan eserlere dikkatini çekiyor, Koçan bu projeyi ısrarla izleyerek, çaba harcayarak, kendi deyimiyle bir düşün gerçekleşmesini sağlıyor.

Koçan, bu koleksiyonu sanatçı dostlarının gönderdikleri yapıtlarla zenginleştiriyor. 1999 yılında bu yapıtları bir TIR’a yükleyerek, Diyarbakır, Van, Erzurum, Bayburt’ta halkın gösterimine açıyor.

Bu müzenin açılması için Koçan’ın önerisini zamanın Rektörü Ömer Faruk Baturel benimsiyor ve dönemin Kültür Bakanı İstemihan Talay da destek vereceğini belirtiyor. Rektörün ayrılması üzerine de proje rafa kalkıyor.

Sonradan Necla Pur, rektörlüğe seçilince Hüsamettin Koçan’ı arıyor ve projenin gerçekleşmesini sağlıyor.

KALICI ESERLER MÜZESİ VE GALERİ

BİNA bir müzeye uygun bir titizlikle onarılıyor.

İki bölümden oluşuyor:

Birincisi, Cumhuriyet Müzesi Özgün Baskı Koleksiyonu. Diğeri de galeri.

Şimdiki serginin adı; 85 Yıl 85 Sanatçı.

Cumhuriyetin 85. yılında açıldığı için bu adı vermişler. Galeri bölümünde ise Hüsamettin Koçan’ın eserleri sergileniyor.

Kalıcı sergi kendi içinde değişecek, tematik sergiler açılabilecek.

Galeride yer alacak sanatçıları da bir kurul seçecek, iki ay açık kalacak. Sanatçı bir eserini de müzeye bağışlayacak, bu vesileyle koleksiyon daha da genişleyecek.

* * *

TÜRK resminin seçkin adlarını, Hüsamettin Koçan’ın eserlerini görebileceğiniz bir müze ve mekán.

Mutlaka gitmelisiniz.



arkadaşıma yolla arşivime ekle yazıcı için
Yazarlar Arşivi
Doğan HIZLAN
Tüm yazıları
Yazarlar
Doğan HIZLAN
Müzik arşivinizi zenginleştirin

Mehmet Y. YILMAZ
Söylemeden önce iki kere düşünmek gerek!

Fatih ÇEKİRGE
3D gözlükle bakınca nasıl bir manzara çıkıyor

Ahmet HAKAN
Oruç tutmayana kötek atmak caiz midir hocam

Vahap MUNYAR
Türk Eğitim Vakfı’nda 10 bin 415 liralık Ali Munyar fonu oluştu

Şükrü KÜÇÜKŞAHİN
Yeni zirvenin Kürt sorununa bakışı

Erdal SAĞLAM
Merkezden yeni karar ve açıklamalar gelebilir

Şükrü KIZILOT
Dolar yükselince bakın neler oluyor

Prof. Dr. Osman MÜFTÜOĞLU
Düzenli kontrol neden önemli

Rahmi TURAN
Malkoçoğlu’nun torunu Lazaros!

Ayşe ARAL
Yetiş Ayşe

Rauf TAMER
Takvim yaprakları

Noyan Doğan
‘Harcamayın, tasarruf edin’ demesi kolay

Tüm Haberler
  Hürriyet Kurumsal Hürriyet USA Hürriyet Avrupa Hürriyet Emlak Yenibiris.com Hürriyet Aile Hürriyet Oto İddaa Avrupa Birliği DYH