22 Mart 2010 Pazartesi 16:41

 ADnet  
Reklam için
ÜYE GİRİŞİ / ÜYE OL
BENİM SAYFAM
GÜNDEM
EKONOMİ
MAGAZİN
SPOR
DÜNYA
PLANET
EKONET
PİYASANET
IMKB 53507
DOLAR 1.5430
EURO 2.0850
€ / $ 1.3504
SAĞLIK
TEKNOLOJİ
KÜLTÜR SANAT
SİNEMA
ASTROLOJİ
TV REHBERİ
EN İYİ ON
YAZARKAFE
SERVİSLER
BİLGİ YARIŞMASI
AT YARIŞI SONUÇLARI
İDDİA PROGRAMI
CANLI MAÇ SONUÇLARI
MIND
CANLI MAÇ ANLATIMI
BENİM SAYFAM
BUMERANG
SOSYAL İLANLAR
HABER ALARMI
EKRAN KORUYUCU
YENİBİRİŞ
HÜRRİYET EMLAK
HÜRRİYET OTO
GAZETE SERİ İLANLAR
HÜRRİYET KIYASLA
ANNEYİZ BİZ
TİPEEZ
SAYISAL LOTO 13/03/2010
3 - 5 - 14 - 16 - 37 - 40
ŞANS TOPU 10/03/2010
3 - 7 - 24 - 29 - 32 - 10
SÜPER LOTO 18/03/2010
11 - 31 - 32 - 35 - 43 - 44
KURUMSAL
HÜRRİYET KURUMSAL
REKLAM
BİZE ULAŞIN
KÜNYE / İLETİŞİM
 Yazarlar
19 Kasım 2008

Oktay EKŞİ

 oeksi@hurriyet.com.tr

Rektör seçimi


SÜRESİ bitenlerin yerine 21 üniversiteye yeni rektör seçileceği zaman da yazdık ama rektör adaylarına laf anlatamadık.

Onlar yüzünden oylar bölündü. İktidardaki zihniyetin Çankaya’daki temsilcisi Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de fırsatı kaçırmadı. Yeni rektörleri seçerken "cemaatçi"lere ağırlık verdi.


Şimdi yine aynı noktadayız.

Hatta bir bakıma ondan daha da önemli bir dönüm noktasındayız. Çünkü gelecek ayın 16’sında İstanbul Üniversitesi’nin 2462 öğretim üyesi, 13 rektör adayından birine oy verecek.

Bunlardan en yüksek oy alan 6’sının isimleri Yüksek Öğretim Kurumu’na (YÖK) gidecek. Orada yapılacak yeni oylamayla ilk 3’ünün adı Çankaya’ya sunulacak. Cumhurbaşkanı da bunlardan birini İstanbul Üniversitesi Rektörü olarak atayacak.

Biz söz konusu rektör adayları hakkında en azından bu aşamada bir düşünce ifade edecek değiliz. Ondan önce gelen hususu yazmak istiyoruz:

İstanbul Üniversitesi, üniversite yaşamımızın amiral gemisi konumundadır. O nedenle İstanbul Üniversitesi’ndeki uygulamalar, öteki üniversiteleri de etkiler.

Üniversitelerimizin hukuken haklı olmalarına rağmen maruz kaldıkları büyük baskıya ve "türban işgaline" hálá direnebilmelerinin ardında yatan gerçek İstanbul Üniversitesi’nin kararlı tutumudur.

O nedenle diyoruz ki, rektör olmak için şimdi adaylığını ilan eden saygıdeğer öğretim üyelerinden, "Atatürk devrimlerinin korunmasını" ülkemiz için ve üniversitelerimiz için öncelikli bir görev olarak görenler, durumlarını bir kere daha gözden geçirmelidirler.

"Biz çoğunluktayız" bakışı bu konuda işe yaramaz. Bir tarafta sadece 1 aday, onun karşısında da 12 aday varsa, zafer tek adayındır. Çünkü onun oyları bölünmeyecektir.

Örnek arayan İstanbul Teknik Üniversitesi’ne bakabilir.

Peki ama 12 adayın teke indirilmesi nasıl mümkün olabilir?

Söyleyelim:

En azından kendisini "güçlü" sayanlar bir araya gelirler, birlikte güven duydukları bir kamuoyu araştırma şirketiyle anlaşırlar. O şirket üniversite içinde bir kamuoyu yoklaması yapar. Anlaşanlar sonuca katlanıp aralarındaki en güçlü olan lehine çekilirler, olay biter.

Yoksa sadece onlar değil, tüm ülke çok şey kaybeder.

Not: Bilkent Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Osman Gürzumar yeni bir e-mail gönderdi. "Anayasanın değiştirilemez maddeleriyle ilgili sempozyuma tüm yüksek yargı başkan ve üyelerine sempozyumun duyurulduğunu bildirmiştim ama bunu yazmadınız" dedi.

Prof. Gürzumar’ın davetli listesinde yüksek yargı organlarının sadece "başkanlarına" davetiye gönderildiği görülüyor. Ama Sermaye Piyayası Kurulu ve benzerlerinin bütün üyelerine tek tek davetiye gönderip Yüksek Yargı’dan sadece 4 başkanı çağırmanın dengesizliğini ve "duyurma" ile "çağırma" arasındaki farkı belli ki Prof. Gürzumar göremiyor. O.E.



arkadaşıma yolla arşivime ekle yazıcı için
Yazarlar Arşivi
Oktay EKŞİ
Tüm yazıları
Yazarlar
Doğan HIZLAN
Altın Portakal Şiir Ödülü Myndos Geçişi’ne verildi

Tufan TÜRENÇ
Peri masalı gibi...

Mehmet Y. YILMAZ
Gazeteleri kendisi okumalı

Fatih ÇEKİRGE
Kimse benim gibi düşünmek zorunda değildir

Ahmet HAKAN
Bunu da sevdim

Vahap MUNYAR
3.5 yıl Türkiye’de çalıştı Alman devi MAN Holding’in kaptan köşküne yerleşti

Ferai TINÇ
Pentagon da Hollywood’dan destek istemişti

Latif DEMİRCİ
LAtif DEMİRCİ

Şükrü KÜÇÜKŞAHİN
Hükümetten Katolik dünyaya güzel haber

Erdal SAĞLAM
IMF gitti, tahkim yeniden gündeme geldi

Şükrü KIZILOT
Emekli aylıkları bir kat artacak mı

Erkan ÇELEBİ
10 bin Türk, 6 biner Euro’yu verdi, ultra lüks tatili seçti

Prof. Dr. Osman MÜFTÜOĞLU
Bilincsiz egzersiz serseri kursun gibidir

Ayşe ARMAN
Kumarda gecede 100 bin lira kaybeden adam karısına ayda 40 bin lira vermiş çok mu

Rahmi TURAN
Önce uyanmak lazım!

Ayşe ARAL
Çocuk da yaparım kariyer de...

Rauf TAMER
Önce öğrenmek

Noyan Doğan
Trafikte 3.5 milyon araç sigortasız dolaşıp suç işliyor

          Vuslat Doğan      Tüm Haberler
  Hürriyet Kurumsal Hürriyet USA Hürriyet Avrupa Hürriyet Emlak Yenibiris.com Anneyiz.biz Hürriyet Oto İddaa Oyna Avrupa Birliği DYH