Şükrü Küçükşahin
Şükrü Küçükşahin
Şükrü KüçükşahinYazarın Tüm Yazıları

Savaşta bile yapılmadı

SAĞLIK Bakanı Recep Akdağ’dan, önceki hafta sonu Başbakan Tayyip Erdoğan’la beraber gittiği, gazetecilerin bile taşlı saldırıya uğradığı Hakkari gezisiyle ilgili izlenimlerini dinledim.

Gördüklerinden ve duyduklarından o kadar çok etkilenmişti ki telefondaki sesi üzüntüsünün hálá geçmediğini gösteriyordu.

"Oraya büyük bir heyecanla gittim" diyen Akdağ, nedenini şöyle açıkladı:

"Hakkári’de artık hastaların yüzde 90’ı, plazma TV, koltuk, banyo ile donatılmış nitelikli yataklarda tedavi edilecek. Bu Türkiye birinciliği demektir. 2002’de Hakkari’de 20 uzman doktor vardı, bugün sayı 57. Bunları sağlayan yatırımların açılışı için oraya gittik."

HAMİLEYİ AMBULANSTAN İNDİRDİLER

Bu heyecanla gittiği Hakkári’de tanıklık ettiklerine, duyduklarına inanmakta güçlük çeken Akdağ, "Ne sevincim kaldı ne heyecanım" deyip devam etti:

"Daha önce Diyarbakır’da ambulans taşlanmış, durdurulup içindeki hamile anne indirilmişti. Sağlık müdürümüz benzer iki olayın da Hakkari’de olduğunu anlattı. Ambulansın yolunu kesiyorlar, hastaları zorla indiriyorlar. Biri de hamile. Sürücü, ’Hastamız hamile, doğum yapacak’ demesine rağmen, onu tehdit edip, ’indireceksin’ diyorlar. Bu gözü dönmüşlüktür."

Böylesi olayların en acımasız savaşlarda dahi yaşanmadığını, Kızılhaç ve Kızılay araçlarına hiç müdahale edilmediğini vurgulayan Akdağ, yapılanları şiddetle kınarken şu mesajı DTP’ye iletti:

"Çocuklara taş attırmak, ambulans durdurmak demokratik hak mı? Bu olayları bir partimiz tırmandırıyor. Dilerim bu tutumlarını sürdürmezler. Yapılan demokratik de değil, ahlaki de. Söz konusu olan yaşam hakkı."

İÇİ SIZLAMAYAN İNSAN

Konuşmamızda bölgedeki doğum oranının yüksekliğine işaret eden Akdağ, daha önce de ana sağlığı ile ilgili aşı kampanyasının aynı kesimlerce durdurulmak istendiğini anımsattı.

Akdağ, bu konuda da şu bilgileri verdi:

"Aşılama oranı bölgede yüzde 40’ın altındaydı. Aşı kampanyasını başlattık, ’kısırlık yapıyor’ propagandasına başladılar. Başlangıçta etkili de oldular; ama bütün personelimizle uğraştık, didindik yendik bu propagandayı. Bugün yüzde 90 oranı aşıldı; kötü mü oldu yani? Bir şey daha yaptık. Kışın annelerimiz zorlukla karşılaşmasın; çocuklarını kaybetmesin, hayatları tehlikeye girmesin diye önlemler aldık. Hem 112 hizmetlerini daha etkin hale getirdik, hem de paletli ambulanslar aldık."

Bu ambulansların dahi ulaşamadığı köyler olduğunu, bu durumda da anneleri, en az 10 gün öncesinden, kent merkezlerine getirip, valilikler aracılığıyla konaklattıklarını aktaran Akdağ, şu bilgiyi de verdi:

"Evde doğum oranında, diğer bölgeler yüz binde seksen dolayındayken, burada oran 150’ye varıyordu. Bu oran da normale çekildi."

"O evlere polisle girmemiz mi isteniyor, bilemem; ama personelimiz ev ev çalışmaya devam edecek" diyen Akdağ, sözlerini şöyle tamamladı:

"Sağlık personeli orada canını dişine takmış çalışırken, savaşta bile yapılmayanı onlara mübah görülüyorsa, içi sızlamayacak bir insan çıkar mı? İçi sızlamayan varsa işte o zaman vay insanlığın haline!"
Yazarın Tüm Yazıları