Yurtdışındaki paralar böyle gelmez

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan yurtdışındaki paraların ülkeye çekilmesine imkan verecek düzenleme yapılacağını, "tüm riski alacaklarını" söyledi.

Her şeyden önce şunu söyleyelim ki; Maliye Bakanlığı’ndaki bu çalışma 1 yıl öncesine dayanıyor. Yani lanse etmeye çalıştıkları gibi "krize karşı bir önlem" olarak gündeme getirmiş değiller.

Peki bu para gelir mi?

Bence gelse bile o kadar fazla bir para gelmez. Yani gelecek para, yapılacak bu düzenleme ile uğranılacak itibar kaybına değmeyebilir.

Bu düzenlemeden itibar kaybına uğrarız çünkü kara paraya izin veren bir yasal düzenleme yapmamız gerekiyor. Kara parayla ilgili uluslar arası standartlardan sapma gerektirecek düzenlemelere imza atmamız gerekiyor.

Bu konu dünya kamuoyunun çok hassasiyetle üzerinde durduğu bir konu.

Ne düzenleme yaparsanız yapın, önemli miktarda para gelmeyeceğine neden inandığıma gelince... Çünkü yüklü miktardaki paraların Türkiye’ye gelişlerine hem o paraların bulunduğu ülkelerin öyle kolay kolay izin vereceğine inanmıyorum, hem de paralarını dışarıda tutanları tavır değişikliğine itecek bir nedenin olmadığı kanısındayım.

O paraları yurt dışında tutanlar ya oradaki işleri için, bu paralara orada ihtiyaçları olduğu için tutuyorlardır ya, Türkiye’ye güven duymadıkları için yurt dışında tutmayı tercih ediyorlardır. Ya da uyuşturucu-silah ticareti yapıp kazandıkları paraları yani kara paraları yurt içine getirdikleri zaman hesap sorulacağı için, "bu adam bu parayı nereden kazanmış" denileceği için cesaret edip getiremiyorlar.

Peki bu paranın kaynağını sormayıp, vergi koymazsanız bu paralar gelir mi?

Bence bu yeterince özendirici bir düzenleme değil. Yani daha genel amaçlar olmadan, yurt içine getirecekleri paraları kar getirecek yeni alanlara yatırma amacı olmadan, sadece vergi istenmeyecek diye kimse parasını Türkiye’ye getirmez.

BÜYÜK PROGRAMIN PARÇASI

Bu paralar ne zaman gelir biliyor musunuz?

Tümüyle bir ekonomik seferberlik ilan edersiniz, elinizde dört başı mamur bir ekonomik program vardır, bütün detayları bellidir, hangi sektöre ne kadar teşvik vereceksiniz bu belli olmuştur, adamlara, "getirip paralarınızı şuraya yatırın, şu kadar vergi muafiyeti, şu kadar teşvik" dersiniz, işte o zaman gelir. İşte o zaman ben senden vergi almıyorum, kaynağını sormuyorum derseniz, bu paralar ülkeye gelir ve üstüne üstlük ülkeye yarar getirir.

Şimdi Almanya’da çalışan işçilerin parasını çekeceğim diyorsunuz ama "kaynak paketleri" gibi çok paket gördük, çok yüksek faizler verildi ama bu paralar ülkeye gelmedi.

Hem de böylesine sıkışık bir dönemde Almanya’nın bu paraların kendi ülkesinden çıkmasına izin vereceğini tahmin edebiliyor musunuz?

Yurtdışında parası olan ve oradaki işleri için kullananlar, zaten bu parayı getirmezler.

Örneğin İsviçre’de parası olan bir kişi ise bu küresel krizde mevduatın tümüne güvence veren Avrupa ülkelerine mi güvenecek, yoksa krizden etkilenmesi kaçınılmaz olan, mevduata sınırlı güvence veren Türkiye’ye mi?

Ama bir yıl önceden başlatılan bu çalışmaların asıl amacı, AKP’ye yakın hatta AKP’lilerin kendileri ise, bu paralar gelmek için hazırlandıysa, o zaman başka...

Ya da Putin gibi yapıp, tek tek isimlere "ya paranı getir, ya da bu ülkede artık çalışamazsın" diye tehditler savurur, santaj yaparsanız, belki...

Bu arada Avrupa’daki kriz sırasında orada paraları olan Türklerin epey parasının battığı da söyleniyor. Belki gelecek para da epey azalmıştır, kimbilir...
Yazarın Tüm Yazıları