10 Şubat 2012 Cuma 11:26
ÜYE GİRİŞİ / ÜYE OL
BENİM SAYFAM
GÜNDEM
EKONOMİ
MAGAZİN
SPOR
DÜNYA
PLANET
EKONET
PİYASANET
IMKB 60008
DOLAR 1.7580
EURO 2.3330
€ / $ 1.3272
SAĞLIK
TEKNOLOJİ
KÜLTÜR SANAT
SİNEMA
ASTROLOJİ
TV REHBERİ
EN İYİ ON
YAZARKAFE
SERVİSLER
BİLGİ YARIŞMASI
ANKETLER
AT YARIŞI SONUÇLARI
İDDAA PROGRAMI
CANLI MAÇ SONUÇLARI
MIND
CANLI MAÇ ANLATIMI
BENİM SAYFAM
BUMERANG
HÜRLİST
SOSYAL İLANLAR
HABER ALARMI
EKRAN KORUYUCU
OYUN
YENİBİRİŞ
HÜRRİYET EMLAK
HÜRRİYET OTO
HÜRRİYET EĞİTİM
HÜRRİYET KAMPÜS
GAZETE SERİ İLANLAR
HÜRRİYET KIYASLA
YAKALA.CO
HÜRRİYET AİLE
TİPEEZ
SAYISAL LOTO 24/12/2011
21 - 23 - 26 - 31 - 39 - 47
ŞANS TOPU 20/04/2011
9 - 14 - 21 - 23 - 25 - 5
SÜPER LOTO 09/02/2012
19 - 20 - 29 - 33 - 34 - 52
>> On Numara Sonuçları
ANA SAYFAM YAP
FAVORİLERİME EKLE
GAZETE-BÖLGE EKLERİ
KELEBEK
CUMA
CUMARTESİ
PAZAR
SEYAHAT
OTO YAŞAM
HÜRRİYET IK
ANKARA
EGE
KURUMSAL
HÜRRİYET KURUMSAL
İNTERNET GRUBU
REKLAM
BİZE ULAŞIN
KÜNYE / İLETİŞİM
UNICEF Kartları ve Hediyelikler
 Yazarlar
14 Ekim 2008

Özdemir İNCE

 

’Kandil Dağı’nı yerle bir etseniz de?’


ÇOK yetkili bir ABD’li, bir özel görüşmede "Kandil Dağı’nı yerle bir etseniz de PKK sorununu halledemezsiniz!" demiş. Bu ne demek?!

* * *

Yukarıdaki cümlenin muhatabı olan politikacı bu cümleyi bana aktardığından bu yana, ne demek olduğunu, anlamının neleri kapsadığını düşünüp duruyordum. Ben düşünürken PKK, Aktütün Karakolu’na baskını yaptı, 17 askerimiz şehit oldu.

Topçu Teğmeni rütbesiyle 1963 yılında terhis olmuş, savaşa falan katılmamış bir TC vatandaşı olarak modaya kapılıp askeri konularda ahkám kesecek değilim.

Bu arada PKK terörünün daha fazla demokrasi ile sona ereceğini söyleyenleri de gözümün önüne getirdim. PKK terörünün görüşme yoluyla sona ereceğini ileri süren Irak Kürt liderlerinin düşüncelerini keşfe çalıştım: PKK ile mi yoksa kendileriyle mi görüşme?

* * *

ABD’li yetkili, "PKK’nın arkasında biz varız, eğitim, donanım ve silahlarını biz sağlıyoruz; biz PKK’yı destekledikçe Kandil Dağı’nı yerle bir etseniz de PKK terörünü bitiremezsiniz" mi demek istiyor?

ABD’nin resmi ağızları sabah-akşam PKK’nın Türkiye ve ABD’nin ortak düşmanı olduğunu açıklıyor. Hem bu açıklamayı yapıp hem de PKK’yı desteklerler mi? Desteklerler. Bunun doğru olup olmadığını anlayacak ve değerlendirecek olan AKP hükümeti. Muhalefetin bu destekten kuşkusu yok. Kuşkulanması ve ABD ile yüzleşmesi gereken AKP hükümeti.

Peki ABD bir yandan Türkiye’ye istihbarat aktarırken neden PKK’yı destekliyor olsun? Demek ki ABD’nin Türkiye’den şimdiye kadar yerine getirilmeyen çok ciddi talepleri var. Bu isteklerin ne olduğunu AKP hükümetinin Türkiye ile paylaşması gerekiyor. Bu isteklerden habersiz olamaz. Şeffaf politikanın gereği olarak bu açıklamaları yapmalıdır. Bildiklerini en azından muhalefetle paylaşmalıdır.

Aynı şeyler AB ve komşu ülkeler için de gereklidir. PKK’nın arkasında kim var?

* * *

Yukarıdaki cümleyi bana aktaran Türk politikacı, ABD’li çok önemli kişinin daha fazla bir açıklamada bulunmadığını söyledi.

ABD’li önemli kişi, Türkiye’nin siyasal, toplumsal ve ekonomik koşul ve ortamlarını dikkate alarak böyle bir cümle söylemiş olamaz mı?

Dağa çıkanların işsizlik yüzünden bu yola başvurdukları ileri sürülüyor. Dağa çıkmanın en önemli nedeni Kürt milliyetçiliği olamaz mı?

Ben kendi adıma, PKK’yı teröre sürükleyen amaçlarının ne olduğunu bilmiyorum: Bireysel kültürel haklar mı, etnik bağlamlı (toplu) kültürel haklar mı, daha fazla demokrasi mi, özerklik mi, federasyon mu, bağımsızlık mı? Ne? PKK bunu söylemedi, söylemiyor.

Celal Talabani, Mesut Barzani her PKK saldırısından sonra bu işin müzakere yoluyla çözülmesi gerektiğini söylüyorlar. Daha açıkçası, Türkiye Cumhuriyeti’nin PKK ile müzakere masasına oturmasını tavsiye ediyorlar. Yoksa kendileriyle mi pazarlık edilecek?

ABD’linin açıkça söylediği gibi Türkiye’nin içeride ve dışarıda başı büyük dertte. Bu dertleri ortadan kaldırması gereken AKP iktidarı altı yıldır herhangi bir şey, olumlu bir şey yapmadı. Yerel seçimlerde Diyarbakır belediye başkanlığını ele geçirmekten başka bir hedefi yok!..



arkadaşıma yolla arşivime ekle yazıcı için
Yazarlar Arşivi
Özdemir İNCE
Tüm yazıları
Yazarlar
Doğan HIZLAN
Müzik arşivinizi zenginleştirin

Mehmet Y. YILMAZ
Söylemeden önce iki kere düşünmek gerek!

Fatih ÇEKİRGE
3D gözlükle bakınca nasıl bir manzara çıkıyor

Ahmet HAKAN
Oruç tutmayana kötek atmak caiz midir hocam

Vahap MUNYAR
Türk Eğitim Vakfı’nda 10 bin 415 liralık Ali Munyar fonu oluştu

Şükrü KÜÇÜKŞAHİN
Yeni zirvenin Kürt sorununa bakışı

Erdal SAĞLAM
Merkezden yeni karar ve açıklamalar gelebilir

Şükrü KIZILOT
Dolar yükselince bakın neler oluyor

Prof. Dr. Osman MÜFTÜOĞLU
Düzenli kontrol neden önemli

Rahmi TURAN
Malkoçoğlu’nun torunu Lazaros!

Ayşe ARAL
Yetiş Ayşe

Rauf TAMER
Takvim yaprakları

Noyan Doğan
‘Harcamayın, tasarruf edin’ demesi kolay

Tüm Haberler
  Hürriyet Kurumsal Hürriyet USA Hürriyet Avrupa Hürriyet Emlak Yenibiris.com Hürriyet Aile Hürriyet Oto İddaa Avrupa Birliği DYH