Barzani’ye gel birlikte mücadele edelim çağrısı

DEĞERLENDİRMELERE göre, Aktütün saldırısı ile Dağlıca saldırısı arasında fark var.

Dağlıca’dan bu yana Türkiye ile ABD arasında istihbarat değişimi sürüyor, Irak merkezi hükümeti ile Ankara arasında ilişkiler her iki taraf açısından da "çok iyi" olarak değerlendiriliyor.

Ancak Barzani Yönetimi’nden beklenen yanıtlar alınmıyor. Üç sütunlu bu ilişkinin Barzani ayağı zayıf kalıyor.

Bu tahlil Dışişleri Bakanlığı yetkililerinin, bir grup gazeteci ile sohbetinde dile geliyor. "Kuzey Irak ile Türkiye arasında kanal var." Bu kanalda ilişkiler değişik seviyelerde sürüyor.

Fakat, beklenen sonuç alınamıyor.

Aktütün saldırısından sonra Ankara, "Bu kanalın operasyonel anlamda daha aktif planlanması" gerektiğini düşünmeye başlıyor.

Bu ne anlama geliyor?

BİRLİKTE KONTROL EDELİM

PKK
’ya karşı Türkiye’nin Barzani yönetiminden istekleri vardı. PKK’nın Kuzey Irak’ta desteğine son vermek için Türkiye’de aranan bazı isimlerin iadesinden, örgüt ile ilişkisi olan parti ve derneklerin kapatılmasına kadar çeşitli maddeleri içeren bir talep listesi verilmişti Barzani’ye.

Bu taleplerin ne kadarının karşılandığı, karşılanıp karşılanmadığı kamuoyuna açıklanmadı.

Son olayda da görüldüğü gibi, bu noktada bir tıkanıklık olduğu anlaşılıyor.

Şimdi bu tıkanıklığı aşmak, Barzani Yönetimi’nin PKK’nın bölgedeki ilişkilerine karşı daha net tavır göstermelerini sağlamak için işbirliği önerilecek.

Ankara, Barzani Yönetimi’ne "Senin başa çıkamadığın noktalarda gel birlikte mücadele edelim" diyecek.

Barzani’nin, Türkiye’ye saldırıların yöneldiği bölgenin kendi kontrolü dışında olduğunu söylemesi, yapılacak teklifin çerçevesini ortaya koyuyor.

Bu, resmen çizilmemiş olsa da, sınırda kendiliğinden oluşan insansız bölgenin (no men’s land), işbirliği ile denetim altına alınması anlamına geliyor.

Barzani’nin "denetimimiz dışında" dediği bölgenin denetim altına alınması için Ankara’nın, "Gel birlikte kontrol edelim" önerisinde bulunmaya hazırlandığı anlaşılıyor.

Bunun için konjonktür uygun.

Irak’ın istikrarı, bölge için olduğu kadar ABD’nin önümüzdeki dönemde dış politika öncelikleri açısından da önemli.

PKK’nın Türkiye üzerinden bölgeyi istikrarsızlaştırma girişimlerinin karşısındaki cephe, bugün her zamankinden daha geniş.

YA FLU DAVRANIŞ SÜRERSE

ANKARA
’nın bu yeni yaklaşımında tehdit ve yaptırım söylemi hiç yok. En azından dışarıya yapılan açıklamalarda bu söylemden kaçınılıyor. Ama yine de Barzani Yönetimi’nin "niyet berraklığından emin olunmadığı" izlenimi alıyorum. "Bu flu davranış sürerse, işbirliği mümkün olmazsa?" O zaman yaptırımların gündeme gelebileceği söyleniyor.

ARAP FORUMU

İSTANBUL’
da dün Arap Forumu toplandı. Bir yıl önce İstanbul’da imzalanan anlaşma ile hayata geçen forumun ilk toplantısında Arap Birliği Ankara’da ofis açmayı kararlaştırdı. Son üç yıl içinde ticaret hacmimizin yüzde 300 arttığı bu bölge için, Türkiye’nin Avrupa Birliği vizyonu ne kadar önemliyse, Türkiye’nin Ortadoğu ve Kafkaslar’daki ilişkileri de Avrupa için giderek önem kazanan bir gerçek.
Yazarın Tüm Yazıları