AKP, CHP’li Atilla Kart’ı canı gibi koruyor

DOKUZ kişilik ekip canını dişine takıyor. Adalet ve Dışişleri Bakanlığı ile Meclis uzmanlarından oluşan ekip, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde (AİHM) aslanlar gibi çarpışıyor.

CHP milletvekili Atilla Kart AİHM’de yargılanmasın, diye. CHP milletvekili Kart’ın başvurusu geri dönsün, dosyası kapansın, diye.

15 Ocak 2008’de.

Onca çırpınmaya rağmen, olmuyor. 8 Temmuz 2008’de AİHM üçe karşı dört oyla, davayı kabul ediyor. Yani, "Atilla Kart yargılanacaktır" diyor.

AKP ÜST KURULDA

Üçe karşı dört oyla verilen kararın kesinleşmesi, üç aylık temyiz süresi var. Bu süre bu hafta sonunda doluyor.

Ve... Şimdiiiiii.... Nefeslerimizi tutuyoruz.

Üç gün önce, 6 Ekim 2008 günü, AKP Hükümeti AİHM’de Üst Kurula başvuruyor, Atilla Kart’ın yargılanmasını öngören kararın kaldırılmasını istiyor. Bir tür temyiz başvurusu.

Muhteşem bir olay, tam bir vodvil. Bunca çırpınmak, yırtınmak, kendini parçalarcasına heba etmek, aslında AKP’nin siyah-beyaz, vesikalık fotoğrafı.

KART’IN İKİ DOSYASI

CHP Konya milletvekili Atilla Kart’ın, dokunulmazlığının kaldırılmasını içeren, hakkında iki dosya var. Kart’ın avukatlık döneminde, hakaret iddiasını içeren iki dosya. Yolsuzlukla, uğursuzlukla ilgisi yok.

2002-07 arasında olduğu gibi, 2007 seçiminden sonra da, AKP dokunulmazlık dosyalarının hepsini erteliyor. Böylelikle, hakkında yolsuzluk iddiası bulunan milletvekillerini de koruyor. Dokunulmazlıkları kaldırmıyor.

Üç yüze yakın dokunulmazlık dosyası var, çoğu yolsuzluk iddialarıyla ilgili. Şimdi hepsi tozlu raflarda.

YAGILANMAK İSTİYOR

Gelin görün ki, kendi iki dosyası da ertelenen Atilla Kart itiraz ediyor. "Ben yargılanmak istiyorum".

Çünkü, dokunulmazlık dosyası, denildiğinde, herkesin aklına yolsuzluk geliyor. Kart bundan rahatsız, bunu silmek istiyor. Onun için de, yargılanmak istiyor.

Ama, dosyalar rafta, yargılanamıyor.

İç hukuk yolları tükeniyor. Kart AİHM’ye başvuruyor. Adil yargılama hakkı ihlal edildiği ve hak ihlali yapıldığı gerekçesiyle. Mantığı çok iyi:

"Dosyaların ertelenmesi şeklen Parlamento işlemidir. Ancak, özünde hükümet talimatı yatmaktadır. Çünkü, dokunulmazlığının kaldırılması istenen kişiler arasında Cumhurbaşkanı, Başbakan ve bazı bakanlar vardır. Dosyalar yüz kızartıcı iddialar içermektedir. Ortaya bir hükümet profili çıkmaktadır. Ben, o profilde yer almadığımı kanıtlamak için, dokunulmazlığımın kaldırılmasını istiyorum".

Harika bir başvuru, örnek bir istek.

Bu nefis itiraz amacına ulaşıyor. AİHM davanın kabulüne karar veriyor. Yani, Türkiye’de Atilla Kart’ın yargılanması yolunun açılmasına. Türk Hükümetine bu yönde talimat verilmesine.

YOOOK, ÖYLE ŞEY

Kararın kesinleşmesi için üç ay geçmesi gerek. Kesinleşme tam dün sona erecek iken...

AKP Hükümeti son günü beklemiyor. Türkiye Cumhuriyeti Devleti, davayı kabul eden kararı 6 Ekim 2008 günü, AİHM’de üst kurula itiraz ediyor.

AKP Hükümeti, Türkiye Cumhuriyeti Devleti Atilla Kart benim canım, ciğerim, diyor. Her ne kadar, muhalefet milletvekili ise de, ben onun yargılanmasına asla göz yumamam, diyor. Yoook, öyle şey, diyor.

AKP’de takke tam düşüyor.

Türkiye’de temiz ve şeffaf toplum isteyenler ise, AKP’nin bu girişimine hep bir ağızdan "yuuuuuuuh" çekiyor. AKP fena enseleniyor.

AKP, Atilla Kart’ı neden canı gibi savunuyor, yargılanmasını istemiyor?

E, Kart için yargılama yolu açılırsa, sıra hakkında yolsuzluk iddiaları bulunan AKP milletvekillerine gelecek.

Başta Tayyip Erdoğan olmak üzere, bazı bakanlar ve geriye kalan AKP’liler yolsuzluk iddialarıyla ilgili hesap vermek zorunda kalacak.

Bu kara bir leke. Silinmesi çok zor.

Atilla Kart’ı kutlamak gerek.
Yazarın Tüm Yazıları