Yalçın Bayer

Türk Eğitim Vakfı, 56 yılda 286 bin burslu öğrenci okuttu! Siz de okutmak ister misiniz?

12 Nisan 2024
TÜRK Eğitim Vakfı, 56 yıl önce 205 iş insanı, öğretim üyesi ve entelektüel tarafından, eğitimin yaygınlaşması amacıyla merhum Vehbi Koç’un önderliğinde kuruldu.

Bugün 13 şubesi ile ülke genelinde hizmetlerini sürdürüyor. Kuruluşundan bu yana 284 bin yurtiçi ve 2 bini aşkın yurtdışı burs imkânı sundu. Eğitime katkılarını 32 adet eğitim tesisi yaptırarak destekleyen TEV ayrıca, Türkiye’de üstün başarılı ve yüksek potansiyelli öğrencilere ihtiyaç duydukları eğitimi lise düzeyinde sağlamak amacıyla kurulan Özel İnanç Lisesi’ni 2001 yılında devraldı; okul halen Türk Eğitim Vakfı İnanç Türkeş Özel Lisesi (TEVİ-TÖL) adıyla eğitim faaliyetlerini sürdürüyor.

İzmir’de, Trabzon’da ve Ankara’da kız öğrenci yurdu açarak Türk Eğitim Vakfı Öğrenci Yurtları İktisadi İşletmesi bünyesinde faaliyet alanını genişletti. Ayrıca 2023 yılında Yenimahalle Belediyesi ile imzalanan protokol sayesinde, Ankara’nın Yenimahalle ilçesinde bir kız öğrenci yurdu ve bağışçı desteği ile İzmir’de yaptırılacak yurt ile beraber toplam kız öğrenci yurtlarının sayısı beşe çıkacak. Bunun yanı sıra, uluslararası kuruluşlar ve üniversiteler ile işbirlikleri kapsamında gençleri yurtdışındaki yüksek lisans ve doktora programlarına gönderiyor. Yaklaşık 17 yıldır gençlerin üstün çaba ve başarılarının desteklendiği TEV Üstün Başarı Bursu veriyor. 2023-2024 öğretim yılında 137 başarılı genç daha TEV Üstün Başarı Bursu’nu almaya hak kazandı. Bununla birlikte Türkiye genelinde yaşayan 723 hibe ve vasiyet bağışçısı bulunuyor.

BURS TUTARLARI ARTTIRILDI

2023-2024 akademik yılında; önceki yıla göre burs tutarları yüzde 100’e yakın bir oranda artırıldı. Son iki yılda bursiyer sayımız iki katına, 17 bin 700’e yükseltildi. Ancak; bir önceki yıl yaklaşık 40 bin burs başvurusu alınmışken, bu yıl 107 bini aşkın öğrenciden başvuru alındı. Hâlâ ihtiyacın ne denli büyük ve yolumuzun uzun olduğunu görebiliyoruz. Çok zor bir seçim yapmak gerekti.

81 ilde 800 fakültede yaklaşık 17 bin aday ile 3 bin saatten fazla birebir mülakat gerçekleştirildi. Yeni bursiyerlerin yüzde 44.5’i, 6 Şubat depreminden etkilenen başarılı öğrenciler arasından seçildi. Toplam 17 bin üniversite öğrencisine kazandıkları okula devam etmeleri için burs desteği verildi. Ama on binlerce pırıl pırıl öğrenciye burs vermek, kaynakların yetersizliği nedeniyle, mümkün olmadı.

SEÇMEK İSTEMİYORUZ

Çünkü biz artık seçmek istemiyoruz. Gencecik bir kalbin hayallerini yıkmak, umutlarını kırmak istemiyoruz. Bize pırıl pırıl gözlerle bakan, başarılı, gayretli gençlere umut olmaya devam etmek istiyoruz. Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılındaki aydınlığın ve refahın mimarı olacak istekli ve başarılı gençlerimizin hepsi okusun istiyoruz. Okutmak ister misiniz?

GÜNÜN 

Yazının Devamını Oku

Sıcaklık rekorları hayra alamet değil

11 Nisan 2024
Dünyada çok önemli bir haber dolaşıyor.

Reuters, BBC, El Cezire, France 24, hepsi veriyor. Haber şu, mart ayında sıcaklıklar rekor kırmış. Herkes bunu konuşuyor. Çünkü bu bir tesadüf değil. Son 10 aydır üst üste dünyada sıcaklık rekoru kırılıyor. Fakat mesele hava sıcaklığı da değil. Hava sıcaklığındaki artışın belirtisi olduğu bir hastalıkla boğuşuyoruz. Adı iklim krizi. Söndürülemeyen orman yangınlarımız, dizginlenemeyen sellerimiz, toprak kaymalarımız hepsi bu hastalığın sonucu. Tedavisi yok mu? Var. Ama düzeni ve alışkanlıklarımızı değiştirirsek var. Aksi takdirde hastalık bizi biz olmaktan çıkaracak. İnsan ile doğa arasındaki ilişkileri, farklı toplumlar ve devletler arasındaki ilişkileri, her şeyi, tüm sistemi tepetaklak edebilecek bir hastalık bu. Adına kapitalizm dediğimiz, arz ve talep dengesine göre işleyen, kişilerin kısa vadeli kârının maksimize edildiği anlayışa dayanan piyasacı bir sistemle bu hastalığı aşmamız mümkün değil. Ya uzun vadeli bakacağız ya da kısa vadeli. Ya adil sosyal bölüşüm diyeceğiz ya da yok oluşumuza sessiz kalacağız. Bana göre sosyal adalet ile iklim adaletini bağdaştıran, bireysel özgürlüklerimizi de insanların ve canlıların yaşam hakkıyla dengeleyen yepyeni bir siyasi perspektife şiddetle ihtiyacımız var. Yeşil enerji kaynaklarına yönelen, risk yönetimini önceleyen, sosyal adaleti gözeten ve piyasanın kör noktalarını dolduran bir sistemde uzlaşmak zorundayız. Dünyanın bekasına katkı yapmayan hiçbir devletin artık dünya siyasetinde önemli bir güç olamayacağını bilerek hareket etmek zorundayız.           Oğuz Kaan SALICI

İYİ PARTİ’DE NELER OLUYOR

Seçim sonuçlarının etkili olduğu partilerden İYİ Parti’de sarsıntılar devam ediyor. Meral Akşener, cumhurbaşkanlığı seçimlerindeki tavrından dolayı çok eleştirilmişti. Şimdi ise yerel seçimlerdeki yenilginin tek sorumlusu olarak Meral Akşener görülüyor. Meral Akşener yerel seçimlerde adeta Mansur Yavaş ve Ekrem İmamoğlu’na savaş ilan etmişti.

Görünen o ki, aday olmayacağını açıklayan Meral Akşener’in her hâlükârda elini partiden çekmeyeceği yorumları dikkat çekiyor. Özel kalemi ve genel seçimlerde en çok tartışılan isim Esma Bekar Hanım üzerinden Müsavat Dervişoğlu’na destek istiyor. Yerine “emanetçi” genel başkan adayı olarak Müsavat Dervişoğlu’nu destekliyor.

Ancak seçimler o kadar kolay olmayacak. Örgütte etkin olan Koray Aydın da adaylığını açıklamış durumda. Herkesten önce de Tolga Akalın genel başkanlığa adaylığını açıklamıştı. İYİ Parti kurucularından Günay Kodaz da ilk açıklama yapanlardan. Şu anda resmen adaylığını ilan eden 4 aday var.

KEŞANLI AKALIN

Kim ne derse desin, Edirne-Keşan kökenli olan hukuk fakültesi mezunu Tolga Akalın’ın ülkücü camia içinde yetişmesi, Anadolu lisesi mezunu olması, Edirne ve Tekirdağ siyasi kulislerinde dikkat çeken bir isim  olması nedeniyle ismi etrafında olumlu işaretler gündeme getiriliyor. İYİ Parti’den, Ankara merkezinden bir isim “Tolga Akalın adı geçen adaylar arasında en nitelikli isim. Yarışta başabaş olursa kimse şaşırmasın! Ayrıca Trakya bölgesinde ilk kez bir siyasi ismin çıkmasının ilgi uyandırdığını da söylemek gerekiyor.

CİNDORUK’UN İLGİNÇ KUTLAMASI

Yazının Devamını Oku

Burhan Özfatura’dan uyarılar: (2) Dürüst ol, ani karar verme

10 Nisan 2024
İZMİR eski Belediye Başkanı Burhan Özfatura’nın Gözlem gazetesi yazısındaki ‘kendi hayatında uyguladığı ve faydasını gördüğü’ hususları aktarmaya devam ediyoruz.

- Akıllı adam, kendisinden çok daha akıllı ve bilgili kişilerin aklından yararlanan kişidir.

- Allah sevdiği yöneticilere açık sözlü danışmanlar lütfeder. Sevmediklerine de dalkavuklar musallat eder.

- Lütfen açık sözlü, dik duran kişilere saygı duyunuz. Gerçek dost kafasını devamlı olarak tasdik makamında aşağıya sallayan değil, yukarı sallayandır. Dalkavuklara yüz vermeyiniz.

- “Ben bilmem, bileni bulurum” derseniz çok az hata yaparsınız.

- Torpille işe giren iş üretmez, fitne üretir. Size ilk ihanet eden de bunlar olur.

- Dürüst olanın, daima Allah yardımcısı olur. Niyet hayırlı ise sonuç da mutlaka hayırlı olmaktadır. Ayrıca dürüst kişiye kimse baskı yapamaz, tehdit edemez.

- Ani karar vermek genellikle başarısızlık getirir. Planlama, fizibilite, istişare, maliyet analizleri vb. kavramlar ihmal edilmemelidir.

- Açık, şeffaf, denetime açık, katılımcı uygulamalar, başarı, rahatlık ve kendinize güveni sağlar. Her konuda (Özellikle ihalelerde ve akçeli işlerde) şeffaflık, size itibar kazandırır. Her türlü dedikoduyu önler.

Yazının Devamını Oku

Burhan Özfatura’dan başkanlara dersler: Sadakat değil liyakat

9 Nisan 2024
İzmir Belediye Başkanlığı sırasında dürüst kişiliği ile dikkati çeken ve yazıları ile doğru önerilerde bulunan Burhan Özfatura yerel seçimler sonrasında artık uygulama safhasına geçildiğini belirterek, “CHP tam bir demokrasi zaferi kazandı” diyor.

İzmir’de çıkan ‘Gözlem’ gazetesinde “Belediye bakanları kardeşlerime” başlıklı yazısında önemli uyarılar yapıyor. Özetliyoruz:

- Başkan adaylarının tamamına yakını, gökteki yıldızları bile vaat ettiler. Ölçü ve sınır tanımadılar. Halbuki başlarına geçecekleri belediyelerin çoğu müflis durumdadır. Gırtlaklarına kadar borçludurlar. Hepsinde aşırı istihdam, oy avcılığı uğruna kabul edilmiş aşırı ücretler söz konusudur. Çoğu bırakalım yatırıma, ücret ödemeye bile kaynak bulamayacaktır. Cami satarak bu borçların ödenmesi de mümkün değildir.

- Hele hiçbir zaman denetlenmeyen belediye şirketleri, tam anlamı ile bir dipsiz kuyu ve kara deliktir. Her türlü israfın, aşırı istihdamın, yolsuzluğun merkezidirler. Halka ait kaynakları yandaşlara akıtmaktadırlar.

KAPASİTESİZ BAŞKANLAR

- Bunların yanı sıra göreve gelenlerin önemli bir kısmı, belediye yönetecek kapasitede değildirler. Zira tüm genel başkanlar, liyakati değil sadakati ölçü almışlardır. (Bu durumu telafi etmenin tek yolu; başkanların dürüst, liyakat ve vizyon sahibi, kaliteli kişilerden müteşekkil kadro kurmasıdır.)

- Bu tabloya rağmen bütün başkanlarımıza, sağlık, huzur ve başarılar diliyorum. Allah yardımcıları olsun; gururdan, harama bulaşmaktan, saçı bitmemiş yetim hakkına el uzatmaktan, partizanlıktan, adaletsiz davranışlardan, dalkavuklardan, çıkarcılardan, koltuk dostlarından, din bezirgânlarından, kamu kaynaklarını hortumlayanlardan, her devrin adamlarından, siyaset cambazlarından korusun. Basiret, feraset versin. Rüşvete, israfa, lüks tutkusuna, yalana, şirke, adaletsizliğe bulaştırmasın. Güzel ahlak sahibi kılsın. Herkesi kucaklasınlar.

GÜNÜN SÖZÜ

Veli Ağbaba

Yazının Devamını Oku

Taksim emekçiye açılacak mı?

5 Nisan 2024
En son 2012 yılında kutlamalara izin verilen Taksim Meydanı, 12 yıldan bu yana emekçiye kapalı.

Emeği ile üretenler 12 yılın özlemini gidermek için yetkililerin izin vermesini bekliyor. AYM, DİSK ve diğer sendikaların başvurusu üzerine, 12 Aralık 2023’te aldığı kararda Taksim Meydanı’nda ‘1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde kutlamaların engellenmesini ‘hak ihlali’ olarak değerlendirdi. Yüksek Mahkeme, DİSK Başkanları Arzu Çerkezoğlu, Kani Beko ve dönemin KESK Genel Başkanı Lami Özgen’in de aralarında bulunduğu başvuruculara 18’er bin TL manevi tazminat ödenmesini de kararlaştırmıştı.

DİSK, bu yıl 1 Mayıs’ı Taksim Meydanı’nda kutlayacağını açıkladı. Genel Başkan Çerkezoğlu, AYM kararı uyarınca 1 Mayıs’ı Taksim’de kutlamanın emekçinin yasal hakkı olduğunu bildirdi.

Ya en büyük işçi sendikaları konfederasyonu Türk İş ile Hak-İş ne yapacak? Eğer, izin verilir, diğer işçi ve memur konfederasyonları da katılırsa emekçiler büyük coşku ile yılların ardından Taksim ile buluşacak. Gözler iki konfederasyonun saptayacağı tutumda. Hükümet ne yönde karar alacak bakalım?       Şükrü KARAMAN

GÜNÜN SÖZÜ
‘AVARA KASNAK’ NEDİR?

* SİYASET adamlarının ‘Avara kasnak, Lagara lugara, Tencere tava hep aynı hava’ gibi kalite kokan sözleri, bazı siyasetçilerin eseridir! ‘N.. alırsın’ diyen de vardır. ‘Avara kasnak’ nedir? Daha çok ‘işe yaramaz, faydasız iş veya kişi’ demek için kullanılır. Sular durulunca, toz bulutları kalkınca daha iyi anlaşılacak bu söz! Bizim işimiz siyaset. Ama hukuk yoksa hayat da yoktur.”      Rifat SERDAROĞLU

YENİ BAŞKANLARA İLGİNÇ ÖNERİLERHALKIN

Yazının Devamını Oku

Meral Akşener liderliği niye bıraksın ki... İYİ Parti kilit noktayı bekliyor

4 Nisan 2024
Yerel seçimler öncesi İYİ Parti’nin ittifaksız ‘hür ve müstakil’ olarak seçime girmesinin siyasi sorumluluğunu üstlendiğini açıklamıştı Meral Akşener.

Eğer seçimlerde bir başarısızlık olursa da gereğini yerine getireceğini ifade etmişti. İYİ Parti seçimlerde büyük bir yenilgi aldı, barajın dibine çakıldı.

Özellikle İstanbul, Ankara ve Antalya’da CHP’nin adaylarına adeta savaş açmıştı ama kaybeden Akşener oldu. Mansur Yavaş ve Ekrem İmamoğlu, Akşener’in tüm aleyhte kampanyasına rağmen rekor oylarla seçimi kazandı. Akşener’in sağ kolu aynı zamanda eski İstanbul İl Başkanı Buğra Kavuncu, İstanbul’da silindi. Yüzlerce sandıkta İstanbul ve Ankara’da İYİ Parti sıfır çekti. Görünen o ki Akşener’in yerel seçimlerdeki kararı İYİ Parti oylarını sıfırlamış.

Peki bunca başarısızlığa ve açık yenilgiye rağmen Akşener niye gereğini yapmadı? Niye istifa etmedi? İstifa etmeden ve yola devam edip etmeyeceğini açıklamadan alınan olağanüstü kongre kararı ne anlama geliyor? Akşener, olağanüstü kongre kararıyla yeniden genel başkan olacak.

Bu arada kendine yakın çevresine de “Bakalım kim karşıma çıkma cesareti gösterecek” diyor. Aslında kongre kararıyla Akşener kendine muhalif olabilecekleri tasfiye ederek güçlü gelmenin yolunu arıyor. Hazine yardımı alan ve Meclis’te grubu olan İYİ Parti’yi niye bıraksın ki... Ayrıca önümüzdeki dönem muhtemel yeni anayasa girişimlerinde ilk başvuru adresi DEM ile İYİ Parti olabilir. Akşener, İYİ Parti’nin oylarını eritip sıfırlasa da Meclis’teki varlığıyla anayasa değişikliği sürecinde kilit bir role, öneme sahip olacak. Dolayısıyla bu sürecin getirilerini en iyi bilen birisi olarak Akşener asla İYİ Parti Genel Başkanlığı’nı bırakmaz. Partiyi bitirmek pahasına bu tavrını sürdürecek. Şu anda İYİ Parti’de herkes Meral Akşener’e karşı olmasına rağmen karşısına çok güçlü biri çıkmayacak-çıkamayacak!

Bakıp hep birlikte göreceğiz.

GÜNÜN SÖZÜ

“Hiçbir parti, hiçbir şey olmamış gibi yoluna devam edemez.” Osman BÖLÜKBAŞI

MENZİL’İN HİÇBİR ETKİSİ KALMADI

Yazının Devamını Oku

CHP, Ecevit’ten Özgür Özel’e

3 Nisan 2024
31 Mart Pazar günü yapılan Yerel Seçimlere iki gün kala 28 Mart Perşembe günkü yazımızda, CHP eski milletvekili Sabri Ergül’ün “1973 seçimlerinde Ecevit’in CHP’yi birinci parti ve iktidar yaptığı gibi, yeni genç başkan Özgür Özel de 50 yıl sonra bunu yapmaya adaydır; Neden olmasın!” sözlerini CHP içinde muhalefetlerini sürdüren, bu seçimlerde başarı beklemeyen kimi CHP’liler ‘abartılı’ buldu.

Ecevit CHP’sinde (‘Umudumuz Ecevit’ sloganını bulan ve dağlara, ovalara, yollara yazan) 1972-1974 dönemi Gençlik Kolları Genel Başkanı Sabri Ergül; Türkiye’de kamu ve özel sektörde çalı?an i??ilerin y?zde şan işçilerin yüzde 60’tan fazlası asgari ücret almaktadır; bu ücretli çoğunluk enflasyonu geriden izlemekte, geçim sıkıntısı çekmektedir.

Gelir dağılımındaki adaletsizlik artmaktadır.

Sabit, dar gelirliler, emekliler, işsizler mutsuz ve şikâyetçidirler. Bu tespitleri yalnızca CHP sözcüleri değil, iktidar ortağı sayılan partilerin yetkilileri de yapmaktadırlar” diyerek, seçimlerde Türkiye tespitinde bulunmuştu. Ergül 14-28 Mayıs seçimlerinden yenilgi ile çıkmış CHP’nin tam da bu ortamda, “4-5 Kasım 2023 kurultayında, halkın ve CHP seçmenlerinin talep ettiği ‘değişimi’ gerçekleştirmiş, iç barışını sağlamış, yeni bir genel başkan ve söylem ile 31 Mart seçimlerine girmiştir, çok başarılı olmuştur görüşünü yenilemiştir. İşte Ergül'ün görüşleri:

DEĞİŞİM GERÇEKLEŞTİ Mİ

1) CHP’nin yeni yönetimi aday tespitlerini ‘değişim’in yanında-karşısında ayrımı yapmadan, önceden açıklanmış belli yöntem ve kriterleri herkese olabildiğince uygulayarak yapmıştır. Elbette ki Özel’in söylediği gibi, her şey 4/4’lük olmamış; kendilerinin, yakınlarının, adaylığa layık gördüğü sevdiklerinin aday yapılmamış olmasına üzülen, kırılan, küsenler her seçimdeki gibi olmuştur. Özel aday tespiti konularındaki işlem ve kararların sorumluluğunu kamuoyu önünde de üstlenmiş, ‘doğru adaylarla seçime gittiklerini, iyi oy alacaklarını, kazanacaklarını’ ısrarla ifade ederek, örgütün ve CHP’ye destek verenlerin bu konudaki motivasyonunu arttırmıştır.

TURAN GÜNEŞ NE DERDİ

2) “Demokrasilerde en büyük hakem oy veren seçmenlerdir” diyen siyaset profesörü Turan Güneş; “Partisinin oyunu arttıran, iktidara getiren genel başkan mümkün olan, doğruyu yapmıştır” derdi ve sözlerini şöyle bağlardı: “O genel başkana parti içinde muhalefet prim yapmaz, halkta da tutmaz.”

 3) CHP 1950 çok partili demokratik yaşamımızdan bu yana, 74 yıldır belediyeleri kazanamadığımız Balıkesir’de, Manisa’da kazanmıştır. 1989 yerel seçimlerinde sağladığı başarıdan 35 yıl sonra yine o büyüklükte bir başarıyı 31 Mart 2024 seçimlerinde sağlamıştır.

Yazının Devamını Oku

CHP’de oyları birleştiren acılı halkı unutmayın: Türkiye’nin yeni önderi Mansur Yavaş’tır

2 Nisan 2024
Bu seçimin yeneni, oylarını CHP’de birleştiren acılı halktır.

Seçimde silinenler, İYİ Parti ve CHP’nin gerçek anlamda hiç olmayan seçim ortaklarıdır. Seçimde CHP’yi birinci parti yapan hiç beklemediğimiz, YRP ile öldü bitti sandığımız MHP oylarıdır. Evet bu bir yerel seçimdir, ancak bir genel seçim havasında gitmiştir. Sonuçlar yeni bir önder kimliğini yüceltmiştir. Bu kimlik Mansur Yavaş’ta bütünleşmiştir.

Artık Türkiye’nin göbeği dışa bağlı olmayan yeni önderi ne Özgür Özel ne de Ekrem İmamoğlu değil, Mansur Yavaş’tır. Kıskançlıktan kaçınmalı, gerçekleri görmeliyiz.

Bu kimliğe saygı göstererek, CHP’de birleşerek yeniden bir yapılanmaya gidilmelidir. Kurtuluş için kazanılan kaleler asla terk edilmemelidir. Bu utku, siyasi görüşü ne olursa olsun, Atatürk’te birleşen Türk ulusunun utkusudur. Kutlu olsun. Prof. Dr. Övgün Ahmet ERCAN

GÜNÜN SÖZÜ

“Hayat matematiktir, unutmayın.” (Metin ATAMER)

KIRMIZI TÜRKİYE

“‘CHP hakkında tek partiden kalan olumsuz izlenimin genç kuşaklarda silinmeye başladığı görülüyor. Onun için CHP’nin oyu artıyor’ demiştim. Daha ilk sonuçlar açıklanırken, Türkiye  kırmızıya  boyandı. Bu durum, Türkiye’nin devrimcileri, demokratları, hatta liberalleri tarafından büyük bir sevinçle karşılandı.”  Zeki SARIHAN

UMUT RÜZGARI ESİYOR

Yazının Devamını Oku