Yazarlar Parlamentosu Naipaul'süz toplandı

Güncelleme Tarihi:

Yazarlar Parlamentosu Naipaulsüz toplandı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 27, 2010 13:39

Öncesinde yaşanan tartışmaların etkisi altında başlayan Avrupa Yazarlar Parlamentosu ‘Naipaul Vakası’nın gölgesinde İstanbul'da başladı. Yaşar Kemal'in onur konuğu olduğu 27 ülkeden 100’den fazla edebiyatçı ve yazarın katıldığı parlamentonun ilk gününde derin bir sessizlik hakimdi.

Haberin Devamı

Müslümanlara ve İslam'a hakaret ettiği' gerekçesiyle edebiyat çevrelerinde tartışmalara neden olan Naipaul krizi katılımcı yazarları üzdü. Kimi yazar yorum yapmaktan çekinirken kimisi ise krizi linç olarak nitelediler.

 

Yazarlar Parlamentosu Naipaulsüz toplandı

 

'Sanki Türkiye'de demokrasi yokmuş gibi...'

 

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul ,V.S. Naipaul'un Türkiye'ye gelmemesiyle ilgili,Nobel ödüllü İngiliz yazar V.S. Naipaul'un, kendisine yönelik eleştiriler nedeniyle İstanbul'da dün başlayan Avrupa Yazarlar Parlamentosuna katılmamasıylailgili, “İsimler çağrıldıktan sonra sanki Türkiye'de yeteri kadar demokrasi,çağdaş ortam yokmuş gibi kanaatler ortaya çıkıyor. Sevindirici gelişme olmadı,daha dikkatli olunsaydı bu noktaya gelinmezdi” dedi.

 

Haberin Devamı

İstanbul'da üç gün sürecek ( 25–27 Kasım) toplantıda Genel oturumun ardından “Endüstrileşme,Kitlesellik ve Edebiyat”, “Avrupa Edebiyatının Sınırlarının Yeniden Tanımlanması”, “Dijital Çağda Edebiyat” ve “Edebiyat Coğrafyaları” başlıklı dört oturum yapılacak.

 

Projenin amacı doğrultusunda 12 oturumun sonunda elde edilecek bilgiler ışığında uluslararası basın ve edebiyat çevrelerine duyurulmak üzere bir“İstanbul Deklarasyonu” hazırlanacak.

 

Toplantıya onur konuğu yazar Yaşar Kemal, Tahsin Yücel, Nedim Gürsel,Cevdet Çapan katılırken, davet edilmesine rağmen yazar Orhan Pamuk iştirak etmedi.

 

 

YAZARLAR ‘NAIPAUL VAKASI’ İÇİN  NE DEDİ

 

Yazar Yaşar Kemal:  Paramentonun onur konuğu olan Kemal, konu hakkında görüşünün olmadığını ifade ederek, "Görüşüm olsa bile yok" şeklinde konuştu.

/images/100/0x0/55eb3acff018fbb8f8b3b538

Haberin Devamı

 

Yazar Doğan Hızlan: Kendisinin yazarlara “Her şeyi konuşabilirler” diye ayrıcalık tanıdığını ifade eden Hızlan, “Ben burada bir taraf değilim, bitaraf kalmaya çalışıyorum. O konuda bir tarafı haklı gösterecek bir yargıya da varamadım. Ben bütün iyi yazarları görmek isterim. Kadın, erkek, şu, bu, her yazarı görmek isterim. Bu benim yazarlara karşı engin hoşgörümden, iltimas geçmemden kaynaklanan bir şey” dedi.

 

/images/100/0x0/55eb3acff018fbb8f8b3b53a
Yazar Murat Belge:  Herkesin sonsuza kadar eleştiri hakkı vardır ama herhangi bir yazar ya da sanatçıya düşüncesinden dolayı 'ben oraya gelirsem acaba ne olur' gibi kaygılar hissettirmek, benim onayladığım bir şey değil, dolayısıyla üzüldüm. Sanat, edebiyat alanında bundan önce Sırp yönetmen Emir Kusturica'da da benzer şeyler yaşandı.” diye konuştu.

 

Haberin Devamı

 

Yazar Cem Aktaş: V.S. Naipaul'u onur konuğu olarak davet ettiğini, Yazar Hilmi Yavuz’un ise parlamentoya katılacak yazarları, “Naipaul'un Müslümanlara veİslam'a hakaret ettiği” gerekçesiyle boykot etmeye çağırdığını hatırlattı. “Parlamentodaki Komisyon Moderatörlüğü görevimden, bu linç hareketinin parçası olmamak için istifa ediyorum” şeklinde yazılı açıklamada bulundu.

 

/images/100/0x0/55eb3acff018fbb8f8b3b53c

Yazar Adalet Ağaoğlu: Avrupa'daki yazarların Türk yazarlarla daha iyi diyalog kurabilmesihalinde birbirlerini anlamanın daha kolay olacağını ifade eden Ağaoğlu,“Müslüman'a çok hakaret ettiği söylenen Naipaul'un burada olmaması beni üzdü.Çünkü ona soracak çok sorum vardı. Dünyanın gidişini nasıl görüyor? 11 Eylülolaylarından sonra ABD toplumu başta olmak üzere dünyada yaygın şekilde İslamdüşmanlığı var. Bunları kendisiyle konuşmak ve görüşlerini almak isterdim.'Edebiyatın coğrafyası ne olmalıdır, nasıl olmalıdır' gibi çeşitli yazarlarıngörüşlerini almak isterim” diye konuştu.

Haberin Devamı

 

/images/100/0x0/55eb3acff018fbb8f8b3b53e

Hintli yazar Vikram Seth:  Naipaul’un gelmemesinin ardındaki süreci tam olarak bilmiyorum ama şunu söyleyebilirim: Keşke burada olsaydı ve katılmasak da fikirlerini tartışabilseydik. Onun birçok düşüncesine şiddetle karşı çıkmakla birlikte, burada olmasını, tartışmalarımızı çok daha renkli ve ilginç kılacağı için isterdim. Umarım her ülke, farklı düşünen insanların da görüşlerini tartışabilecek olgunluğa erişir” dedi.

 

 

Yazar İskender Pala: "Türkiye’de kendi içimizde İslam'a ondan daha ağır hakaret eden pek çok insan var. Biz aynı duyarlılığı kendi çimizde göstermezken, konuk ettiğimiz birisine göstermiş duruma düşüyoruz ki bu bir çelişki"

 

Haberin Devamı

/images/100/0x0/55eb3acff018fbb8f8b3b540
Yazar Muhsin Kızılkaya, Naipaul’un gelmemesini “yüz kızartıcı bir olay olarak” değerlendirdiğini belirterek, şöyle devam etti:  “Naipaul bir ırkçı, kötü bir deneme yazarı, iyi bir romancı. Mesleğe efendinin gözünden yaklaşan biri ama ne olursa olsun bir yazarın gelip görüşlerini ifade etmesi gereken bir platformdu burası… Parlamentonun zaten tanımı da budur, çokseslilik vardır. Eğer sizin aklınız yetiyorsa Naipaul’un görüşüne karşı çıkarsınız. Müslümanların ne kadar aklı başında ve hoşgörülü insanlar olduğu ile ilgili kitaplar yazarsınız. Bunu da yapamıyorsanız, adamın kafasına ayakkabı fırlatırsınız. Yarın öbür gün de Hilmi Yavuz gibi birine hamam takunyası atılırsa, biz onun arkasında dururuz.”

 

/images/100/0x0/55eb3acff018fbb8f8b3b542
İngiliz yazar Hari Kunzru: Naipaul'un toplantıya gelmemesinden duyduğu üzüntüyü dile getiren Kunzru,“Burada her türlü eğilimi, akımı konuşmak gerekirdi. Bu toplantı da hepsine açık olması gerekirdi. 'Şu çeşit düşünceleri istemiyoruz' gibi bir sesin yükselmesi doğru değil. Kimsenin gücenmesini istemiyorum ama somut bir şekilde konuşmaya daha fazla ağırlık vermek lazım. Hrant Dink ve Orhan Pamuk'u burada açmak gerekiyor. TCK'nın 301. maddesi Türklüğe hakareti cezalandırma eğiliminde. Orhan Pamuk sözde Ermeni soykırımıyla ilgili röportajında bir şeyler söyledi. Hrant Dink'in öldürülmesinden sonra katilin polis karakolunda Türk bayrağının önünde gülümseyen polislerle fotoğrafları yayımlandı. Hiçbir Avrupalı yazar bu tehdit altında çalışmak istemeyecektir” dedi.

 

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!