Yazar Kışanak'ın 3 yıl hapsi istendi

Güncelleme Tarihi:

Yazar Kışanakın 3 yıl hapsi istendi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 18, 2005 15:36

Yazar Zülküf Kışanak'ın, “Bin yılların mirası nasıl yakıldı-Yitik Köyler” adlı kitabında “Türkiye Cumhuriyeti'ni tahkir ve tezyif ettiği” gerekçesiyle 3 yıla kadar hapsi istendi.

İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuksuz sanık Zülküf Kışanak katıldı.

Duruşmada sorgusu yapılan Kışanak, “Kitapta ve iddianamede adı geçen Sağgöze Köyü'nde bombalanan okulun fotoğraflarını çektim, bunları delil olarak sunuyorum. Bu köyle ilgili olarak AİHM'e gidildi. Türkiye sorumluluğunu kabul ederek köylülere tazminat vermeyi, uzlaşmayı talep etmiştir. Bununla ilgili belgelerimi de daha sonra vereceğim” dedi.

Kışanak'ın avukatı Özcan Kılıç da müvekkilinin gerçekliği kanıtlanmış olaylar üzerine yazdığını, eleştiri sınırlarını aşmadığını savunarak, beraatına karar verilmesini istedi.

Esas hakkındaki görüşünü açıklayan Cumhuriyet Savcısı Kadri Nazmi Yelkenci ise Belge Uluslararası Yayıncılık tarafından Ağustos 2004'te yayınlanan Zülküf Kışanak'ın “Bin yılların mirası nasıl yakıldı-Yitik Köyler” adlı kitabında “Türkiye Cumhuriyeti'nin tahkir ve tezyif edildiğini” bildirdi.

Savcı Yelkenci, bu nedenle sanık Kışanak'ın, yeni TCK'nın 301. maddesi uyarınca 6 ile 3 yıl arasında hapis cezasına çarptırılmasını istedi.

Duruşma, Kışanak ve avukatının savunmalarını hazırlamaları amacıyla ertelendi.

Duruşmayı, Kışanak'a destek olmak amacıyla Pen Uluslararası Yazarlar Birliği'nden Eugene Schoulgin, müzisyen Şanar Yurdatapan ile Belge Uluslararası Yayıncılık'ın sahibi Ragıp Zarakolu da izledi.

Duruşma sonunda basın mensuplarının sorularını cevaplandıran Schoulgin, Uluslararası Pen adına duruşmayı izlediğini ve yaklaşık 12 yıldır bu gibi davaları takip ettiklerini söyledi.

Schoulgin, bugün, yasaların değişmesine rağmen işin ruhunun, mantığının değişmediğini gördüğünü bildirdi.

Görülen davayı Orhan Pamuk hakkında açılan davadan daha ciddi bulduğunu belirten Schoulgin, “Çünkü Orhan Pamuk çok tanınan bir insan ve onun davasıyla ilgili bilgiler her yerde yer alıyor. Ama bu ve bunun gibi davalar gerçek davalar. Bunlara çok önem veriyoruz” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!