Yaz oyunları değil azim oyunları

ACAYİP bir şey. Akıllara durgunluk veren bir şey. İnsanın ekran karşısında ayaklarını bacaklarının altına topladığı, oturduğu koltuğa tünediği bir şey. “Nasıl olur yahu” diyorsun. “Ben şuradan kalkıp bakkala gitmeye üşeniyorken, kolun bacağın olmadan nasıl olur?”

Haberin Devamı

 


Nasıl bir psikoloji bu? Bugün bir trafik kazasında kolum kopsa ya da atıyorum, yanlış bir tedaviden bacağım kesilse, bunalımların en derinine girmez miyim? Dünyaya küsüp kalın kalın perdeleri üzerime çekmez miyim?
Onlar öyle yapmıyor. Kimisinin belki zaman alıyor kabullenmesi, kimisi belki doğuştan kolsuz, bacaksız ya da down sendromlu. Ama hepsi benim diyen adama beş basar.
Nereden mi biliyorum? Çünkü 2008 Seul Olimpiyatları’ndan beri ben bir Paralimpik Yaz Olimpiyatları müptelasıyım. Özellikle yüzme ve atletizmde televizyonun karşısında kendimden geçiyorum. O azim,
o hırs ve o mücadele duygusu beni büyülüyor. “Helal olsun sana beee” diye de bağırıyorum. “Hadii haddii yürrüü” diye de.
Çünkü, onlar dünyadaki bütün kirli para oyunlarından, dev şirketlerin borsadaki akıl oyunlarından biz sıradan insanların birbirimize kurduğumuz kirli tuzaklarından daha yüce bir şey yapıyorlar. İnsan olmanın sınırlarını zorluyorlar. İnsan olmanın hazzına varıyorlar.

Haberin Devamı

Yaz oyunları değil azim oyunları

Paralimpik Olimpiyatları Nedir?
Paralimpik Olimpiyatları, çeşitli engelli gruplarından sporcuların katıldığı çok branşlı bir etkinlik. İngilizce, engelli anlamına gelen “paralyzed” ve “olympic” kelimelerinin birleşmesinden oluşuyor. Yaz ve Kış Paralimpik Oyunları, o dönemki olimpiyatların hemen ardından yapılıyor. Tüm Paralimpik Oyunları Uluslararası Paralimpik Komitesi tarafından yönetiliyor. 1948’deki az sayıda II. Dünya Savaşı İngiliz gazilerinin toplanmasından meydana gelmiş. 2008 yılında ise dünyanın en büyük ikinci spor organizasyonu daha doğrusu olimpiyatı olmuş.
Paralimpik atletlerle olimpiyatlarda yarışanlar aynı şartlarda mücadele etmelerine rağmen Paralimpik Oyunlarla, Olimpiyat arasına büyük bir bütçe farkı var. Ancak Dünya 1988 Seul Yaz Oyunları ve 1992 Albertville Kış Oyunlarından bu yana Paralimpik Olimpiyat Oyunları ile aynı şehirde ve aynı tesislerde yapılıyor. Bu bile engelli sporcular için büyük bir başarı.

Haberin Devamı

Bu yılki oyunlar çarşamba günü başlıyor
Paralimpik Yaz Olimpiyatları’nın 14.’sü 29 Ağustos’ta Londra’da başlıyor. 9 Eylül tarihine dek devam edecek. Bu yıl Yaz Olimpiyatları’na da ev sahipliği yapan Londra için bu oyunlar, 2012 içinde yapacağı ikinci büyük organizasyon durumunda.

Türkiye’den kaç sporcu gidiyor?
Öncelikle rekor sayıda sporcu katılıyor bu yıl. Toplam 67! Yani 2008’de Pekin’e giden engelli sporcu sayımızın dört katından bile fazla. 43’ü bedensel engelli, 23’ü görme engelli, biri de özel sporcular (zihinsel engelli) kategorisinde yarışacak. Türkiye Milli Paralimpik Komitesi Başkanı Yavuz Kocaömer, Londra’da en umutlu oldukları branşları “okçuluk, atıcılık, halter, goltopu” olarak sıralıyor. Kocaömer, Sadettin Saran’la birlikte Türkiye’nin engelli sporcularına yıllardır destek veren en önemli isimden biri.

Haberin Devamı

İzmir’den 4 sporcu... Sizinleyiz...
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 4 sporcusu, çarşamba günü Londra’da başlayacak Paralimpik Oyunları’nda gururumuz olacak. Bir tek madalya dahi almasalar bile.. Sırf orada yarışma cesaretini ve azmini taşıdıkları için. Tekerlekli sandalye basketbol milli takımının önemli oyuncularından Bestami Boz, 800 metrede engelli atlet Cahit Kılıçaslan, engelli halterde İzzettin Kanat ve görme engelli judoda Duygu Çete... Kalbimizde, nefesimiz de tezahüratlarımız da sizinle!

Yazarın Tüm Yazıları