Yaz güzeli: Çilek

Karpuz da kırmızıdır, kiraz da, ama bütün meyve kuzenlerinden bambaşkadır çilek.

Dokusu, kokusu, lekesi, seremonisi ayrıdır. Çilektir o ne de olsa ve haber verir yazın gelişini. Bu özel meyvenin mutfaktaki yeri de ayrıca özeldir. Tatlı yaparken el altında çilek varsa, sorun yok demektir. İster iki top kaymaklı dondurmayla, ister yarısına kadar çikolataya batırılmış halde kolayca hazırlanabilir ya da birbirinden gösterişli pastaların ana malzemesi olabilir.

Çilek doğal meyve şekeri oranının yüksek olması sayesinde oldukça tatlıdır. Buna rağmen diyabetli hastalarca şeker ilavesi yapılmadan tüketilmesinde bir sakınca yoktur. Ama kalorisi yüksekçedir, aman dikkat. C vitamini yönünden limondan bile daha zengindir. Ayrıca kolesterolü ve yüksek tansiyonu düşürücü etkileri de vardır. Kanı temizler, sindirim sistemini rahatlatır. Hatta cildiniz için bile faydalıdır. Bu açıdan tüm diğer meyveler ve sebzeler gibi şifa doludur...

Çömlekte sebzeli kebap

8 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi 100-120 dakika

Malzeme listesi

500 gr dana kuş başı eti

2 adet orta boy patlıcan

1 adet orta boy kabak

2 adet orta boy patates

1 adet orta boy havuç

200 gr taze fasulye

4 adet orta boy domates

3 adet yeşil biber

1 tatlı kaşığı domates salçası

2 adet orta boy kuru soğan

4 yemek kaşığı sıvıyağ

1 yemek kaşığı bitkisel margarin

1 çay kaşığı kekik, kırmızı biber

2 çay kaşığı tuz, karabiber

Etleri yıkayıp geniş bir kaba koyun. Üzerine, yıkayıp kuş başı doğradığınız patlıcan, kabak, patates, havuç, yeşil biber, taze fasulye ve kuru soğanı ilave edin. Tuz, karabiber, salça, kekik, sıvıyağ ve sarmısakları ekleyip tüm malzemeleri iyice karıştırın. Diğer taraftan, toprak çömleğin dibine kuş başı formunda doğradığınız domateslerin yarısını aktarıp üzerine etli sebzeli karışımı ilave edin. Üzerine de domateslerin diğer yarısını aktarın. Margarini de parçalayarak koyup kapağını kapatın. 175 dereceye ayarlanmış fırında 1,5-2 saat pişirdikten sonra, ters çevirerek servis tabağına alın. Sıcak sıcak servise sunun.

Çilek kremalı gönül pastası

8 kişilik


Hazırlama süresi 20 dakika


Pişirme süresi 10 dakika


Malzeme listesi


1 adet hazır sade kek

1 su bardağı meyev suyu (herhangi bir çeşit olabilir)


Kreması için


3 su bardağı süt

1/2 çay bardağı un

1/2 çay bardağı toz şeker

1 paket toz kremşanti

1 su bardağı soğuk süt

3 su bardağı dolusu çilek


n İki katlı hazır kekin kenarlarını bıçakla keserek kalp şekli verin. Diğer taraftan, muhallebiyi hazırlamak için; 3 su bardağı süt, un ve toz şekeri bir kapta karıştırın. Kısık ateşte, sürekli karıştırarak muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin. Kaynamaya başlayınca ocaktan alın. 1 su bardağı soğuk süt ve kremşantiyi karıştırma kabında 3-4 dakika kadar çırpın. 2 su bardağı çileği robotta çekerek kremşantiye ekledikten sonra çırpmaya devam edin. Ilık haldeki muhallebiyi de ilave edip mikserle 2-3 dakika daha çırptıktan sonra buzdolabında bekletin. Kalp şeklindeki kekin iki parçasını da meyve suyuyla ıslatın. Bir parçasını servis tabağına yerleştirip üzerine hazırladığınız çilekli kremanın yarısından azını sürün. Kekin diğer parçasını da yerleştirip kalan kremayı da üzerine ve yanlarına sürün. Üzerini kalan çilekle süsledikten sonra soğuk halde servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları