Yaz filmleri bomba gibi

Öyle bir yaza girdik ki, yaz yaz bitmeyecek. Olamayan tatil anılarını değil tabii, sinema filmlerini...

Yazın gelmesiyle birlikte kış uykusuna girmesi beklenen sinema sektörü bu yıl bırakın uyumayı, gözünü bile kırpmıyor.

Hollywood, son yıllarda yüksek bütçeli korku, aksiyon ve bilimkurgu filmlerini yaz döneminde vizyona sürme işine iyice alıştı. Gerek korsan korkusu, gerekse de piyasaya bayat mal sunmaktan kaçınılması, Türkiye’deki sinema şirketlerinin de filmleri yurtdışıyla yakın tarihlerde, hatta bazen aynı anda gösterime sokmasını sağlıyor.

Durum böyle olunca, Türk filmlerinden yoksun olsa da 2005 yaz sezonu, Amerikan yapımları açısından kışı aratmıyor. Açılışı Bay ve Bayan Smith, Batman Başlıyor ve Dünyalar Savaşı’yla yapan yaz döneminin bazı filmlerine şöyle bir bakalım.

8 Temmuz: Bu Cuma Elisha Kuthbert ve Paris Hilton’lu korku filmi Mumya Evi vizyonda olacak.

15 Temmuz: Bu haftayı dört gözle beklediğimi, hatta gün saydığımı itiraf etmeliyim. Çünkü 15 Temmuz’da akıllara zarar bir çizgi roman uyarlaması olduğunu düşündüğüm Günah Şehri (Sin City) ile randevumuz var. Hayali günah şehrinde Mickey Rourke, Bruce Willis, Benicio Del Toro gibi ünlü oyuncular bizleri ne alemlere götürecek merakla bekliyoruz. Yine aynı gün vizyona girecek bir başka çizgi roman uyarlaması Fantastik Dörtlü’yü (Fantastic Four) de unutmayalım.

22 Temmuz: Japon korku sinemasının Hollywood’a sunduğu hediyelerden biri olan Karanlık Su (Dark Water) vizyonda. Hideo Nakata’nın filminin yeniden çevriminin yönetmeni Water Selles. Başrolde Jennifer Connely var.

29 Temmuz: Yapımcılıktan yönetmenliğe geçen Matthew Vaugn’ın müthiş gangster filmi Layer Cake bizlere İngiltere’den bir mafya hikayesi anlatacak.

12 Ağustos: Haftanın ağır topu, başrolünü Johnny Depp’in oynadığı, aynı adlı ünlü çocuk romanından sinemaya uyarlanan Çarli’nin Çikolata Fabrikası (Charlie and the Chocolate Factory). Adam Sandler, Chris Rock ve Burt Reynolds’ı futbol sahalarında buluşturan The Longest Yard, George Romero’nun zombi filmi Land of the Dead ve Drew Barrymore, Jimmy Fallon’lı romantik komedi Fever Pitch, haftanın diğer önemli filmleri.

19 Ağustos: Douglas Adam’ın bilimkurgu serisinden sinemaya uyarlanan Hitchhiker’s Guide to the Galaxy, bakalım kitabı kadar etkili olabilecek mi?

26 Ağustos: Nicole Kidman nasıl Tatlı Cadı olur görmek isteyenler, Tatlı Cadı (Bewitched) için sinemalara koşacak. Yazın bu son haftasının diğer filmi Kate Hudson’ın başrolünü oynadığı gerilim The Skeleton Key.

RTÜK kararına tepki

Sayfaları eksik bir romanı okumak ister misiniz? Ya da bazı dizeleri çıkarılmış bir şiiri? Bir bölümü olmayan bir tabloyu duvarınıza asar mısınız? Tabii ki hayır.

Peki neden kırpılmış, makaslanmış filmler izlemek zorunda bırakılıyoruz?

RTÜK, Kill Bill 1 ve 2 adlı filmlerini, şiddet içeren sahneleri çıkartmadan yayınlayan Digitürk’e yüksek para cezası verdi.

Bu uygulama Sinema Yazarları Derneği tarafından yapılan yazılı bir açıklamayla kınandı. SİYAD, tüm dünyada bir başyapıt kabul edilen filme verilen bu cezanın, kanalları paniğe uğratacak, önemli filmlerin kuşa çevrilmeden gösterimine olanak bırakmayacak bir uygulama olduğunu vurguluyor.

RTÜK, bu kararıyla sadece Digitürk’ü değil, sinemaseverleri de cezalandırmış oldu bence. Hep birlikte, bu yanlıştan dönülmesini diliyoruz.

Beğenmezsen para yok

Filminiz iyi, seyredenler hayran kalıyor, ama gişede işler istediğiniz gibi gitmiyor. Ne yaparsınız? İşte size taktik; izleyiciye, ‘Filmi izle, beğenmezsen çıkışta bilet paranı geri al’ diyeceksiniz.

Bundan 7 yıl önce Mystic Pizza ile denenen bu uygulamayı tekrar başlatan, Amerika’nın ikinci büyük sinema salonu zinciri AMC Entertainment. Söz konusu film ise Russell Crowe’un bir boksörü canlandırdığı Cinderalla Man.

88 milyon dolara mal olan film, dördüncü haftasında 49.8 milyon dolarda kalmıştı. Cinderalla Man gibi bir dönem dramasını yaz döneminde vizyona sokmak bir risk. Bakalım bu iddialı pazarlama tekniğiyle zarar ne kadara indirebilecek.

Beyaz perdeden inciler...

Milyonlarca yıldır bunu planlıyorlardı. Ve bu sadece bir başlangıç. Gelmeye devam edecekler.’ (War of the Worlds-Dünyalar Savaşı, Yön: Steven Spielberg, 2005)

Bunu biliyor muydunuz?

Chantier Films, geçtiğimiz sezonun önemli filmleri İçimdeki Deniz, İmparatorun Yolculuğu, 5x2, İbrahim Bey ve Kuran’ın Çiçekleri, İhtirasın Bedeli, Eğitmenler ve Güneşli Pazartesiler’i, Beyoğlu Cine Majestik ve Kadıköy Sinema-Tek sinemalarında bir kez daha gösteriyor.
Yazarın Tüm Yazıları