Yaylalardan dünyaya

Amazonların sırma saçlarından ve tütüne ilişkin söylencelerin birinden bahsetmiştik dün.

Bir başka söylenceye göreyse, tütünü ilk bulanlar Samsunlu çobanlardır. Sürülerini yaylalara yayan çobanlar, soğuk havalarda ısınmak için, tarlalarda kendi kendine yetişen ve insan eli değmeden kuruyan tütün yapraklarını yakarlarmış. Etrafı kaplayan duman bir süre sonra çobanların hoşuna gitmeye başlamış. Zaman geçtikçe havanın soğuk olmasına gerek kalmadan canları, ciğerlerini yakan bu dumanı istemeye başlamış ve bu duruma çözüm bulan çobanlar kamıştan çubuklar yapıp dumanı içlerine bu çubuklarla çekmeye başlamışlar.

Bu da yetmemiş olacak ki, çobanlar bir süre sonra da tütün yapraklarını toprak kaplara doldurup yanlarında taşımaya ve özel olarak yaptıkları lüle ve ince çubuklarla tütün dumanını ciğerlerine çekmeye karar vermişler. Tabii duman çekme alışkanlığı çobanların arada sırada yaptıkları bir şey olmaktan kısa sürede çıkmış. Tütün içme alışkanlığı gün geçtikçe yaygınlaşmış ve tüm dünya bu zararlı dumanı ciğerlerine çeker hale gelmiş. Şimdiyse, sigaranın vücuda verdiği zararlardan ötürü her gün pek çok sayıda insan hayatını kaybediyor ve kendine her gün yeni yeni müptelalar buluyor bu duman.

Yoğurtlu deniz börülcesi salatası

6 kişilik

Hazırlama süresi 10 dakika

Pişirme süresi

15 dakika


Malzeme listesi

1 demet deniz börülcesi (500 gr)

6 su bardağı su

Sosu İçin;

1/2 adet limonun suyu

4 yemek kaşığı sızma zeytinyağı

4 diş sarmısak

varsa 1 yemek kaşığı balsamik sirke

Börülceleri, köklerini ayıkladıktan sonra akan suyun altında iyice yıkayın. Börülceyi büyük bir tencerede kaynayan 6 su bardağı suda, tencerenin kapağı açık vaziyette, 18-20 dakika, iyice yumuşayıncaya kadar haşlayıp süzün. Alt taraflarından çekerek içlerindeki beyaz şeritleri çıkarın.

Kılçıklı beyaz kısımları atın. İyice temizlediğiniz börülceleri salata tabağına koyun. Diğer taraftan sosu hazırlamak için; limon suyu, zeytinyağı ve dövülmüş sarmısağı küçük bir kasede çırpın. Hazırladığınız sosu salatanın üzerine gezdirip isterseniz balsamik sirke ve soya sosu ilave edin. Salatayı iyice karıştırıp isterseniz üzerine yoğurt gezdirerek servise sunun.

Not; deniz börülcesi tuzlu olduğu için ayrıca tuz eklenmez.

Brokolili fırın makarna

8 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi

40 dakika


Malzeme listesi

1 paket spagetti makarna

(Talyatelle ya da 1 paket erişte makarna da kullanabilirsiniz.)

1 adet orta boy kuru soğan

150-200 gr haşlanmış brokoli

1 su bardağı konserve bezelye

Sos için;

4 adet yumurta

1 yemek kaşığı dolusu un

(İrmik de kullanabilirsiniz.)

4 su bardağı süt

1 çay kaşığı tuz, karabiber

4 çay kaşığı tereyağı

ayrıca 1/2 su bardağı rendelenmiş taze kaşar peyniri

Büyük bir tencereye 15 su bardağı su koyup içine 1 tatlı kaşığı tuz atın. Tencereyi orta ısılı ateşin üzerine koyup suyun kaynamasını bekleyin. Su kaynayınca makarnayı suya aktarın. Makarnayı, arada sırada karıştırarak 5 dakika kadar haşlayıp süzün. (Spagetti, linguin, talyatelle gibi uzun makarnaları 3 eşit parçaya bölerek kullanın.) Süzdüğünüz makarnayı tekrar aynı tencereye aktarıp üzerine haşlanmış brokoli ve konserve bezelyeyi ekledikten sonra karıştırın. Diğer taraftan, oda sıcaklığında bekleyen yumurtaları derin bir kaba kırıp tel çırpıcı yardımıyla çırpın. Tuz ve karabiberi ekleyip tekrar çırpın. Üzerine süt ve unu (irmik de kullanabilirsiniz) ilave edip karıştırın.

Orta boy, kenarları 7-8 santim yüksekliğinde olan bir fırın kabını sıvıyağla iyice yağlayıp bir kenarda bekletin. Yumurtalı karışımı tenceredeki sebzeli makarnanın üzerine aktarıp iyice karıştırın. Hazırladığınız bu karışımı tıpkı pasta hamuru gibi, yağlanmış fırın kabına aktarıp üzerini kaşıkla düzeltin. Üzerine fındık büyüklüğünde parçalara ayırdığınız tereyağını ya da bitkisel margarini yerleştirin. Sonra da rendelenmiş peyniri serpiştirin. Makarnayı 5 dakika önceden ısıtıp 175 dereceye ve alt-üst konuma ayarladığınız fırında 30 dakika kadar pişirip çıkarın. Sıcakken dilimleyip servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları