Yayladan Kelkit’e dönüş

Birkaç gündür Kelkit’te çok severek yaşadığım yayla hayatından bahsediyoruz.

Yaylada 10-15 gün kaldıktan sonraysa, Kelkit’in özellikle yaz aylarında iyice canlanan sosyal hayatını ve düğünlerini kaçırmamak için Kelkit’e dönerdim. Çünkü bu dönem, aynı zamanda ekin ve harmanın yaklaştığı dönemdi. Buğday, arpa, çavdar ve yulaf gibi bitkilerin tarladan toplandığı bu dönemi "ekin biçimi" diye tanımlar ve her gün mutlaka tarlaya gitmeye çalışırdım. Yaz aylarında yaşanan bu hareketliliğe kendimi iyice kaptırır, bir yandan tarlada diğer yandan düğün derneğe çalkalanır dururdum.

Tarlaya genellikle onların öğle yemeklerini yedikleri, yani çalışmaya ara verdikleri zaman giderdim. Daha gün doğmadan geldikleri tarlada öğleye kadar çalıştıktan sonra en sulak, en gölgelik ağaç dibini seçer ve getirdikleri yiyecekleri yere serdikleri örtülerin üzerine yerleştirirlerdi. Orak ve tırpanlarını bir kenara koyarlar ve yemek faslına geçerlerdi. Ancak, yemeğe oturmadan önce kadınların yapması gereken bir iş daha vardı: Ocağı yakmak. Büyük boy üç taşın arasına çalı çırpı yığarak yaktıkları ateşin üzerine "çarpana" dedikleri bakır tencereyi yerleştirir ve kaşla göz arasında tereyağlı nefis bir bulgur pilavı yaparlardı. Dilerseniz, Kelkitli kadınların tarlada verdikleri öğle ziyafetine ara verelim ve yarın kaldığımız yerden devam edelim.

Zeytinli peynirli kek

8 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi

45 dakika


Malzeme listesi

á 3 adet yumurta

(Oda sıcaklığında beklemiş olmalı.)

á 1/2 çay kaşığı tuz

á 1 su bardağı yoğurt

á 1 su bardağı sıvıyağ

(Eritilip ılıtılmış bitkisel margarin de kullanabilirsiniz.)

á 1 su bardağı çekirdeği çıkarılıp doğranmış siyah zeytin

(File zeytin de kullanabilirsiniz.)

á 1/2 su bardağı rendelenmiş beyaz peynir

á 3 adet taze nane yaprağı

(1 yemek kaşığı kuru nane de kullanabilirsiniz.)

á 3 adet taze yeşil soğanın sadece yeşil kısmı

á 1 paket kabartma tozu ya da 1 çay kaşığı karbonat

á 3,5 su bardağı un

Yapılışı:

Yumurtaları derin bir karıştırma kabına kırıp üzerine tuzu ekleyerek mikserin yüksek devriyle 2-3 dakika kadar çırpın. Yoğurt ve sıvıyağı ekleyip, 2-3 dakika daha çırpmaya devam edin. Sırasıyla; zeytin, peynir, ince kıyılmış nane yaprağı ve ince kıyılmış taze soğanı ilave edip tahta kaşıkla iyice karıştırın. Unu azar azar aktarıp kabartma tozunu da ekledikten sonra kek hamurundan biraz daha katı bir hamur elde edinceye kadar karıştırın. Hamuru, iyice yağladığınız orta boy, kenarları yüksek bir kalıba dikkatlice yayın ve 175 dereceye ayarladığınız fırında en az 40-45 dakika pişirin. Fırından çıkarıp ılık hale gelmesini bekledikten sonra dilimleyerek servise sunun.

Ballı Kafdağı

6 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi

15 dakika


Malzeme listesi

á 2 su bardağı kekun

á 2 adet yumurta

(Oda sıcaklığında beklemiş olmalı.)

á 1,5 su bardağı süt

á 1/2 su bardağı toz şeker

á 2 yemek kaşığı çekilmiş ceviz içi

Kızartmak için;

á 1/2 yemek kaşığı tereyağı

Ayrıca;

á 2 adet muz

á 2 yemek kaşığı bal ya da tahin-pekmez karışımı

Kekunu derin bir kaba aktarın. Ortasını havuz gibi açıp yumurtaları bu çukura kırın. Süt, toz şeker ve ceviz içini de ilave edip mikser yardımıyla, pütürsüz hale gelinceye kadar, 2-3 dakika çırpın. Üzerini streç filmle kapatıp oda sıcaklığında 30 dakika bekletin. Tereyağını teflon tavada kızdırın. Hamurdan 1 kepçe kadar alıp yakın mesafeden tavaya aktardıktan sonra önlü arkalı kızartın. Hamurun tümüne aynı işlemi uygulayıp, kızarttığınız hamurları bir tabakta biriktirin. Aralarına muz dilimleri dizip üzerine bal ya da tahin-pekmez gezdirerek servise sunun.

Not: İsterseniz reçel suyu ve taneleriyle ya da çekilmiş badem ve fındıkla süsleyerek de servis yapabilirsiniz.
Yazarın Tüm Yazıları